Αντίποινα του Ισραήλ στον ΟΗΕ – Έκθεση της UNICEF για 2.360 θανάτους παιδιών
25/10/2023Το Ισραήλ δηλώνει ότι απαγορεύει στους εκπροσώπους τoy να επισκεφθούν τη χώρα «για να τους δώσει ένα μάθημα», αφού ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της κατοχής του παλαιστινιακού λαού επί δεκαετίες.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκίλαντ Έρνταν δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού ότι «λόγω των παρατηρήσεών του θα αρνηθούμε να χορηγήσουμε βίζα σε εκπροσώπους του ΟΗΕ. Έχουμε ήδη αρνηθεί τη βίζα στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα αρμόδιο για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απάντησε στους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι δικαιολόγησε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς: «Είμαι σοκαρισμένος από τις παρερμηνείες ορισμένων δηλώσεών μου χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας – σαν να δικαιολογούσα τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Αυτό είναι ψευδές. Ήταν το αντίθετο», σημειώνει ο Γκουτέρες, σε δήλωσή του.
«Στην αρχή της χθεσινής παρέμβασής μου, δήλωσα ξεκάθαρα: ‘’Καταδίκασα απερίφραστα τις φρικιαστικές και άνευ προηγουμένου τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων – ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον αμάχων στόχων’’».
«Πράγματι, μίλησα για τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού, και κάνοντάς το αυτό, δήλωσα επίσης ξεκάθαρα: ‘’Αλλά τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς’’».
«Και μετά συνέχισα την παρέμβασή μου αναφερόμενος σε όλες τις θέσεις μου για όλες τις πτυχές της κρίσης στη Μέση Ανατολή». «Πιστεύω ότι ήταν απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε τα δεδομένα – ειδικά από σεβασμό προς τα θύματα και τις οικογένειές τους», κατέληξε ο Γκουτέρες.
Tί ανακοίνωσε η UNICEF
Η UNICEF ανακοίνωσε ότι 2.360 παιδιά σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό από τις 7 Οκτωβρίου, σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά ανέφερε πως άλλα 5.364 παιδιά τραυματίστηκαν, επικαλούμενη πληροφορίες χωρίς να αναφέρει τις πηγές της.
Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που προκάλεσε τον θάνατο 1.400 ανθρώπων, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο αριθμό που έχουν δημοσιοποιήσει οι ισραηλινές αρχές, εξαπολύθηκαν ασταμάτητοι βομβαρδισμοί από αέρος και με το πυροβολικό σε αντίποινα, ενώ ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στον θύλακα υπό πολιορκία.
«Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί κηλίδα που μεγεθύνεται στη συλλογική συνείδηση. Ο αριθμός των θανάτων παιδιών και των τραυματισμών είναι απλά απίστευτος», δήλωσε η Αντέλ Χοντρ, επικεφαλής της διεύθυνσης της UNICEF που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Η εντεινόμενη έλλειψη πόσιμου νερού, τροφής, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στον παλαιστινιακό θύλακα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τα παιδιά, που αποτελούν περί το 50% του πληθυσμού (2,3 εκατ.), τόνισε η υπηρεσία της UNICEF. Kάλεσε τα αντιμαχόμενα μέρη να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια. Κάλεσε επίσης να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι που κρατούν η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα, δεκάδες από τους οποίους είναι παιδιά.
Η ανακοίνωση της UNICEF προκαλεί άλλη μία ρωγμή στην εικόνα του Ισραήλ, που πιέζεται να σταματήσει τους βομβαρδισμούς καθώς με τον τρόπο που διεξάγονται χαρακτηρίζονται «συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων» για ένα έγκλημα που διέπραξε η Χαμάς. Οι εικόνες που έρχονται από τη Γάζα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και από τα social media για την κατάσταση των αμάχων, προκαλούν όπως είναι επόμενο εύλογες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις, όχι μόνον στις αραβικές χώρες αλλά και στις δυτικές.
Ρήγμα του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Έθνη
Το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε σχόλια για την ανακοίνωση της UNICEF. Το γεγονός όμως ότι χθες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν επέκρινε τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και στη συνέχεια ζήτησε την παραίτησή του, δείχνει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί μεροληπτική κατά των ισραηλινών συμφερόντων την στάση του Οργανισμού και των υπηρεσιών του.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε ότι η χώρα του θα αρνηθεί τη χορήγηση βίζας σε αξιωματούχους του ΟΗΕ μετά τις παρατηρήσεις του Γενικού Γραμματέα Aντόνιο Γκουτέρες που σύμφωνα με τους Ισραηλινούς φάνηκε να δικαιολογούν τη βίαιη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ. «Έχουμε ήδη αρνηθεί τη χορήγηση βίζας στον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Μάρτιν Γκρίφιθς», δήλωσε ο Ερντάν. «Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα».
«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε επίσης ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν σε κενό αέρος», δήλωσε ο Γκουτέρες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκαλώντας την οργή των Ισραηλινών. Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας προσπαθεί σήμερα να ανασκευάσει τα σχόλιά του που σύμφωνα με τους Ισραηλινούς δικαιολογούν τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. «Τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικιαστικές επιθέσεις της Χαμάς», αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες στο twitter, προσθέτοντας: «Αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».
Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια
Το Ισραήλ αρνείται να δώσει ασφαλή διάδρομο για την μεταφορά ικανής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ενώ δεν συζητάει για την μεταφορά καυσίμων. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου, είπαν ότι το Ισραήλ ευθύνεται για την χαμηλή ροή βοήθειας από το πέρασμα της Ράφα, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες φορτηγά με τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για την μεταφορά των ειδών, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Γάζα UNRWA δηλώνει ότι θα αποχωρήσει, καθώς δεν μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να βοηθήσει τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Στα σχολεία της οργάνωσης στη Γάζα πηγαίνουν περίπου 300.000 παιδιά, που πλέον δεν έχουν καμία πρόσβαση ούτε στα στοιχειώδη, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της.
Η εκπρόσωπος της UNRWA Ταμίρα Αλιφάι δήλωσε ότι συνολικά 54 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας πέρασαν στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, «αλλά είναι μια στάλα σε σύγκριση με τις ανάγκες των ανθρώπων εκεί. Για να μαγειρέψουν οι άνθρωποι φακές και ρύζι, χρειάζονται νερό και φυσικό αέριο. Και ως εκ τούτου, αυτού του είδους οι προμήθειες – ενώ είναι πολύ γενναιόδωρες και καλοπροαίρετες – δεν είναι πολύ χρήσιμες».
Η ειδική ερευνήτρια του ΟΗΕ δήλωσε ότι το Ισραήλ υποχρεούται βάσει του διεθνούς δικαίου να προστατεύει τους αμάχους «στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς και του απαγορεύεται να στοχεύει σχολεία, νοσοκομεία και ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν». Η Fionnuala Ní Aoláin, στέλεχος του Οργανισμού για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι όταν παραβιάζονται αυτοί οι κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, «βρισκόμαστε στο έδαφος εγκλημάτων πολέμου».
Ενδεικτική της κατάστασης και στα νοσοκομεία είναι η είδηση που μεταδίδει το BBC ότι οι γιατροί σε ένα νοσοκομείο της Γάζας κατάφεραν να σώσουν ένα αγέννητο μωρό με επείγουσα καισαρική τομή – αφού η μητέρα του σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής. Ο ανταποκριτής του δικτύου στη Γάζα, Rushdi Abualouf, ανέφερε χθες το βράδυ ότι η μητέρα τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στην πόλη Khan Younis ενώ ο πατέρας άφησε εκεί την τελευταία του πνοή.