ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ι. Δερμιτζάκης (ιδρυτής GREEN OIL): Αναγέννηση λιπαντικών με υδρογόνωση

Ι. Δερμιτζάκης (ιδρυτής GREEN OIL): Αναγέννηση λιπαντικών με υδρογόνωση, Φίλης Καϊτατζής

Ο Ιωάννης Δερμιτζάκης είναι ιδρυτής της GREEN OIL AE της βιομηχανικής μονάδας διύλισης-ανάκτησης χρησιμοποιημένων ορυκτέλαιων στην Αλεξανδρούπολη που λειτουργεί με υδρογόνωση και συγκεκριμένα με πράσινο υδρογόνο.

-Πότε ξεκίνησε η δραστηριότητα συλλογής και απόσταξης της εταιρείας σας και ποια τεχνολογία εφαρμόζεται για ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων;

Η GREEN OIL AE ιδρύθηκε το 1996 από εμένα και τον Κωνσταντίνο Πανταζή. Η δραστηριότητά μας ξεκινά το 1980 με την συλλογή-εισαγωγή χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων από πολλές χώρες, όπως Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Κύπρο, Λιβύη, Αλγερία και μερικές ποσότητες από Βαλκανικές χώρες. Στη συνέχεια σχεδιάστηκε η μονάδα διύλισης-απόσταξης, με την δυνατότητα να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε πρώτη ύλη από χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια, αλλά και διάφορες άλλες μορφές υγρών πετρελαϊκών καταλοίπων.

Η μονάδα αποφασίστηκε να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη, με προοπτική την επεξεργασία των πιθανών πετρελαϊκών καταλοίπων από τον (υποτιθέμενο) αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Άρχισε να λειτουργεί το 2000. Το 2004 αποφασίσαμε να εξελίξουμε την μονάδα εξευγενισμού των αποσταγμάτων με την χρήση υδρογόνου (με 60% ίδια κεφάλαια και 40% επιχορήγηση. Στο τελικό κόστος η επιχορήγηση ήταν περίπου 30% λόγω αυξημένου κόστους από την ημερομηνία μελέτης έως την ημερομηνία κατασκευής).

Έως εκείνη την περίοδο υπήρχαν περίπου τέσσερεις εταιρείες αναγέννησης ορυκτελαίων, στον κόσμο, οι οποίες χρησιμοποιούσαν καταλυτική υδρογονο-επεξεργασία των αποσταγμάτων. Όλες επεξεργάζονταν τα αποστάγματα σε πίεση 45 bar. Η υδρογόνωση χρησιμοποιήθηκε πριν αρκετά χρόνια, για πρώτη φορά, από μεγάλα διυλιστήρια αργού πετρελαίου, στην παραγωγή των λιπαντικών (βασικά ορυκτέλαια) ώστε να εξευγενίζονται έχοντας καλύτερα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά. Η GREEN OIL αποφάσισε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει την πρώτη στον κόσμο μονάδα υδρογόνωσης αποσταγμάτων χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων με πίεση στα 100 bar.

Η αυξημένη πίεση στην υδρογόνωση προσφέρει πολύ καλύτερο προϊόν (ΙSΟ 14001), καλύτερο και από το προϊόν που παράγει ένα μεγάλο διυλιστήριο παρθένου ορυκτελαίου. Τα διυλιστήρια που χρησιμοποιούν υδρογόνωση στα 45 και 50 bar πίεση μπορούν να παράγουν ορυκτέλαια με περιεκτικότητα θειαφιού αρκετά μεγάλη περίπου 2,000-4,000 ppm (parts per milion) άρα ποιότητα GROUP I που εξηγώ στη συνέχεια.

Όταν η υδρογόνωση είναι άνω των 80 bar και με τον κατάλληλο καταλύτη τότε η περιεκτικότητα σε θειάφι είναι μικρότερη των 300 ppm (parts per million) οπότε η ποιότητα των βασικών ορυκτελαίων είναι GROUP II η GROUP II plus. Επίσης ένα άλλο στοιχείο που μετράμε στα λιπαντικά είναι ο δείκτης ιξώδους (viscosity index-VI ). Στα μεν πρωτογενή ορυκτέλαια της κατηγορίας GROUP I είναι περίπου 96-98 VI, σε αυτά που παράγουμε εμείς ο δείκτης ιξώδους (φανερώνει πόσο παχύρευστο είναι ένα λιπαντικό) είναι τουλάχιστον 115 VI. Όσο μεγαλύτερο είναι το VI και όσο λιγότερο είναι το θειάφι στα βασικά ορυκτέλαια τόσο καλύτερο είναι το προϊόν. Υδρογόνο λοιπόν για ανάκτηση λιπαντικών…

Η GREEN OIL AE είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα, αλλά και από τις λίγες εταιρείες στον κόσμο (μετρημένες στα δάκτυλα ενός χεριού) που έχει την δυνατότητα να παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα (GROUP II και GROUP II plus) από χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια.
Αυτό το καταφέρνουμε διότι είμαστε το μοναδικό διυλιστήριο στην Ελλάδα που έχει υδρογόνωση με πίεση στα 100 bar. Επίσης είναι το μοναδικό διυλιστήριο, ίσως στον κόσμο, που χρησιμοποιεί πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγει από ηλεκτρόλυση ύδατος (στα βασικά είδη ορυκτελαίων περιλαμβάνονται τα GROUP III και τα συνθετικά).

Ηλεκτρόλυση και επαναδιϋλισμένα προϊόντα

-Γιατί χρησιμοποιείται ηλεκτρόλυση που είναι πιο ακριβή μέθοδος;

Κατά την εποχή σχεδιασμού της μονάδας υδρογόνωσης, υπήρχαν στην αγορά στην ουσία δύο μέθοδοι παραγωγής υδρογόνου η μία με την χρήση πρώτης ύλης την μεθανόλη (methanol steam reformer) και η άλλη με πρώτη ύλη φυσικό αέριο (NLG steam reformer). Αυτές οι δύο μέθοδοι παραγωγής υδρογόνου ήταν σε όλα τα διυλιστήρια, μικρά ή μεγάλα, του κόσμου. Η εταιρεία μας όμως αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρόλυση σαν μέθοδο παραγωγής υδρογόνου, η οποία ήταν και είναι μεν ποιο ακριβή μέθοδος παραγωγής υδρογόνου από τις άλλες, αλλά είναι και πιο οικολογική από πλευράς ανθρακικού αποτυπώματος.

Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια πολλές εταιρείες στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να μπουν στην παραγωγή υδρογόνου με την μέθοδο ηλεκτρόλυσης. Η εταιρεία μας θέλοντας να βελτιώσει την μέθοδο της ηλεκτρόλυσης αναφορικά με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κάνει μερικά πειράματα και ελπίζουμε να έχουμε αποτελέσματα τους επόμενους μήνες. Η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε είναι 100% ελληνική και ανήκει στην εταιρεία μας.

-Ποια είναι η ποσότητα που συλλέγεται ετησίως;

Οι ποσότητες που συγκεντρώνουμε από την Ελλάδα δεν είναι σημαντικές, περίπου 2,000 τόνοι/έτος και έτσι εισάγουμε από το εξωτερικό, όπως σας είπα. Οι πωλήσεις είναι ανάλογες με τις ποσότητες που καταφέρνουμε να συγκεντρώσουμε για διύλιση. Όλα μας τα έσοδα σχεδόν προέρχονται από την διύλιση των χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων.

-Έχετε στοιχεία που να δείχνουν πόση ενέργεια εξοικονομείται από την ανακύκλωση και ποιο είναι το περιβαλλοντικό όφελος;

Περίπου ισχύει και για μας αυτό που δείχνουν οι μελέτες ότι η ανακύκλωση ορυκτελαίων χρησιμοποιεί τουλάχιστον 40% λιγότερη ενέργεια ανά τόνο παραγόμενου προϊόντος, αναφορικά με την παραγωγή πρωτογενούς βασικού ορυκτελαίου. Η δε ποιότητα είναι εφάμιλλη, αν όχι και ανώτερη, από τα πρωτογενή όταν χρησιμοποιούνται σύγχρονες πρακτικές παραγωγής.

Αναφορικά με το περιβαλλοντικό όφελος αυτό είναι τεράστιο διότι, αφ’ ενός επεξεργάζεται ένα υλικό το οποίο περιλαμβάνεται στα επικίνδυνα απόβλητα, αλλά επίσης παράγει ένα εξαιρετικό προϊόν αντικαθιστώντας ανάλογα προϊόντα που παράγονται από ορυκτά.

-Που διαθέτετε τα επαναδιϋλισμένα προϊόντα;

Οι πελάτες μας είναι εταιρείες παραγωγής και συσκευασίας τελικών προϊόντων ορυκτελαίων (blenting) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχουμε συσκευαστήριο, αλλά δεν το λειτουργούμε παρά μόνο για παραγγελίες FASON σε πελάτες μας. Δεν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστές, σε τελικά προϊόντα, με τους πελάτες μας. Δεν θα ήταν και πολύ ηθικό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx