ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Ναφτάλι Μπένετ: Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ στο χακί

Ναφτάλι Μπένετ: Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ στο μέτωπο, Νεφέλη Λυγερού

Τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ έκανε η είδηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ ανταποκρίθηκε στην εντολή επιστράτευσης έναντι του πολέμου με την Χαμάς και παρουσιάστηκε ως έφεδρος. Ο Μπένετ έμεινε πρωθυπουργός για 12 μήνες και ήταν ο “δύσκολος εταίρος” σε  έναν ετερόκλητο πολιτικό συνασπισμό (που περιλάμβανε από την κεντροαριστερά, μέχρι αραβόφωνα κόμματα) ο οποίος σχηματίστηκε προκειμένου να απομακρυνθεί από την πρωθυπουργία, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Προσωρινά, όπως αποδείχτηκε…

Από πολιτικός σύμμαχος του Νετανιάχου, ο Μπένετ (ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος “Γιαμίνα”) επέλεξε να τον εγκαταλείψει, την περίοδο που ο τελευταίος είχε μετατραπεί σε “κόκκινο πανί” για πολλούς Ισραηλινούς, τότε λόγω των κατηγοριών που αντιμετωπίζει για διαφθορά. Γιατί μετά ο Νετανιάχου ξεσήκωσε χιλιάδες Ισραηλινούς για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του για την δικαστική μεταρρύθμιση, που προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και αξιωματούχος της Μοσάντ! Αυτά βέβαια πριν την εισβολή της Χαμάς…

Ο Μπένετ, λοιπόν, συνεργάστηκε με κόμματα που ο ίδιος θα αποκαλούσε παλαιότερα «προδοτικά», σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό που τελικώς δεν “περπάτησε” και τον ίδιο να γίνεται πρωθυπουργός για έναν χρόνο, εναλλάσσοντας το αξίωμα του με τον αρχηγό του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ, Γιαΐρ Λαπίντ (που ήταν υπουργός Εξωτερικών την περίοδο της πρωθυπουργίας Μπένετ και αντίστροφα).

Ποιος είναι ο Ναφτάλι Μπένετ

Ο Μπένετ γεννήθηκε το 1972 στη Χάιφα. Το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας το πέρασε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, όπως ακριβώς και ο Νετανιάχου. Μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο. Η χιλιομετρική απόσταση από την πατρίδα δεν τον εμπόδισε να ανατραφεί και να παραμείνει μοντέρνος υπερορθόδοξος εβραίος. Ακόμα και σήμερα φοράει διαρκώς το διακριτικό κιπά στο κεφάλι.

Επέστρεψε, υπηρέτησε στην ισραηλινή μονάδα ειδικών δυνάμεων Sayeret Matkal ως επίλεκτος κομάντο. Το 1996, αυτός και η μονάδα του που βρίσκονταν στο νότιο Λίβανο συμμετείχαν στην τραγωδία που έχει μείνει γνωστή ως “σφαγή στην Κανά”. Τουλάχιστον 50 πολίτες του Λιβάνου σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, εκ των οποίων τα 22 παιδιά. Πολλά σπίτια καταστράφηκαν και ένα τριώροφο όπου στεγάζονταν τουλάχιστον 100 πολίτες, κατέρρευσε.

Όταν γεννήθηκε ο πρώτος του γιος τον ονόμασε Γιόνι προς τιμή του αδελφού του Νετανιάχου. Ο Γιόναταν Νετανιάχου ήταν ο διοικητής και μόνος νεκρός των Ισραηλινών κομάντος που πραγματοποίησαν την επιχείρηση απελευθέρωσης των Εβραίων επιβατών( οι περισσότεροι εξ αυτών) ενός αεροσκάφους της Air France στο Έντεμπε της Ουγκάντα, όπου Γερμανοί και Παλαιστίνιοι τρομοκράτες τους κρατούσαν ομήρους. Έκτοτε θεωρείται εθνικός ήρωας.

Μπένετ εναντίον Νετανιάχου

Ο Μπένετ εργάστηκε στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και δεν άργησε να ξεχωρίσει στον τότε πρωτοπόρο και ραγδαία αναπτυσσόμενο χώρο των τεχνολογικών start-up. Παράλληλα, σπούδασε νομικά στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Το 1999, ίδρυσε μια εταιρεία πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας ονόματι Cyotta. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, πουλώντας τελικά το λογισμικό ασφαλείας που αυτός και η ομάδα του δημιούργησαν σε μία αμερικανική εταιρεία έναντι 145 εκατ. δολαρίων το 2005.

Μετά την επιτυχία αυτή, ασχολήθηκε με τα νομικά και την πολιτική. Τον επόμενο χρόνο εισήλθε στο κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, όπου έγινε το δεξί χέρι του για δύο χρόνια. Μετέπειτα, ο Μπένετ ίδρυσε δικό του κόμμα και ξεδίπλωσε την προσωπική πολιτική του ατζέντα, η οποία κινείται στο ίδιο πλαίσιο με εθνικιστικούς και ακραίους θρησκευτικούς κύκλους. Είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των Εβραίων εποίκων και αντίθετος στη λύση των δύο κρατών. Ως πρωθυπουργός συνέχισε το μπραντ ντε φερ με το Ιράν του προκατόχου του και ήταν ο πρώτος που προχώρησε σε ένα άνοιγμα προς την Τουρκία του Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε και πάλι τις επιθέσεις στο Ισραήλ μετά την πόλεμο στην Γάζα.

Να υπενθυμίζουμε πως ήταν η “διπλωματία” των ομήρων που είχε “σπάσει τον πάγο” μεταξύ Μπένετ και Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος είχε μεσολαβήσει για να απελευθερωθεί από την γείτονα ένα ζευγάρι Ισραηλινών που είχε συλληφθεί στην γείτονα για κατασκοπία. Σήμερα, διεθνή δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο Ερντογάν επιδίδεται σε διαπραγματεύσεις με την Χαμάς για να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά στην Γάζα…

Πάντως όσοι γνωρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό επισημαίνουν τα πολλά κοινά στοιχεία στην ψυχοσύνθεση και στην ιδεολογία του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο οποίος  ανακοίνωσε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, χωρίς βεβαίως τον Ναφτάλι Μπένετ, που απέφυγε να συμμετάσχει στις εκλογές που ακολούθησαν την πτώση του και οδήγησαν στην ολική επαναφορά του άλλοτε πολιτικού του συμμάχου…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx