Γιατί η Χεζμπολάχ συμμετέχει μόνο με το ένα πόδι στον πόλεμο
07/11/2023Στην ανοιχτή ομιλία του στη Βηρυτό ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, επεσήμανε ότι η οργάνωσή του είναι στο πλευρό της Χαμάς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Χεζμπολάχ μπήκε στη μάχη, την επομένη της αιφνιδιαστικής επίθεσης στο νότιο Ισραήλ. Η καθημερινή ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου μπορεί να φαίνεται μέτρια, αλλά είναι πολύ σημαντική, χωρίς προηγούμενο από το 1948».
Ο ηγέτης της οργάνωσης Χεζμπολάχ, σε μια ομιλία που αναμενόταν να δείξει αν η οργάνωσή του θα εξαπολύσει ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, προειδοποίησε πως μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα, που θα εξαρτηθεί από τις περαιτέρω ενέργειες των Ισραηλινών στη Γάζα.
Από την αρχή του πολέμου, υπήρξαν ανεπίσημες δηλώσεις και δημοσιεύματα του Τύπου που ισχυρίζονται ότι μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα θα θεωρηθεί ως κόκκινη γραμμή για τη Χεζμπολάχ. Δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων επίσης, είχαν δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν θα γινόταν ανεκτή μία χωρίς όρια αιματοχυσία στη Γάζα.
Την άμεση εμπλοκή του Ιράν στην πολεμική ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής είχε προαναγγείλει και ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι. «Τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, που μπορεί να αναγκάσουν όλους να αναλάβουν δράση. Αν αυτή η κατάσταση παραταθεί και γυναίκες, παιδιά και άμαχοι συνεχίσουν να σκοτώνονται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όλα είναι πιθανά», ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος, μιλώντας στο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR. Με τη σειρά του ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί υπογράμμισε: «Η δική μας συμβουλή προς τους Αμερικανούς είναι να σταματήσουν αμέσως τον πόλεμο στη Γάζα και να εφαρμόσουν εκεχειρία, διαφορετικά θα πληγούν σκληρά».
Αυτοσυγκράτηση της οργάνωσης
Εν τούτοις το Ιράν παρά τις προειδοποιήσεις, δείχνει να μη θέλει την άμεση εμπλοκή του, ενώ η Χεζμπολάχ παρότι ανεμένoνταν να συμμετάσχει στον πόλεμο, ανοίγοντας ένα δεύτερο μέτωπο στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, προς το παρόν δείχνει αυτοσυγκράτηση, αρκούμενη να επιτίθεται καθημερινά σε θέσεις του IDF στα σύνορα του Λιβάνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτές τις επιθέσεις, πολλά οχήματα και άρματα μάχης του IDF καταστράφηκαν. Επίσης δεκάδες σταθμοί ραντάρ, κάμερες νυχτερινής όρασης, υπέρυθροι αισθητήρες, πύργοι επικοινωνίας μεγάλης εμβέλειας, τηλεσκόπια και κεραίες έχουν καταστραφεί από την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου τις τελευταίες εβδομάδες.
Με τις επιθετικές της κινήσεις στα σύνορα έχει καθηλώσει τουλάχιστον 100.000 Ισραηλινούς στρατιώτες στα βόρεια σύνορα, ώστε να μην μπορούν να επιχειρήσουν στη Γάζα. Έχοντας στο οπλοστάσιό της 150.000 ρουκέτες, αρκετές εκατοντάδες από αυτές κατευθυνόμενες, που σημαίνει ότι μπορούν να στοχεύσουν οπουδήποτε στο Ισραήλ με κατευθυνόμενα πυρά, η Χεζμπολάχ αποτελεί σοβαρή απειλή για το Ισραήλ.
Οι δισταγμοί της Τεχεράνης
Υπάρχει η άποψη ότι η Χεζμπολάχ αποφεύγει να εμπλακεί πλήρως σε μια σύγκρουση που στην προέκτασή της θα μπορούσε να καταστρέψει το Λίβανο. Η έναρξη πλήρους κλίμακας εχθροπραξίας με το Ισραήλ, θα έπληττε σοβαρά την ήδη εύθραυστη οικονομία του Λιβάνου. Η χώρα υποφέρει από χρόνια οικονομική κρίση και το πολιτικό αδιέξοδο την έχει αφήσει χωρίς λειτουργική κυβέρνηση. Κατά μία άλλη άποψη η απόφαση εναπόκειται στο Ιράν, το οποίο ηγείται του περιφερειακού “άξονα αντίστασης” κατά του Ισραήλ.
Το Ιράν θεωρεί τη Χεζμπολάχ ως τον πιο σημαντικό πληρεξούσιο του σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Αυτή η αυτοσυγκράτηση της Χεζμπολάχ ίσως φανερώνει τη διστακτικότητα της Τεχεράνης, παρά τις απειλές της για ευρύτερο πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, να διακινδυνεύσει να δει το πιο πολύτιμο από τα περιουσιακά της στοιχεία να υφίσταται ζημιά και υποβάθμιση, αν θα βρισκόταν σε άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ης σύγκρουσης η Χεζμπολάχ θα βίωνε τεράστιες απώλειες.
Η εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών συμφερόντων της Τεχεράνης στην περιοχή, έχουν ως προαπαιτούμενο τη διατήρηση της μαχητικής ικανότητας της Χεζμπολάχ σε υψηλό επίπεδο, ώστε να αποτελεί μία σταθερή απειλή κατά του Ισραήλ. Οι δυνάμεις του Νασράλα επίσης διατηρούν την υπεροχή της σιιτικής μουσουλμανικής κοινότητας έναντι των δύο άλλων βασικών θρησκευτικών κοινοτήτων στον Λίβανο, των σουνιτών μουσουλμάνων και των μαρωνιτών χριστιανών.
Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι απίθανο ο Νασράλα να ενεργήσει με δική του πρωτοβουλία και να οδηγήσει τις δυνάμεις του να δράσουν. Η Αμάλ Σαάντ, ειδικός της Χεζμπολάχ στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, είπε ότι “η Χεζμπολάχ δεν είναι αντιπρόσωπος του Ιράν, είναι σύμμαχος του Ιράν. Η Χεζμπολάχ δεν χρειάζεται την άδεια κανενός για να παρέμβει”. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο Νασράλα θα έπρεπε να υπερασπιστεί παράλληλα τα συμφέροντα της Χεζμπολάχ και εντός της χώρας. Αντιμέτωπος με δύο μέτωπα θα αναγκαζόταν να αποσύρει δυνάμεις από τη Συρία, επιτρέποντας στην αντιπολίτευση του Άσαντ να ανασυνταχθεί.
Το ενεργειακό όπλο
Σε ένα σενάριο επέκτασης του πολέμου, η Ρωσία και το Ιράν, με τους βασικούς παράγοντες του αραβικού κόσμου που πρόκειται να γίνουν μέλη των BRICS 11, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν ό,τι χρειάζεται για να καταρρίψουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και να προκαλέσουν οικονομική κρίση στην Ευρώπη.
Το Ιράν είναι σε θέση να μπλοκάρει τα στενά του Ορμούζ, μέσω του οποίου διέρχεται τουλάχιστον το 20 τοις εκατό του παγκόσμιου πετρελαίου (σχεδόν 17 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) συν 18 τοις εκατό του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο ανέρχεται σε τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα.
Όπως επισημαίνει ένας παλιός βετεράνος του Deep State, που δραστηριοποιείται πλέον στην Κεντρική Ευρώπη: «Τα ισλαμικά έθνη έχουν το οικονομικό πλεονέκτημα. Μπορούν να ανατινάξουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, κόβοντας το πετρέλαιο. Δεν χρειάζεται να ρίξουν ούτε μια βολή. Χρειάστηκαν 29 τρισεκατομμύρια δολάρια για να επιλυθεί η κρίση του 2008, αλλά, αν συνέβαινε αυτό, δεν θα μπορούσε να επιλυθεί ακόμη και με 100 τρισεκατομμύρια δολάρια».
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η παράδοση πετρελαίου στις δυτικές αγορές μπορεί να καθυστερήσει, λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν έχει ήδη καλέσει επισήμως τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν πλήρες εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου σε έθνη που υποστηρίζουν το Ισραήλ. Όμως, το “πυρηνικό” όπλο όπως αναφέρεται από αναλυτές της Goldman Sachs και της JP Morgan, καθώς και από ανεξάρτητους εμπόρους ενέργειας στον Περσικό Κόλπο, είναι η κατάρριψη της δομής παραγώγων 618 τρισ. δολαρίων.
Συγκέντρωση δυνάμεων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε δύο ομάδες αεροπλανοφόρων στην ανατολική Μεσόγειο, ως δυνάμεις αποτροπής, προειδοποιώντας τη Χεζμπολάχ και άλλες δυνάμεις να μείνουν μακριά από τη σύγκρουση. Η ανταπόκριση της Μόσχας ήταν ταχεία: Mig-31K περιπολούν σε ουδέτερο εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, εξοπλισμένα με υπερηχητικά Kinjal που θα χρειάζονταν μόλις έξι λεπτά για να φτάσουν στη Μεσόγειο.
Εν μέσω όλης αυτής της νεοσυντηρητικής πολιτικής, η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα – μέρος του νέου «άξονα του κακού» κατά τους Αμερικανούς – έκαναν γνωστό ότι δεν θα είναι απλοί θεατές. Το κινεζικό ναυτικό προστατεύει το Ιράν από απόσταση, με τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ να προβαίνει σε μία ασυνήθιστη δήλωση για την κινεζική διπλωματία: «Η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά το Ιράν στη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής του αξιοπρέπειας και θα αντιταχθεί σθεναρά σε οποιεσδήποτε εξωτερικές δυνάμεις παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν».
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι η Κίνα και το Ιράν συνδέονται με μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση. Επιπλέον, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ενίσχυσε τη στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Ιράν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ιρανό πρώτο αντιπρόεδρο Μοχάμαντ Μοκμπέρ.
Το θαλάσσιο κοίτασμα της Γάζας
Ένας πιθανός λόγος της επαπειλούμενης εθνοκάθαρσης στη Γάζα, αποτελεί το φυσικό αέριο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που παραμένει ανεκμετάλλευτο, με το κοίτασμα να απέχει 36 χλμ. από την ακτή της Γάζας. Το Ισραήλ είναι σε “μυστικές συνομιλίες” με την Παλαιστινιακή Αρχή για την εξόρυξη του. Το θαλάσσιο κοίτασμα της Γάζας, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990, θα έστελνε φυσικό αέριο στην Αίγυπτο πριν πουληθεί στην Ευρώπη.
Η Παλαιστινιακή Αρχή διεκδικεί την ιδιοκτησία του κοιτάσματος, αλλά το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι μόνο τα κυρίαρχα κράτη έχουν το δικαίωμα να το διαχειρίζονται νόμιμα. Για το λόγο αυτόν, η ισραηλινή κυβέρνηση διεξάγει «μυστικές συνομιλίες» με την Παλαιστινιακή Αρχή για την εξόρυξη του.
Η αιγυπτιακή και η αμερικανική πλευρά υποστηρίζουν το σχέδιο, παρά τον σκεπτικισμό των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με μια ισραηλινή εκτίμηση, η Χαμάς δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, διεκδικώντας την εκμετάλλευση για λογαριασμό των Παλαιστινίων. Μέχρι σήμερα το Ισραήλ διατείνεται πως αν δεν ξεριζωθεί η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, καμιά εργασία εξόρυξης δεν θα μπορέσει να γίνει εκεί.
Μηχανικοί ορυκτών είπαν για πρώτη φορά στον Γιασέρ Αραφάτ για την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Γάζα. Εκείνος έκανε λόγο «για δώρο θεού στον παλαιστινιακό λαό». Οι γεωλογικές έρευνες υπέδειξαν ότι το αέριο αυτό ήταν καλής ποιότητας και εύκολα προσβάσιμο. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει τότε στη δημοσιότητα η εταιρεία, τα αποθέματα φυσικού αερίου – στα συγκεκριμένα μόνο σημεία – είχαν υπολογισθεί σε 1,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, των οποίων την αξία έχει υπολογίσει σε πάνω από 4 δισ. δολάρια.