Ισραήλ: “Όχι σε καθημερινή-ανθρωπιστική παύση πυρός” – Φυγή αμάχων από την Γάζα
09/11/2023Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου απορρίπτει αναφορές σχετικά με δήλωση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία, το Ισραήλ συμφώνησε σε μια καθημερινή τετράωρη ανθρωπιστική παύση πυρός στη βόρεια Γάζα από σήμερα.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (Israel Defence Forces – IDF) σταμάτησαν τις τελευταίες μέρες τις μάχες ούτως ή άλλως για αρκετές ώρες κάθε μέρα για να επιτρέψουν σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Πόλης της Γάζας να εκκενωθούν στα νότια της Λωρίδας, σημειώνει το γραφείο του Νετανιάχου, απαντώντας έτσι και στην ανακοίνωση του συμβούλου ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. «Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Πρωθυπουργού.
«Το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας προς το νότο, όπως έκαναν 50.000 κάτοικοι της Γάζας μόλις χθες», συμπληρώνει η ανακοίνωση, όπως μεταδίδει το ισραηλινό site Times of Israel. Λίγες ώρες νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός, αλλά υπάρχουν τακτικές, τοπικές παύσεις για ανθρωπιστική βοήθεια σε πολίτες της Γάζας.
«Αυτές οι τακτικές παύσεις είναι περιορισμένες σε χρόνο και περιοχή. Παρέχουμε επίσης ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους στη Γάζα για να μετακινηθούν προσωρινά νότια σε ασφαλέστερες περιοχές όπου μπορούν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ο πόλεμος μας είναι με τη Χαμάς και όχι με τον λαό της Γάζας», είχε αναφέρει ο ισραηλινός στρατός, παραθέτοντας και βίντεο από την αναχώρηση αμάχων από το βότειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Φυγή αμάχων
Κατά χιλιάδες φεύγουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι από την πόλη της Γάζας προς το νότο, με τα πόδια και ότι μπορούν να μεταφέρουν στους ώμους τους, αναζητώντας καταφύγιο στη νότια Γάζα από τις επιδρομές της επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας και τις σφοδρές μάχες που διεξάγονται ανάμεσα στα στρατεύματα του Ισραήλ και τους άνδρες της Χαμάς.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως οι άμαχοι που διέφυγαν από τη βόρεια Γάζα φορτωμένοι με τα υπάρχοντά τους περνούσαν μέσα από κατεστραμμένα κτίρια, με τον ισραηλινό στρατό να τους ενημερώνει ότι έπρεπε να κινηθούν νότια του υγροτόπου Wadi Gaza κατά μήκος της κύριας οδού Salah al-Din. Σημειώνεται πως ένα μεγάλο ποσοστό από τα 2,3 εκατ. των κατοίκων της Γάζας που έχουν φτάσει ήδη στα νότια βρίσκονται σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλους χώρους αναζητώντας προστασία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Τουλάχιστον 40.000 πρόσφυγες έχουν περπατήσει με τα πόδια από τη βόρεια Γάζα προς τις νότιες περιοχές μετά τη δημιουργία περιοδικών “διαδρόμων” εκκένωσης από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις στις 4 Νοεμβρίου.
Οι IDF έχουν επανειλημμένα καλέσει τους πολίτες να μετακινηθούν νότια του Wadi Gaza – ενός υδάτινου δρόμου που διχοτομεί το κέντρο του θύλακα – όπως προαναφέρθηκε καθώς εντείνουν την επίθεσή τους κατά της Χαμάς τόσο στην πόλη της Γάζας όσο και στη βόρεια Γάζα. Παρατηρητές του ΟΗΕ και ΜΚΟ παρέχουν νερό και μπισκότα στους εκκενωμένους ακριβώς νότια του Γουάντι Γάζα. Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε η υπηρεσία.
More footage here. 15,000 ppl fled northern Gaza on Tuesday (yesterday, I'd meant to write in that first tweet), triple the number that fled on Monday.
The Israeli military gave another 4-hour window for ppl to escape today, when this footage was taken.pic.twitter.com/ak6691KszC
— Monica Marks (@MonicaLMarks) November 8, 2023
Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι άφησαν τα σπίτια τους μέσα σε τέσσερις ώρες – ήταν το περιθώριο που τους είχε δοθεί από το Ισραήλ – την στιγμή που η βόρεια Γάζα περικυκλώνεται από τον ισραηλινό στρατό. Την ώρα που οι Παλαιστίνιοι εγκατέλειπαν τις εστίες τους το κεντρικό και το νότιο τμήμα της Γάζας δέχθηκε και πάλι τα ισραηλινά πυρά. Μάλιστα στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσέιρατ χθες το πρωί σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι ενώ κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής που σημειώθηκε στο Χαν Γιουνίς σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι ανάμεσά τους και ένα μικρό κορίτσι.
Νέα έκκληση Γκουτέρες
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες δήλωσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης τους Reuters NEXT πως «είναι … σημαντικό να κάνουμε το Ισραήλ να καταλάβει ότι είναι ενάντια στα συμφέροντά του να βλέπει καθημερινά την τρομερή εικόνα των δραματικών ανθρωπιστικών αναγκών του παλαιστινιακού λαού». «Αυτό δεν βοηθάει το Ισραήλ σε σχέση με την παγκόσμια κοινή γνώμη» συμπλήρωσε.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι και χθες Τετάρτη είχαν σκοτωθεί 10.569 άνθρωπο, το 40% των οποίων είναι παιδιά. Το επίπεδο του θανάτου και του πόνου είναι “δύσκολο να το συλλάβει κανείς”, δήλωσε στη Γενεύη ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ Κρίστιαν Λίντμαϊερ.
15,000 ppl fled north Gaza today. Almost all were on foot. Some rode donkey carts. Many waved white flags & lifted their hands as they passed Israeli tanks.
It was a truly pitiful sight. Some escapees, inc children, spoke of passing corpses on the road.pic.twitter.com/k4FUK9PB6Y
— Monica Marks (@MonicaLMarks) November 8, 2023
Κλειστή και χθες η Ράφα
Στο μεταξύ κανένας Παλαιστίνιος τραυματίας, αλλοδαπός ή πολίτης με διπλή υπηκοότητα δεν επιτράπηκε να περάσει χθες Τετάρτη από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο μέσω της διέλευσης στη Ράφα, καθώς οι εσπευσμένες απομακρύνσεις διακόπηκαν για δεύτερη φορά από την 1η Νοεμβρίου, δήλωσε παλαιστίνιος αξιωματούχος.
Η διέλευση, η μοναδική έξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, παρέμεινε κλειστή εξαιτίας της άρνησης των ισραηλινών αρχών να εγκρίνουν τον κατάλογο των τραυματιών που επρόκειτο να διακομιστούν από τις αρχές της Χαμάς στην αιγυπτιακή επικράτεια, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος αρμόδιος για τις συνοριακές διελεύσεις στον θύλακα.
Το φυλάκιο παρέμεινε επίσης κλειστό την 3η και την 4η Νοεμβρίου, για τον ίδιο λόγο.
Όπως και την προηγουμένη, δημοσιογράφος του AFP είδε χθες το πρωί πολύ κόσμο να συρρέει στην περιοχή όπου βρίσκεται η διέλευση, με την ελπίδα πως θα κατάφερνε να περάσει στην Αίγυπτο.
«Η κατάσταση στη Γάζα είναι φρικιαστική», εξήγησε ο Μάζεν Ντανάφ, ένας από τους ανθρώπους που πήγαν στην περιοχή, ο οποίος έχει εκτός από την παλαιστινιακή και τη γερμανική υπηκοότητα. «Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, καύσιμα, τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», εξήγησε.
Η διέλευση στη Ράφα άνοιξε ξανά την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα που αποκλείστηκαν στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο, ο οποίος πολιορκείται και σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την επίθεση μαχητών της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.
Έπειτα από τρεις ημέρες που παρέμεινε ανοικτό, επιτρέποντας τη διακομιδή δεκάδων παλαιστινίων τραυματιών και τη φυγή εκατοντάδων κατόχων ξένων διαβατηρίων, η Χαμάς έκλεισε το φυλάκιο για δυο ημέρες, προτού το ανοίξει ξανά. Πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς είχαν εξηγήσει πως το Ισραήλ αρνήθηκε να διακομιστούν στην Αίγυπτο πολλοί τραυματίες τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε κατάλογο που διαβιβάστηκε στις αιγυπτιακές αρχές.
Στην “καρδιά” της Γάζας ο IDF
Την ώρα που έχουμε μπει στον δεύτερο μήνα των συγκρούσεων η πόλη της Γάζας έχει περικυκλωθεί από τα ισραηλινά στρατεύματα. Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι τα στρατεύματα του έχουν προχωρήσει στην καρδιά της πόλης ενώ από την πλευρά της η Χαμάς τονίζει ότι οι άνδρες της έχουν προκαλέσει βαριά πλήγματα στους αντιπάλους τους.
Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι μηχανικοί μάχης χρησιμοποιούν εκρηκτικούς μηχανισμούς για να καταστρέψουν ένα δίκτυο σηράγγων της Χαμάς που εκτείνεται για εκατοντάδες χιλιόμετρα (μίλια) κάτω από τη Γάζα.
Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε χθες Τετάρτη, ο στρατός ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχει καταστρέψει 130 φρεάτια τούνελ. «Οι μηχανικοί μάχης που μάχονται στη Γάζα καταστρέφουν τα όπλα του εχθρού και εντοπίζουν, αποκαλύπτουν και πυροδοτούν τα φρεάτια των σηράγγων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ εν μέσω αεροπορικών επιδρομών σκοτώθηκε ο Μαχσίν Αμπού Ζίνα, ο οποίος ήταν κατασκευαστής όπλων της Χαμάς.
10.000 στρατιώτες στη Γάζα
Ολόκληρη μεραρχία εφέδρων έχει αναπτυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας για τις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) στον παλαιστινιακό θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς, επιβεβαίωσε απόψε εκπρόσωπος των IDF. Μια μεραρχία αριθμεί τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, είναι η πρώτη φορά από τον πόλεμο του Λιβάνου, το 1982, που αναπτύσσεται ολόκληρη μεραρχία σε “εχθρικό έδαφος”. Η 252η μεραρχία του ισραηλινού στρατού, η οποία επιχειρεί από το Σάββατο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αποτελείται από τέσσερις ταξιαρχίες πεζικού και μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων.
H ανθρωπιστική διάσκεψη Μακρόν
Σημειώνεται ότι σήμερα Πέμπτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν Διεθνής Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τη Γάζα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων και έχουν προσκληθεί κράτη-μέλη της Ε.Ε., κράτη της περιοχής, μέλη της G20 (με την εξαίρεση της Ρωσίας), οι ευρωπαϊκοί θεσμοί –η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα δώσουν το παρών–, διεθνείς δωρητές, ο ΟΗΕ και περιφερειακοί οργανισμοί, η Παλαιστινιακή Αρχή και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στο πεδίο στη Λωρίδα της Γάζας.
Το παρών πρόκειται να δώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πρόκειται να επαναλάβει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης πρόκειται να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Ακόμη αναμένεται να τονίσει ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να υπογραμμίσει την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Επιπλέον πρόκειται να τονίσει την ανάγκη ύπαρξης ανθρωπιστικών παύσεων, ώστε να υπάρξει συνεχής ροή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ενώ θα επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας, ως χώρας της περιοχής, να συμβάλει στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση και ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια με C130 μέσω της Αιγύπτου, που περιελάμβανε φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό που συγκεντρώθηκε από το υπουργείο Υγείας και με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εμπλεκομένους και με την Κυπριακή Δημοκρατία για την πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, εγχείρημα που είναι επιχειρησιακά πολύ σύνθετο.