ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας

Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας, Σπύρος Γκουτζάνης

Πριν καν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των στελεχών της Ομπρέλας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ενώ ήταν και παραμένει αμφίσημη η στάση της Έφης Αχτσιόγλου και της ομάδας 6+6, ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε απέναντι στην επόμενη φάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης από στελέχη που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα.

Το θέμα στο οποίο συμπυκνώθηκε όλη η παθογένεια και η εσωκομματική αντιπαλότητα στον ΣΥΡΙΖΑ το τριήμερα που μας πέρασε ήταν η πρόθεση δημοψηφίσματος που εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών που είχαν καταφερθεί προσωπικά εναντίον του με ανοίκειες εκφράσεις. Φυσικά σε οποιοδήποτε σοβαρό ελληνικό ή ευρωπαϊκό κόμμα όσοι εμφάνιζαν τον πρόεδρο σαν εγκάθετο της διαπλοκής θα είχαν διαγραφεί πάραυτα, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής του Πειθαρχικού είναι ο Αντώνης Κοτσακάς ο οποίος κάνει τα δικά του εσωκομματικά παιχνίδια, καθοδηγώντας όπως λέγεται τον Διονύση Τεμπονέρα.

Η δήλωσή του Κασσελάκη την Παρασκευή το πρωί (ότι θα ζητήσει την διεξαγωγή κομματικού δημοψηφίσματος από την Κεντρική Επιτροπή και αν δεν συμφωνήσει θα προσφύγει στα μέλη του κόμματος), προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε όλες τις πτέρυγες του κόμματος, ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του. Η Ομπρέλα το χρησιμοποίησε σαν πρόσχημα για να κλιμακώσει την αντίδρασή της και τελικά να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αποχώρηση ανακοινώθηκε με κείμενο που υπογράφουν 46 στελέχη την Κυριακή το απόγευμα. Η ομάδα περί την Έφη Αχτσιόγλου αποχώρησε από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά όχι και από το κόμμα. Για την ακρίβεια όχι ακόμη γιατί με την δήλωση που έκαναν μετά την λήξη της συνεδρίασης προαναγγέλλουν την αποχώρησή τους και μάλιστα σύντομα.

Με την αποχώρηση των μελών της Ομπρέλας μεταξύ των οποίων τα στελέχη που είχαν παραπεμφθεί (Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας) και ενώ οι άλλοι δύο (Πάνος Σκουρλέτης και Στέφανος Τζουμάκας) είχαν ήδη αποχωρήσει, εξέλειπε η πραγματική βάση για το δημοψήφισμα με αντικείμενο τις διαγραφές που είχε ζητήσει ο Κασσελάκης.

Η “τσιπρική” ομάδα

Ωστόσο κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής εκφράστηκε αντίθεση για το θέμα του δημοψηφίσματος και μία σειρά στελέχη κατέθεσαν τροπολογία στο σχέδιο απόφασης. Η πρότασή τους προέβλεπε ότι στο εξής δεν θα μπορούσε να ζητηθεί διενέργεια δημοψηφίσματος για πειθαρχικά παραπτώματα και διαγραφή στελεχών. Οι αντιδρώντες καλύφθηκαν πίσω από την θέση ότι «είναι αξιακό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς επίσης ότι για θέματα ατομικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει δημοψήφισμα που παραπέμπει σε λιντσάρισμα».

Την απάντηση έδωσε ο Γιάννης Ματζουράνης στην ομιλία του που επικαλέστηκαν και άλλα στελέχη, μεταξύ των οποίων και η Νίνα Κασιμάτη. Ο Ματζουράνης εξήγησε ότι δεν μπορεί η λογική του κράτους και της σχέσης του με τον πολίτη να μεταφέρεται στην σχέση κόμματος-μέλους. Το κράτος δεν μπορεί να αποβάλλει πολίτες που γι’ αυτό έχουν υποχρεώσεις και απολαμβάνουν δικαιώματα, τα οποία κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Το κόμμα είναι σωματειακή συνένωση σε εθελοντική βάση και μπορεί να αποβάλλει μέλη που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής που θέτει, όπως επίσης τα μέλη μπορούν να αποχωρούν ανά πάσα στιγμή. Φυσικά εννοείται ότι ένα κόμμα που λειτουργεί στο πολιτειακό πλαίσιο οφείλει να σέβεται τους νόμους και να μην παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα. Δεν μπορεί π.χ. ένα κόμμα να μην δέχεται ή να αποβάλλει μέλη για το χρώμα, την φυλή, την κοινωνική τους κατάσταση. Έχει όμως κάθε δικαίωμα να αποβάλλει τα μέλη που δεν σέβονται τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές, όπως κατοχυρώνονται στο καταστατικό του και ενδεχομένως και στην εθιμική του δράση.

Η πρόταση όμως να πάρει απόφαση η Κεντρική Επιτροπή ότι δεν θα τεθεί στο μέλλον ζήτημα δημοψηφίσματος ήταν πρόθεση ταπείνωσης του προέδρου του κόμματος. Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και άλλη μία τροπολογία που κατέθεσαν, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να απαγορεύονται στο εξής εμπρηστικές δηλώσεις θεσμικών στελεχών όπως π.χ. η δήλωση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πεθαμένο λικέρ μέχρι την εμφάνιση Κασσελάκη» που στρεφόταν ευθέως κατά της εκπροσώπου του κόμματος.

Συμβιβασμός

Το κείμενο με τις μειωτικές για τον Κασσελάκη τροπολογίες είχε την υπογραφή των: Αλέκου Φλαμπουράρη, Όλγας Γεροβασίλη, Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλου, Γιάννη Ραγκούση και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Ο Θεοχαρόπουλος και ο Ραγκούσης έκαναν μάλιστα και σκληρές ομιλίες εναντίον του προέδρου. Ωστόσο, είναι η υπογραφή του  Φλαμπουράρη που παραπέμπει ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, η πρόταση υποστηριζόταν από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ομνύουν στο όνομα του πρώην προέδρου του κόμματος. Τελικά μετά από έντονες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις αρκετών ωρών οι δύο σκληρές τροπολογίες αποσύρθηκαν και επικράτησε μία συμβιβαστική εκδοχή.

Σύμφωνα με αυτή «οι πειθαρχικές ποινές και οι διαγραφές είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής Δεοντολογίας». Από την άλλη όμως το κείμενο που ψηφίστηκε προβλέπει ότι «τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα». Οι περί τον Κασσελάκη εκτιμούν ότι είναι νίκη του προέδρου. Οι αντιφρονούντες το αντίθετο. Στην πραγματικότητα ο Κασσελάκης είχε κάνει ένα βήμα πίσω –σε σχέση με την δήλωση της Παρασκευής– ήδη με του ομιλία του Σαββάτου. Ωστόσο, βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν τα “τσιπρικά” στελέχη πίεσαν για “κωλοτούμπα”.

Η αποχώρηση της Ομπρέλας καθαρίζει το εσωκομματικό τοπίο και τον ορίζοντα για τον Στέφανο Κασσελάκη. Η κ. Αχτσιόγλου και η ομάδα της, που ήταν σε συνεργασία με την Ομπρέλα. είναι πλέον αποδυναμωμένη. Είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει και αυτή. Ενώ όμως στο επίπεδο των στελεχών και της κομματικής γραφειοκρατίας η Ομπρέλα διαθέτει την μεγαλύτερη ισχύ, μεταξύ των βουλευτών είναι η Αχτσιόγλου και η ομάδα της που έχουν σημαντικό αριθμό. Ήδη αποχώρησαν δύο βουλευτές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα. Το κείμενο της Αχτσιόγλου μεταξύ άλλων υπογράφουν οι Σία Αναγνωστοπούλο, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης. Χρειάζονται έναν ακόμη βουλευτή για να συμπληρώσουν τον αριθμό 10 και να συστήσουν κοινοβουλευτική ομάδα.

Φοβούνται την λαϊκή ετυμηγορία

Η πρόθεση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκάλεσε αντίθεση και μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου, ακόμη και του Νίκου Παππά καθώς και των στελεχών που ακόμη αναφέρονται στον Τσίπρα. Τα περί δικαιωμάτων είναι προφάσεις. Η εναπομείνασα κομματική γραφειοκρατία θέλει να διασφαλίσει το ακαταδίωκτο σε περίπτωση που θα στρέφεται κατά του προέδρου. Επιπλέον το δημοψήφισμα, εάν ο Κασσελάκης προχωρούσε ήταν ρίσκο και δυνατότητα ταυτόχρονα. Ήταν ρίσκο γιατί θα έπρεπε να προσελκύσει στην ηλεκτρονική κάλπη τα μισά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από 80.000. προκειμένου να είναι έγκυρο. Εάν όμως το πετύχαινε θα ήταν μία δεύτερη επιβεβαίωση της ηγεσίας του από την κομματική βάση, που σημαίνει ότι θα ήταν απόλυτα κυρίαρχος πλέον στο κόμμα, ισχυρότερος από το σημείο που έφθασε ο Τσίπρας, αφού πλέον δεν θα είχε εσωκομματική αντιπολίτευση.

Και αυτό είναι κάτι που ακόμη και σαν ενδεχόμενο το απέρριψαν. Έτσι αφού αποχώρησε από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η Ομπρέλα και η ομάδα Αχτσιόγλου, την αντιπολίτευση ανέλαβαν τα στελέχη που πρόσκεινται στον Τσίπρα. Το γιατί είναι ένα ερώτημα και η απάντηση σχετίζεται με τις μελλοντικές επιδιώξεις του Τσίπρα. Όπως έλεγε παλαιό στέλεχος έμπειρο σε διαδικασίες ετών «είναι σαφές ότι μετά την αποχώρηση των αντιφρονούντων οι πάλαι ποτέ προεδρικοί ήθελαν να κοντύνουν τον Στέφανο Κασσελάκη». Με τη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε ο Κασσελάκης θα πρέπει πλέον να κάνει αντιπολίτευση και να αρχίσει να ανεβάζει τα ποσοστά του κόμματος. Εκεί θα κριθεί. Το όριο είναι οι ευρωεκλογές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx