ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ισραήλ: “Στα χέρια μας το Κοινοβούλιο της Γάζας” – “Χάνει τον έλεγχο η Χαμάς”

Ισραήλ: "Στα χέρια μας το Κοινοβούλιο της Γάζας" - "Χάνει τον έλεγχο η Χαμάς"

Ισραηλινοί στρατιώτες κατέλαβαν το λεγόμενο “κοινοβούλιο της Χαμάς” στην πόλη της Γάζας και ύψωσαν την ισραηλινή σημαία.

Ο στρατός του Ισραήλ φέρεται να επελαύνει μέσα στην Γάζα, καταστρέφοντας βάσεις και υποδομές της Χαμάς. Λίγο πριν από τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ότι «η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στη Γάζα». Ισραηλινοί στρατιώτες κατέλαβαν το λεγόμενο “κοινοβούλιο της Χαμάς” στην πόλη της Γάζας και ύψωσαν την ισραηλινή σημαία.

Η Χαμάς «απώλεσε τον έλεγχο στη Γάζα» και οι μαχητές της «φεύγουν προς τα νότια» υποστήριξε απόψε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς ο πόλεμος με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα βρίσκεται στην πέμπτη εβδομάδα του. Άμαχοι «λεηλατούν τις βάσεις της Χαμάς» και «δεν πιστεύουν πια την κυβέρνηση» (της Χαμάς) που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος σφυροκοπείται αδιάκοπα από το Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο υπουργός σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά κανάλια.

Δήλωση Νετανιάχου

«Δεν είναι μόνο δικός μας πόλεμος, είναι και δικός σας», είπε νωρίτερα ο Νετανιάχου. “Είναι πόλεμος του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας”, συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η “μάστιγα” της Χαμάς, αν δεν νικηθεί από το Ισραήλ θα εξαπλωθεί πέραν της Μέσης Ανατολής, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ: «Θα γίνετε οι επόμενοι».

Για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, παρότι δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις και επικρίσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό, απέρριψε κάθε ευθύνη για τον αριθμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. «Το Ισραήλ πολεμά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο” και ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, “κάνει υποδειγματική δουλειά στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των απωλειών μεταξύ των αμάχων», επέμεινε. Κάθε ζωή αμάχου που χάνεται είναι τραγωδία, αναγνώρισε, αλλά επέρριψε και πάλι την ευθύνη στη Χαμάς, που κατ’ αυτόν εμποδίζει τους άμαχους να φύγουν από τις ζώνες επιχειρήσεων, «μερικές φορές υπό την απειλή όπλου».

Η Χαμάς «άνοιξε πυρ στην ασφαλή ζώνη και στον ασφαλή διάδρομο που ανοίξαμε (…) για να εμποδίσει κόσμο να φύγει, για να μην πάθει κακό. Βάζει ρουκέτες μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία, έχει υπόγειες σήραγγες κάτω από παιδικά κρεβάτια», υποστήριξε ακόμα, τονίζοντας πως «η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να προσφέρει ηθική στήριξη στο κακό».

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή το βράδυ, τουλάχιστον 11.180 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 4.609 παιδιών, έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 7η Οκτωβρίου. Στην ισραηλινή πλευρά, οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.200 νεκρούς, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχους, από την ημέρα της επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ.

Επικοινωνία Μπάιντεν με Αλ Θάνι

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε χθες στον εμίρη του Κατάρ Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η κυβέρνηση του εμιράτου. Ο Αλ Θάνι τόνισε ότι είναι αναγκαία η άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αλλά και το μόνιμο άνοιγμα της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, προς την Αίγυπτο.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι τις προσπάθειες για την απομάκρυνση των τραυματιών από τη Γάζα. Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους αναφέρθηκαν επίσης στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα αλλά και στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διευκρινιστικές δηλώσεις Μακρόν

Την ίδια ώρα ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ λέγοντάς του ότι «δεν κατηγόρησε εσκεμμένα το Ισραήλ ότι βλάπτει αμάχους». Στη συνέντευξή του στη βρετανική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση ο κ. Μακρόν παρότρυνε το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς που σκοτώνουν αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας. Τόνισε πως «de facto σήμερα είναι οι άμαχοι αυτοί που βομβαρδίζονται. Μωρά, γυναίκες, ηλικιωμένοι βομβαρδίζονται και σκοτώνονται».

«Ο πρόεδρος Μακρόν είπε καθαρά πως δεν είχε την πρόθεση να κατηγορήσει το Ισραήλ ότι βλάπτει από πρόθεση αθώους αμάχους στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», κατά την ανακοίνωση. Ακόμη διευκρίνισε πως οι δηλώσεις του αφορούσαν την ανθρωπιστική κατάσταση, που παραμένει σημαντικό ζήτημα για εκείνον και άλλες χώρες. Υπογράμμισε επίσης ότι «υποστηρίζει χωρίς περιστροφές το δικαίωμα και το καθήκον του Ισραήλ να αμυνθεί και εξέφρασε την υποστήριξή του στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ισραηλινή προεδρία οι δηλώσεις του κ. Μακρόν «προκάλεσαν πολλή οδύνη και αντιλογίες στο Ισραήλ». Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τις χαρακτήρισε πραγματολογικά και ηθικά λάθος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προχθές Σάββατο, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά πως «η ευθύνη για το κακό που παθαίνουν άμαχοι δεν πρέπει να επιρρίπτεται στο Ισραήλ, αλλά στη Χαμάς».

Κοινή θέση από την ΕΕ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε «ικανοποιημένος που και οι 27 χώρες της ΕΕ κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή δήλωση» χθες το βράδυ – κάτι το οποίο, όπως είπε, ήταν «δύσκολο να επιτευχθεί», λαμβανομένου υπόψη του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο ψήφισαν οι χώρες της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη πριν από δύο εβδομάδες. «Εργάστηκα όλο το Σαββατοκύριακο για να παρουσιάσουμε μια ενωμένη προσέγγιση», ανέφερε ο Μπορέλ.

Ειδικότερα, ο Μπορέλ είπε ότι σε αυτήν την κοινή δήλωσή τους οι χώρες της ΕΕ ζητούν από το Ισραήλ να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να εξασφαλίσει την προστασία των αμάχων. Παράλληλα καταδικάζουν τη Χαμάς, που χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και τα νοσοκομεία ως ανθρώπινη ασπίδα και εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και ειδικότερα για τα νοσοκομεία. «Η Γάζα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια σε νερό, τρόφιμα και καύσιμα», δήλωσε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι η βοήθεια αυτή βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο και περιμένει το πράσινο φως για να περάσει μέσα στον πολιορκημένο θύλακα.

Εξάλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα και πάλι για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και θα συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα. «Η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία συνεχίζεται με τη στρατιωτική υποστήριξη να έχει φτάσει τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ – το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ συμφωνηθεί», τόνισε ο Μπορέλ. Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν μια ξεχωριστή συνεδρίαση με τους ομολόγους τους από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα συζητηθούν οι πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση.

Ανθρωπιστικές παύσεις ζητάει ο Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε χθες Κυριακή ενάντιος στην “άμεση” κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις προς αυτό σε παγκόσμια κλίμακα. «Παραδέχομαι πως δεν πιστεύω ότι οι εκκλήσεις να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός, ή μακρά παύση –η οποία πρακτικά θα ήταν το ίδιο πράγμα–, είναι σωστές, διότι αυτό θα σήμαινε σε τελευταία ανάλυση πως το Ισραήλ θα προσέφερε στη Χαμάς τη δυνατότητα να ανασυνταχθεί και να προμηθευτεί νέους πυραύλους», είπε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε περιφερειακή γερμανική εφημερίδα, η Heilbronner Stimme.

Τάχθηκε πάντως υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Πέντε εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, οι εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία σφυροκοπείται ακατάπαυστα έκτοτε από τον ισραηλινό στρατό, δεν σταματούν να αυξάνονται.

Εκφράζοντας την αντίθεσή του, ο Γερμανός καγκελάριος υιοθετεί διαμετρικά αντίθετη θέση από αραβικές και μουσουλμανικές κυβερνήσεις κι από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, τον οποίο πρόκειται να υποδεχθεί εντός της εβδομάδας στο Βερολίνο. Παράλληλα το βράδυ της Κυριακής η Χαμάς διέψευσε ότι αρνήθηκε να παραλάβει 300 λίτρα καυσίμων από το Ισραήλ που προορίζονταν για χρήση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας.

«Η προσφορά υποτιμά τον πόνο και την ταλαιπωρία των ασθενών που είναι παγιδευμένοι μέσα χωρίς νερό, τρόφιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα. Η ποσότητα (των καυσίμων) δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες του νοσοκομείου για περισσότερα από 30 λεπτά» ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι η Χαμάς δεν συνδέεται με τη διοίκηση του νοσοκομείου Αλ Σίφα “ούτε με τις δομές λήψης αποφάσεων” του ιδρύματος. “Το νοσοκομείο υπόκειται αποκλειστικά στο παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας”, πρόσθεσε.

Τραγωδία στο νοσοκομείο Al Shifa

Πέντε πρόωρα βρέφη και επτά ασθενείς που νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας πέθαναν λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο υφυπουργός Υγείας της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Φοβόμαστε ότι ο απολογισμός αυτός θα έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέχρι το πρωί», είπε ο Γιούσεφ Άμπου Ρις. Το Σάββατο, το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι 39 πρόωρα νεογέννητα βρίσκονταν ακόμη εκεί και οι νοσηλεύτριες τους έδιναν οξυγόνο χειροκίνητα για να τα κρατήσουν στη ζωή. Ένα μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα είπε ότι 17 ασθενείς νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx