Σε επιθετική διάταξη η Τουρκία στην Κύπρο
27/11/2023Η Άγκυρα διαθέτει ισχυρούς μηχανισμούς προώθησης των επιδιώξεων της ενώ η Λευκωσία, έχοντας τη στήριξη και της Αθήνας, λειτουργεί συνεχώς αποτρεπτικά
Η Άγκυρα επιχειρεί να επιβάλλει τετελεσμένα στην Κύπρο και η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά τις τουρκικές ενέργειες και λειτουργεί αποτρεπτικά. Την ώρα κατά την οποία η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί το νεοσουλτάνο Ερντογάν, το καθεστώς του βρίσκεται σε επιθετική διάταξη. Και το θέμα είναι πως μια επίσκεψη, υπό τις σημερινές συνθήκες και δεδομένα δεν θα προσφέρει οτιδήποτε θετικό. Δεν θα αλλάξει τακτική η κατοχική δύναμη.
Σε σχέση με την Κύπρο, αρμόδια πηγή ανέφερε πως η Άγκυρα προσπαθεί να επιβάλλει δεδομένα, που δεν θα είναι αναστρέψιμα. Κι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Οι κινήσεις της κατοχικής πλευράς παρακολουθούνται από κοντά και όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ο στόχος είναι πως “ό,τι κτίζει, να το χαλάμε”. Τούτο, βέβαια, δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς η Άγκυρα διαθέτει ισχυρούς μηχανισμούς προώθησης των επιδιώξεων της ενώ η Λευκωσία, έχοντας τη στήριξη και της Αθήνας, λειτουργεί συνεχώς αποτρεπτικά. Όπως στην περίπτωση του Καζακστάν, όπου αποτράπηκε και με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προσκληθεί σε σύνοδο τουρκόφωνων κρατών, ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.
Το έργο δεν είναι καθόλου εύκολο αν και υπάρχουν πολλά εργαλεία να χρησιμοποιήσει η Λευκωσία, ιδιαίτερα ευρωπαϊκά. Οι διεθνείς εξελίξεις, τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας δεν βοηθούν ιδιαίτερα τη δική μας πλευρά, που πρέπει να συντηρεί το Κυπριακό και να θέτει συνεχώς ζητήματα, τα οποία αφορούν τους τουρκικούς επεκτατικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως δεν μπορεί η κατοχική πλευρά να κινείται με αυτή τη λογική και η ελληνική πλευρά να προτάσσει τα όσα διατύπωνε τη δεκαετία του ΄70. Με βάση και τα γεωπολιτικά δεδομένα και έχοντας διαμορφώσει πολλές συνεργασίες, κάποιες στρατηγικού χαρακτήρα, μπορεί προφανώς να κινηθεί σε πεδία, που θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στο Κυπριακό.
“Ανοικτό” το σενάριο και της προσάρτησης
Όλα αυτά δεν τα αναφέρουν η Λευκωσία και κάποιοι στην Αθήνα, αλλά περιλαμβάνονται και σε αναλύσεις διεθνών αναλυτών. Μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, αναφέρεται και στη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου. Σημειώνεται πως αν και εκτιμάται ότι είναι απίθανη μια τουρκική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι «ελαφρώς λιγότερο απίθανη» η ανοιχτή προσάρτηση του ψευδοκράτους από την Τουρκία.
Όπως αναφέρει η “Καθημερινή” των Αθηνών (Βασίλης Νέδος), που δημοσίευσε ρεπορτάζ για την μελέτη, για την Κύπρο οι τουρκικές φιλοδοξίες είναι «υπαρξιακή απειλή», ενώ για την Ελλάδα πρωταρχική. Οι εντάσεις που έχει δημιουργήσει η Τουρκία με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία γίνονται αντιληπτές ως καθοριστικές για «μια δεκαετία φρενήρους γεωπολιτικού ανταγωνισμού στην περιοχή». Αν και δεν υποτιμάται η προσπάθεια της Άγκυρας να ρίξει τους τόνους «από οικονομική αναγκαιότητα», υπογραμμίζεται ότι η προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αφήσει μια κληρονομιά τουλάχιστον ανάλογη εκείνης του Κεμάλ Ατατούρκ δημιουργεί «το ενδεχόμενο για νέα κλιμάκωση στη θάλασσα με την Ελλάδα και την Κύπρο», όπως και την ανατροφοδότηση των εντάσεων με περιφερειακούς παίκτες της περιοχής όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.