Γεύμα Κασσελάκη-Κοτζιά – Θέμα χρόνου η Κοινοβουλευτική Ομάδα Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου
27/11/2023Εντός της ημέρας αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες γύρω από τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα αποτελείται από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν τις τελευταίες μέρες από τον ΣΥΡΙΖΑ.
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης γευματίζει σε ψαροταβέρνα στην Καστέλλα με τον επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ, και πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Το γεύμα ακολούθησε την απαντητική επιστολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Κοτζιά μετά την πρόσκληση του δεύτερου για ανοικτό και ειλικρινή διάλογο των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο Στέφανος Κασσελάκης ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά για την ανάπτυξη ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου, του απέστειλε επιστολή στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
«Στην παρούσα κρίσιμη ιστορική και πολιτική καμπή είναι αναγκαίο να ξεκινήσει ο διάλογος για την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων, για την εξεύρεση των αναγκαίων ιδεολογικών συγκλίσεων και προοπτικών, για τον σχεδιασμό μακροπρόθεσμων προγραμματικών συμφωνιών με βαθιά πίστη στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, με όρους συμπεριληπτικότητας και κοινωνικής λογοδοσίας. Μέσα από τον πλουραλισμό και τη διεύρυνση θα προκύψει η (ανά)σύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων, θα βαθύνουν οι συνεργασίες, θα παραχθούν νέες ιδέες, θα υλοποιηθούν στόχοι και θα επιτευχθούν κοινά οράματα. Κυρίως, όμως, θα δημιουργηθούν «μέτωπα αντίστασης και αναγέννησης» απέναντι στις διαρκείς πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις σ’ εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για να μπορέσει να επέλθει η κοινωνική και πολιτική αλλαγή και να ανατραπεί η καταστροφική για τη χώρα κυβέρνηση της ΝΔ. Για τους λόγους αυτούς είμαι ανοιχτός στον διάλογο και τη συνεργασία, αποδεχόμενος την πρόσκλησή σου».
Τί είπε ο Αλέξης Χαρίτσης
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τον Αλέξη Χαρίτση να εμφανίζεται ως φαβορί για τη θέση του προέδρου. Παράλληλα για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ακούγονται η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Θεανώ Φωτίου, ενώ για τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ακούγεται το όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Επιπλέον υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι αποχωρήσαντες εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Πέτρο Κόκκαλη.
Στο μεταξύ ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο Mega αναφέρθηκε στις διεργασίες για τη συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Αυτή τη στιγμή κάνουμε όλα τα βήματα με σταθερό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις εκκρεμότητες που έχουμε. Θέλουμε να κάνουμε σταθερά βήματα ώστε η νέα προσπάθεια που κάνουμε να συγκροτηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε.
Όσον αφορά τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να ηγείται της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόνισε πως «θα με ενδιέφερε, όπως θα με ενδιέφερε να δω κάποιον/α άλλον/η σε αυτή τη θέση. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε μία ομάδα και συλλογικά να προχωρήσουμε μπροστά. Μόνο έτσι μπορούμε να εκφράσουμε την αγωνία των Αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων που βλέπουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στη Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο. Πρέπει να υπάρχει πολιτική έκφραση, με σοβαρότητα, τεκμηρίωση και μαχητικότητα. Όπως δήλωσε, το όνομα που θα δοθεί στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έχει πολιτικό πρόσημο.
Ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για μία δύσκολη και επώδυνη απόφαση, αναφερόμενος στην αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πετραδάκι πετραδάκι τον χτίσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 20 χρόνια. Όσοι φύγαμε πήραμε μία πολύ δύσκολη και επώδυνη απόφαση. Ήταν μία απόφαση αναγκαία και επιβεβλημένη».
«Αυτό που βλέπαμε το τελευταίο διάστημα και την εκλογή της νέας ηγεσίας ήταν ένας εκφυλισμός του χώρου και είναι ακόμα, κι αυτό αποτυπώνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Έπρεπε να βάλουμε φραγμό σε αυτό, γιατί έχουμε μία ευθύνη. Οι διαφορές μας πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης.
«Ακούσαμε το τελευταίο διάστημα τον κ. Κασσελάκη με τις θέσεις του στα εργασιακά ή το Παλαιστινιακό ή τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πολιτική – ο Μεσσίας, ο ηγέτης που αδιαμεσολάβητα πάει στον λαό, δεν υπάρχουν όργανα, διαδικασίες, δημοκρατικές λειτουργίες. Όλα αυτά είναι ξένα προς την Αριστερά».
Στόχος όσων αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα συγκροτήσουν τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι να προχωρήσουν μπροστά και να εκφράσουν την αγωνία της κοινωνίας. «Δεν το κάναμε όλο αυτό για τις καρέκλες. Εάν θέλαμε απλά και μόνο καρέκλες θα μπορούσαμε να δεχτούμε τις θέσεις που μας προτάθηκαν, να κάτσουμε σιωπηλά και να βλέπουμε να εκφυλίζεται ένας ολόκληρος πολιτικός χώρος». Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως το πρόβλημα με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι προσωπικό, αλλά βαθιά πολιτικό. «Έχει να κάνει με τον τρόπο που ασκείται η πολιτική από τον σημερινό αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και την ηγετική του ομάδα, από τις θέσεις που εκφράζει και το αν μπορεί να παρουσιάσει ένα πειστικό πολιτικό σχέδιο που να πείθει αυτή τη στιγμή την κοινωνία. Είδαμε το τελευταίο διάστημα μία πλήρη διάλυση του τρόπου που κάναμε πολιτική όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε. Ακόμη, ανέφερε ότι οι μετρήσεις δείχνουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Δεν μπορείς να κάνεις πολιτική μόνο με συνθήματα και ατάκες. Χρειάζεσαι πολιτικό περιεχόμενο, ιδιαίτερα όταν έχεις μία κοινωνία που νιώθει να ασφυκτιά γιατί βλέπει την μονοκρατορία Μητσοτάκη και δεν υπάρχει από την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο ένα αντίπαλο δέος, που να μπορεί πειστικά να απαντήσει στις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να υπάρχει μία σοαβρή πολιτική συγκρότηση, ένα σχέδιο μαζί με την κοινωνία». Τέλος, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε πως και οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές προχωρούν μαζί για να διαμορφώσουν μία κοινή προσπάθεια.
Αναγνωστοπούλου: Δεν έχουμε λόγο σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ
«Είχαμε πολιτικές διαφωνίες και αποχωρήσαμε με μεγάλες δυσκολίες, δεν φεύγεις έτσι εύκολα», είπε η Σία Αναγνωστοπούλου στον ΑΝΤ1 λίγο πριν από τη συνεδρίαση της ομάδας των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Αλέξης Χαρίτσης θα είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Θα έχει διακήρυξη για το πώς και για πιο λόγο συγκροτείται», είπε η βουλευτής, ξεκαθαρίζοντας ότι, «δεν έχουμε κανένα σκοπό να συγκρουστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ» και εξήγησε πως, «φύγαμε για να δώσουμε ένα άλλο στίγμα του κεντροαριστερού, απέναντι από τη ΝΔ».
Επανέλαβε ότι, «το κύριο που με οδήγησε στην κρίση είναι το κλίμα εμφυλίου πολέμου. Με αυτό το κλίμα δεν μπορείς να λειτουργήσεις», συμπληρώνοντας πως, «άνθρωποι οι οποίοι προσδιορίζονται ως ομάδα Αχτσιόγλου ποτέ δεν έδωσε δικαίωμα. Εδώ και ένα διάστημα υπήρχε το κλίμα ότι υπάρχουν υπονομευτές, αλλά αυτό το εμφυλιακό ήταν που με οδήγησε στην απόφαση», συμπλήρωσε σχετικά και τόνισε ότι, «όταν έχεις ένα τέτοιο συνταρακτικό αποτέλεσμα, τον Μάιο, μαζεύεις το κόμμα».
Ερωτηθείσα για το αν θα επιστρέψει την έδρα της και στο σχόλιο ότι ίσως οι ψηφοφόροι «παραπονεθούν» για το ότι την ψήφισαν όντας σε άλλο κόμμα, απάντησε πως, είναι «σωστό το παράπονο, μόνο που ο βουλευτής έχει την εντολή -πλαίσιο, σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει την ευχέρεια να ερμηνεύει αυτήν την εντολή». Όσο για το αν θα αισθάνεται άβολα βλέποντας τον Αλέξη Τσίπρα στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως, «συγκροτείται μία πολιτική ομάδα με πολιτική διαφωνία. Και τον Τσίπρα και τους άλλους συντρόφους, τους σέβομαι απεριόριστα». Ανέφερε, τέλος πως, «αντί να σκοτώνεσαι μέσα, βγαίνεις προς τα έξω και λες: εγώ έχω αυτές τις αγωνίες και βγαίνω να τις συζητήσω. Πιο εύκολο να μείνεις για να μην μπεις σε περιπέτειες, και πιο δύσκολο να βγεις και να παλέψεις».
Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις
Από την άλλη πλευρά συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα 85 μέλη και στελέχη από τη Βόρεια Αθήνα ανακοίνωσαν την αποχώρηση τους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο κοινό δελτίο τύπου που εξέδωσαν αναφέρουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης και η ηγετική ομάδα οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ στο να γίνει ένα σε ένα ασπόνδυλο, θολό, λαϊκίστικο και αρχηγικό μόρφωμα.
Προαναγγέλλουν πως θα ενταχθούν στο νέο πολιτικό φορέα που ετοιμάζεται από τα κορυφαία στελέχη που έχουν αποχωρήσει. Το κείμενο αποχώρησης υπογράφουν 85 μέλη του Βόρειου Τομέα. Αναλυτικά το κείμενο:
«Μετά από χρόνια προσφοράς και ενεργής συμβολής στους αγώνες του κόμματός μας, οδηγούμαστε με αισθήματα ευθύνης, λύπης και αγωνίας, σε αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτή η οδυνηρή απόφαση δεν ήταν για εμάς καθόλου εύκολη. Γίνεται όμως επιβεβλημένη από το κλίμα τοξικότητας που έχει επικρατήσει και τις γρήγορα επιδεινούμενες εσωκομματικές εξελίξεις. Δυστυχώς η σημερινή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον οδηγεί με ταχύτητα σε ζητήματα πολιτικών επιλογών, δημοκρατικής λειτουργίας, ύφους και ήθους, σε ένα ασπόνδυλο, θολό, λαϊκίστικο και αρχηγικό μόρφωμα, που δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που όλοι γνωρίσαμε και για τον οποίον αγωνιστήκαμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που στηρίξαμε για χρόνια σε δύσκολους καιρούς, που υπήρξε πολιτική έκφραση της πληθυντικής Αριστεράς και παρά τις αδυναμίες και τα λάθη, που κυβέρνησε τη χώρα και την έβγαλε από τα μνημόνια με τη κοινωνία όρθια, δεν υπάρχει πιά. Διαψεύδονται καθημερινά ολοένα και περισσότερο τις ελπίδες όχι μόνο των αριστερών, αλλά πολλών προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών. Με την αποχώρησή μας κλείνει ένας κύκλος. Τίποτε όμως δεν σταματάει εδώ.
Παραμένουμε παρόντες και παρούσες στους συλλογικούς αγώνες της κοινωνίας, έτοιμες και έτοιμοι να αποτελέσουμε μέρος της συλλογικής προσπάθειας για την ανασυγκρότηση των δυνάμεων της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Για να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό αντίβαρο στην παντοδυναμία της ΝΔ και για τη διαμόρφωση μιας νέας αριστερής και προοδευτικής πλειοψηφίας, ικανής να κυβερνήσει την χώρα υπέρ της κοινωνικής προόδου, της δημοκρατίας και των συμφερόντων των πολλών».