ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ευρύ άνοιγμα Χαρίτση για Aριστερά της διακυβέρνησης – Λάθος οι 11 λέει ο Φάμελλος

Η αντιπαράθεση δεξιάς - αριστεράς και ο νέος φορέας που προέκυψε από την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Για το πως θα πορευθεί από εδώ και πέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος από χθες είναι και επίσημα ο επικεφαλής. Μίλησε επίσης για την Αριστερά και την σχέση της με την κοινωνία.

«Είμαστε δυναμη που θα έχει το δικό της ιδεολογικό στίγμα. Εμείς θέλουμε να είμαστε η αριστερά και της κοινωνικής διεκδίκησης αλλά και της εν δυνάμει διακυβέρνησης. Μας ενδιαφέρει πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος, δεν θέλουμε να μείνουμε στην ασφάλεια της ιδεολογικής καθαρότητας. Ο στόχος είναι να παρέμβουμε στα πολιτικά πράγματα της χώρας με όρους πρωταγωνιστικούς» είπε χαρακτηριστικά στο Action24 ο κ. Χαρίτσης.

Αφήνοντας αιχμές για τη ρητορική Κασσελάκη είπε ότι «δεν θα υποπέσουμε στο λάθος να κάνουμε αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη με συνθήματα. Από τη μεριά μας χρειάζεται προγραμματική δουλειά και δουλειά όχι μόνο στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία. Για να κερδίσεις τον κ. Μητσοτάκη χρειάζεται επαφή με την κοινωνία».

«Είμαστε ένας φορέας της αριστεράς, δεν προκύψαμε από παρθενογένεση έχουμε μια ιστορία πίσω μας. Θέλουμε το νέο σχήμα να εκφράσει ένα μεγάλο πολιτικό κένο στη χώρα καθώς αυτή τη στιγμή δεν διατυπώνεται μια σοβαρή εναλλακτική προοδευτική αριστερή πρόταση» πρόσθεσε ο επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Όπως συμπλήρωσε ότι «δεν μικρομεγαλίζουμε, δεν λέμε ότι μια ΚΟ των 11 μπορεί από μόνη της να πάιξει αυτό τον ρόλο, θέλουμε συνεργασίες» διευκρινίζοντας ότι «έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα οι συνεννοήσεις να αφορούν συμφωνίες κορυφής πίσω από κλειστές πόρτες».

«Ένας από τους λόγους που αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί να κάνεις πολιτική χωρίς περιεχόμενο μόνο με ατάκες και σε θολά νερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας χώρος που παρήγαγε πολιτική και το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι χάνει την ιδεολογική του ταυτότητα με όσα ακούσαμε περί ελληνικού ονείρου και νοικοκυραίους» είπε ακόμη.

Χαρίτσης για τη στάση Τσίπρα

Τέλος σχολιάζοντας τη στάση του Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε ότι «είναι καθόλα σεβαστή η στάση του, έχει κρατήσει συνεπή στάση να μην παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα και αυτό είναι συνεπές ως προς την ιστορία του».

O ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε φιλελεύθερο κόμμα

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η τάση «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ άσκησε οξύτατη κριτική στη πολιτική του Στέφανου Κασσελάκη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε κεντρώο κόμμα. Ο στρατηγικός στόχος του κ. Κασσελάκης περί του ‘’ελληνικού ονείρου’’ μετατρέπει στρατηγικά τον ΣΥΡΙΖΑ σε σκληρό φιλελεύθερο κόμμα. Αποτυπώνει τις θέσεις του πιο σκληρού αμερικάνικου φιλελευθερισμού… Ακόμα και οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ δεν μιλούν για το ‘’αμερικανικό όνειρο’’, αντιθέτως είναι απολύτως επικριτικοί απέναντι σε αυτή τον καταστατικό μύθο ότι δήθεν ο καθένας μπορεί να γίνει επιχειρηματίας του εαυτού του. Στον ΣΕΒ ο κ. Κασσελάκης μάς είπε ότι το κεφαλαίο είναι εργαλείο κοινωνικής ισότητας και κοινωνικής ευημερίας, αυτά δεν έχει τολμήσει να τα πει ούτε ο Τόνι Μπλερ ή ο Γκέρχαρντ Σρέντερ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή, δείτε και τις δημοσκοπήσεις, το 17,5% του Ιουνίου μοιάζει άπιαστο όνειρο για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μεγάλο πολιτικό και ιδεολογικό κενό που πρέπει να καλυφθεί» σημείωσε.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής αποσαφήνισε ότι η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα προσπαθήσει να ενοποιήσει διαφορετικά ρεύματα. «Δεν θέλουμε να είμαστε ένας πολιτικός φορέας ο οποίος θα είναι στην πραγματικότητα η συνένωση των θραυσμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνουμε κάτι καινούργιο, και πιστέψτε με, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» σημείωσε.

«Στόχος μας είναι, με πρώτο βήμα την ΚΟ, να εμφανιστούμε την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε και το όνομα, νομίζω ότι θα είναι ένας τίτλος ο οποίος θα αποτυπώνει την ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση του χώρου μας. Υπερασπίζουμε τους αγώνες της Αριστεράς και των αγώνων που έχουμε δώσει όλη την τελευταία δεκαετία» ανέφερε. Τέλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συνεργασίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Τζούφη κατά Κασσελάκη

Η ανεξάρτητη βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη μίλησε στο Mega για τη συγκρότηση της νέας ΚΟ από τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πράγματα υπό εξέλιξη και προτιμήσαμε να μην βγαίνουμε δημόσια και να λέμε πράγματα και να δημιουργούμε προβλήματα σε έναν χώρο που προσωπικά έχω υπηρετήσει πολλά χρόνια, από την ίδρυσή του. Ο κ. Χαρίτσης θα είναι ο πρόεδρος της ΚΟ, αυτό είναι οριστικό, και έγινε σύγκληση της ενιαίας ΚΟ.

Την Δευτέρα θα κάνουμε μια ανοιχτή εκδήλωση στην οποία θα παρουσιάσουμε την διακήρυξη, τους στόχους αυτής της ομάδας και θα ανακοινώσουμε και το όνομα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε γραφεία, είναι όλα υπό εξέλιξη. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι οι κ.κ. Ηλιόπουλος και Τσακαλώτος, και Γραμματέας η κ. Πέτη Πέρκα. Αυτές οι αποφάσεις ήταν απολύτως ομόφωνες. Θα καλύψουμε όποιον τομέα χρειαστεί», είπε αρχικά η κυρία Τζούφη.

Για το πρώτο «στοίχημα» της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η κυρία Τζούφη υπογράμμισε πως, «το στοίχημα είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να εκφράσουμε την πληθυντική Αριστερά, οικολογική, φεμινιστική, εναλλακτική Αριστερά. Πράγματι υπάρχει ένα μαζικό κύμα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, στελεχών της νεολαίας, ανθρώπων με εμπειρία και διανοούμενων, έχουμε μεγάλες αποχωρήσεις από τους πανεπιστημιακούς. Πρέπει να δώσουμε δείγματα γραφής. Το πρώτο στοίχημα που έχουμε είναι το φορολογικό νομοσχέδιο, εκεί θα πρέπει να εμφανιστούμε ως μία συγκροτημένη ΚΟ. Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί αυτά που προτείνει πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το κοινωνικό κράτος».

«Η κ. Αχτσιόγλου θα καλύψει τον τομέα των Εργασιακών, αλλά και άλλους, γιατί έχουμε όλοι υπηρετήσει διάφορους ρόλους. Θα λειτουργούμε συλλογικά. Δεν θέλουμε άλλους τίτλους, δεν είναι αυτός ο στόχος. Κατά πάσα πιθανότητας θα είναι δύο λέξεις – η μία μάλλον η Αριστερά – την Δευτέρα θα ανακοινωθούν όλα» πρόσθεσε.

«Η διαδικασία της αποχώρησής μας ήταν μία δύσκολη αλλά επίπονη απόφαση. Ο λόγος που έγινε ήταν ότι ακριβώς απ΄ την άλλη μεριά, η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ που υπηρετήσαμε τόσα χρόνια, και το πολιτικό του σχέδιο αυτή την στιγμή δεν υπηρετείται. Υπάρχει μία μετάλλαξη στον ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Κασσελάκη και την ηγετική ομάδα του που είναι πολύ μακριά από τις θέσεις της όποιας Αριστεράς», υποστήριξε η ανεξάρτητη βουλευτής Ιωαννίνων.

«Ζητήματα σαν αυτά που τοποθετήθηκε στο ΣΕΒ, τα περί παλιάς νοικοκυροσύνης, τα ζητήματα ανώτατης παιδείας και των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά κυρίως τα ζητήματα της εσωτερικής δημοκρατίας, ότι ο ηγέτης πρέπει να έχει αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό και δεν χρειαζόμαστε τα ενδιάμεσα όργανα και διαδικασίες, αντί να συζητήσουμε με οργανωμένο τρόπο τα αίτια της ήττας ουσιαστικά κάθε ένας που είχε διαφορετική άποψη, ονομάστηκε υπονομευτής και εσωτερικός εχθρός.

Προσπαθήσαμε να ασκήσουμε μία λογική κριτική. Συμμετείχαμε σε όλη την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ο λόγος που δεν ανέλαβα τον τομέα της Παιδείας ήταν η σοβαρή διαφωνία με τον τρόπου εκφράζεται ένα κομμάτι της ηγετικής ομάδας, ενώ οι προγραμματικές θέσεις μας ήταν για την ανώτατη δημόσια παιδεία, και ο νέος πρόεδρος απέφυγε να τοποθετηθεί περί αυτού. Δεν μπορούσαμε να υπηρετήσουμε σε αυτό το επίπεδο ωστόσο παραμείναμε μέσα και συμμετείχαμε στις διαδικασίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές διαφωνίες και πρόβλημα της λειτουργίας της εσωτερικής δημοκρατίας. Οι λεκτικές επιθέσεις είχαν στόχο την προσωπική απαξίωση του καθένα μας. Δεν μπορείς να μιλήσεις σε αυτές τις συνθήκες. Ο κ. Τεμπονέρας και άλλοι που έχουν παραμείνει με στόχευση το συνέδριο. Συνομιλούμε με αυτά τα στελέχη ωστόσο εκτιμούμε ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να λειτουργήσει», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και αν θα παραμείνουν στο νέο κόμμα, η κ. Τζούφη δήλωσε κλείνοντας: «Το θέμα του εκσυγχρονισμού χωρά πολλά ερωτήματα. Αυτή τη στιγμή σε συνθήκες δεινής κρίσης χρειαζόμαστε κοινωνικό κράτος. Αυτό περιλαμβάνει μία αξιόπιστη δημόσια ανώτατη παιδεία και υγεία. Τα πανεπιστήμια στερούνται πόρους και προσωπικό, κλείνουν τμήματα, άρα καταστρέφουμε μία προσπάθεια και επένδυση της ελληνικής οικογένειας» κατέληξε.

Την ίδια ώρα το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας μιλώντας στο Open δήλωσε ότι με τη συγκρότηση της νέας ΚΟ οι αποχωρήσαντες βουλευτές επιχειρούν «κατακερματισμό» των προοδευτικών δυνάμεων και πως «εξυπηρετούν» την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ σημείωσε πως «δεν μπορούν να κάνουν νέα ΚΟ» γιατί είναι κατά του κώδικα δεοντολογίας του κόμματος, που οι ίδιοι ψηφίσανε.

Φάμελλος: Αρνητική η νέα Κ.Ο. από τους 11

Πολύ αρνητική εξέλιξη για την Αριστερά και την αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας από τους 11 αποχωρήσαντες βουλευτές.

«Είναι άλλο να διαφωνείς με το κόμμα σου, με την πολιτική του ηγεσία και να μένεις και να καταθέτεις την άποψή σου στα όργανα. Όσο καιρό ήταν πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας δεν συμφωνούσαν και όλοι με τις προτάσεις του πάρα ταύτα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα έχουμε όχι απλά μια διαφωνία εντός έχουμε αποχώρηση και ταυτόχρονα μια ταχεία συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας, το οποίο θεωρώ ότι είναι πολιτικό ζήτημα, στο οποίο είμαι απολύτως αντίθετος», είπε ο κ. Φάμελλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δείχνει μια βιασύνη σε μια πορεία που φαίνεται να ολοκληρώνεται πολύ γρήγορα κάτι μου δημιουργεί σοβαρότατο ερώτημα για τα κίνητρα και την προετοιμασία. Οι πρώην σύντροφοι και συντρόφισσες μου δεν μας δώσανε την δυνατότητα να συζητήσουμε γι’ αυτή την διαφωνία τους μέσα σε όργανα, γιατί θα μπορούσαμε να πούμε κι εκεί κι εμείς την άποψή μας σε κάποια θέματα, κάποιο σχολιασμό πολιτικών επιλογών και να συμφωνήσουμε. Δεν έκαναν κάτι τέτοιο, αλλά υπήρχε μια βιασύνη και μια αρνητική εξέλιξη για την Αριστερά και την αξιωματική αντιπολίτευση» είπε και μάλιστα την ώρα που «ο κ. Μητσοτάκης υποβάλλει φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο βάζει ένα χαράτσι σε ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, κι ενώ έχουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος αφήνει την ακρίβεια να σαρώνει στα σούπερ μάρκετ και τα καύσιμα, επέλεξαν κάποιοι να φύγουν από την αξιωματική αντιπολίτευση που θα έβαζε την άμυνα σε όλα αυτά».

«Ο λαός μας έχει μια σοφή παροιμία, το «διαίρει και βασίλευε» αυτή τη στιγμή. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να λειτουργεί με περισσότερα περιθώρια. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγεται από την κοινωνία στον κοινοβουλευτισμό για να κάνει το ισχυρότερο μέτωπο κριτικής και αντιπροτάσεων σε μια κυβέρνηση. Κι όταν αποχωρούν 11 εν προκειμένω βουλευτές της, αυτό αδυνατίζει. Σαφέστατα ο καθένας μπορεί να έχει πολιτική άποψη, αλλά τα κοινοβουλευτικά μεγέθη κρίνουν και χαρακτηρίζουν τον κοινοβουλευτισμό» είπε.

Μία ομάδα κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Σημείωσε πως δεν έχει διατυπωθεί κριτική επί των οργάνων αλλά επί εκφράσεων του προέδρου. «Αν κάποιος με ρωτήσει το κρίσιμο είναι να ετοιμάσουμε το συνέδριο και τα κείμενά του. Δεν είναι το ζήτημα της συνεδρίασης των οργάνων. Νομίζω ότι κρύβεται υπόγεια μια αντίδραση στην εκλογή του ίδιου του κου Κασσελάκη, παρότι υπάρχουν στην ομάδα αυτή δύο τουλάχιστον υποψήφιοι πρόεδροι που αναγνώρισαν τους όρους και τους κανόνες της συμμετοχής.

Εγώ όμως θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικό το ότι ακόμα και στην Κεντρική Επιτροπή που κάναμε και ήμασταν ακόμη όλοι μαζί, αυτοί οι πρώην σύντροφοι και συντρόφισσες μου δεν κατέθεσαν μια πολιτική πρόταση για να κριθώ κι εγώ, δηλαδή να τοποθετηθώ κι εγώ επί αυτής. Δεν έγινε αυτή η πολιτική συζήτηση, δεν δόθηκε αυτό το πολιτικό περιθώριο. Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή η σελίδα, απ’ ό,τι φαίνεται εκ μέρους τους, έκλεισε» είπε επισημαίνοντας πως οι «11» εκλέχθηκαν με ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. «Εκλέχθηκαν από την κοινωνία για να είναι ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί είναι μια κοινοβουλευτική ομάδα που είναι κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι ένα μείζον πολιτικό θέμα που ξεπερνάει την τοποθέτησή μου για την απλή αποχώρηση» τόνισε.

Επανέλαβε πως η εξέλιξη αυτή δεν συμφέρει στην κοινωνία, διότι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη έχει έντονα αρνητικά χαρακτηριστικά και αυτή τη στιγμή «πρέπει να συζητάμε για τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι για τα συμφέροντα των πολιτικών» και «ο ανταγωνισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ και η πρόκληση είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης και οι ανάγκες της κοινωνίας».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το μέτωπό μας και το πρόσωπό μας είναι προς τα εκεί. Έχουμε ιδιαίτερη προσοχή και ενασχόληση με τις ανάγκες της κοινωνίας και το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό εμείς θα τιμήσουμε και θα τηρήσουμε και αυτό είναι και σε αντιστοιχία με την ψήφο των πολιτών» υπογράμμισε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι