Νέο σφυροκόπημα στη Γάζα – Ευθύνες στη Χαμάς από ΗΠΑ
01/12/2023Τέλος η εκεχειρία στην Γάζα. Μαίνονται και πάλι οι συγκρούσεις, καθώς ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άρχισε εκ νέου τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς και κατηγόρησε την παλαιστινιακή οργάνωση ότι παραβίασε την προσωρινή εκεχειρία, εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη Λωρίδα είναι η απόφαση των υπηρεσιών του ΟΗΕ και των συνεργαζόμενων διεθνών οργανώσεων, όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος, να διακόψουν την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε «περισσότερους από 200 στόχους τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της επταήμερης ανακωχής σήμερα το πρωί. Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Χαμάς για την αποτυχία να παραταθεί η ανθρωπιστική εκεχειρία, τονίζοντας ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν κατάφερε να παράσχει έναν κατάλογο των ομήρων, κάτι που θα καθιστούσε δυνατή την παράταση της παύσης. «Εξαιτίας της Χαμάς τελείωσε αυτή η παύση», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ο επίσημος παλαιστινιακός ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι περισσότεροι από 170 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα σήμερα, από τις 07:00 το πρωί.
Η επταήμερη ανακωχή, που ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου και παρατάθηκε δύο φορές, επέτρεψε την ανταλλαγή δεκάδων ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα με αντάλλαγμα δεκάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους, ενώ διευκόλυνε την είσοδο στον παλαιστινιακό θύλακα ανθρωπιστικής βοήθειας. Μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη λήξη της εκεχειρίας, στις 07:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε μία ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα. Παράλληλα οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν ξανά σε περιοχές του Ισραήλ κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα, πρόσθεσε ο στρατός. Να σημειωθεί πως χτες μέλη της πραγματοποίησαν τρομοκρατική επίθεση στην Ιερουσαλήμ.
Οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικός Τζιχάντ, ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε εναντίον ισραηλινών πόλεων σήμερα το πρωί, σε απάντηση “στα εγκλήματα εναντίον του λαού μας”, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της. Στο μεταξύ η Χαμάς τόνισε σε σημερινή της ανακοίνωση ότι το Ισραήλ φέρει την ευθύνη “για την επανάληψη του πολέμου και της επιθετικότητας” στη Λωρίδα της Γάζας, αφού απέρριψε στη διάρκεια της νύκτας όλες τις προτάσεις για την απελευθέρωση και άλλων ομήρων. Στο ίδιο μήκος και η ανακοίνωση του Ιράν, εκ των συμμάχων της Χαμάς. Στον αντίποδα το Ισραήλ απέδωσε την ευθύνη στην παλαιστινιακή πλευρά.
Μέτρα για τους εποίκους
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε το Ισραήλ ότι θα απαγορευτεί η είσοδος στους ακραίους ισραηλινούς εποίκους στην Δυτική Όχθη, οι οποίοι εμπλέκονται σε περιστατικά βίας κατά των Παλαιστινίων. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν του Ισραήλ Νετανιάχου και το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου τους ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση εναντίον αριθμού προσώπων.
Η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει οξυνθεί τους τελευταίους μήνες, εν μέσω αύξησης των εβραϊκών οικισμών και του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ. Η βία, που έφτασε φέτος στο χειρότερο επίπεδο εδώ και 15 χρόνια, επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά το φούντωμα του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.
Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες τους για την αύξηση της βίας στη Δυτική Όχθη, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταματήσει. Ο Μπάιντεν σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε στις 18 Νοεμβρίου στην Washington Post απείλησε να λάβει μέτρα κατά των υπευθύνων.
«Δήλωσα εμφατικά στους ηγέτες του Ισραήλ ότι η ακραία βία εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη πρέπει να σταματήσει και ότι όσοι ευθύνονται για αυτή πρέπει να λογοδοτήσουν. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν μέτρα, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου σε ακραίους που επιτίθενται εναντίον αμάχων στη Δυτική Όχθη», είχε τονίσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί το Ισραήλ να προσάγει τους δράστες της βίας αυτής, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δει να γίνεται κάτι τέτοιο.
Τί λένε ΜΜΕ και μαρτυρίες
Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πλήγματα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και του πυροβολικού εναντίον της Λωρίδας της Γάζας μετά τη λήξη της εκεχειρίας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον της Ράφα, στο νότιο τμήμα του θύλακα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Εξάλλου, όπως δήλωσε γιατρός στο νοσοκομείο Άχλι Άραμπ, δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στην πόλη της Γάζας.
Στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Γάζας, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι ακούει σφοδρούς βομβαρδισμούς και βλέπει καπνό να υψώνεται από το ανατολικό τμήμα της πόλης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάτοικοι φεύγουν από την περιοχή και κατευθύνονται προς το δυτικό τμήμα της Χαν Γιούνις αναζητώντας καταφύγιο. Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πυκνά σύννεφα καπνού να υψώνονται πάνω από τον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό Τζαμπάλια στη Γάζα.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι αεροσκάφη του πλήττουν στόχους της Χαμάς στη Γάζα. Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επεσήμανε ότι με την επανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων το Ισραήλ δεσμεύεται να πετύχει τους στόχους του στον πόλεμο. Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να εξαλείψει τη Χαμάς, σε απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή οργάνωση στις 7 Οκτωβρίου στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν ξεκινώντας μια εκστρατεία σφοδρών βομβαρδισμών εναντίον της Γάζας, ενώ ακολούθησε και χερσαία εισβολή. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, περισσότεροι από 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, εκ των οποίων περισσότερα από 6.000 παιδιά.
Τί συμβαίνει με τους ομήρους
Το Κατάρ και η Αίγυπτος κατέβαλαν έντονες προσπάθειες για να παραταθεί η εκεχειρία μετά την ανταλλαγή χθες, Πέμπτη, οκτώ ακόμη Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Το Ισραήλ είχε θέσει την απελευθέρωση τουλάχιστον 10 ομήρων ημερησίως ως όρο για να συνεχίσει να δέχεται την αναστολή των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Γάζα. Συνολικά κατά τις επτά ημέρες που διήρκεσε η εκεχειρία αφέθηκαν ελεύθεροι 105 όμηροι και 240 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές του Κατάρ, ο Αμπντουλά αλ Σουλάιτι, ο οποίος συνέβαλε στη σύναψη της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, είχε παραδεχθεί σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι θα ήταν δύσκολο να πάψουν οι εχθροπραξίες. «Στην αρχή πίστευα ότι το πιο δύσκολο θα ήταν να πετύχουμε μια συμφωνία», σημείωσε σε άρθρο του στο οποίο αποκάλυψε για πρώτη φορά τις παρασκηνιακές προσπάθειες που έγιναν με στόχο την επίτευξη της εκεχειρίας. «Ανακάλυψα ότι η τήρηση της ίδιας της συμφωνίας είναι εξίσου δύσκολη», πρόσθεσε.
“Βόμβα” από NYT
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν στη διάθεσή τους, έναν χρόνο και πλέον προτού διαπραχθεί, λεπτομερή στοιχεία για το σχέδιο της Χαμάς να εξαπολύσει επίθεση άνευ προηγουμένου εναντίον του Ισραήλ, όμως δεν θεωρούσαν το σενάριο ρεαλιστικό, ανέφερε χθες Πέμπτη η αμερικανική εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη άκρως απόρρητα έγγραφα (στη φωτογραφία από EPA/Mοhammed Saber , επάνω, μέλη των ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς).
Η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είχε στα χέρια της έγγραφο έκτασης περίπου 40 σελίδων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο οποίο περιγραφόταν λεπτομερώς, σημείο προς σημείο, επίθεση όπως αυτή στην οποία προχώρησαν μέλη του στρατιωτικού της βραχίονα, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.
Το έγγραφο, που κυκλοφορούσε στους κύκλους της ισραηλινής κατασκοπείας με την κωδική ονομασία «Jericho Wall» («Τείχος της Ιεριχούς»), δεν διευκρίνιζε το πότε θα εξαπολυόταν η επίθεση, ωστόσο περιείχε συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς θα υφίσταντο κορεσμό τα μέτρα ασφαλείας του Ισραήλ για να γίνουν κατόπιν έφοδοι σε στρατιωτικές βάσεις και πόλεις. Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφερόταν σε ομοβροντίες ρουκετών και σε drones που θα κατέστρεφαν κάμερες ασφαλείας και αυτοματοποιημένα πολυβολεία, προτού μαχητές περάσουν στην ισραηλινή πλευρά με αλεξίπτωτα πλαγιάς, οχήματα και με τα πόδια — πρόκειται για στοιχεία που βρίσκονταν στην καρδιά της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Αλλά «δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί» αν το σχέδιο είχε εγκριθεί «πλήρως» από την ηγεσία της Χαμάς, ούτε το εάν και κατά πόσον μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, ανέφερε εσωτερικό έγγραφο του ισραηλινού στρατού που περιήλθε στην κατοχή των Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Η επίσκεψη Μπλίνκεν
Η εκεχειρία επέτρεψε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αφού οι 2,4 εκατ. κάτοικοι του θύλακα είχαν υποβληθεί σε πλήρη πολιορκία από το Ισραήλ. Ακόμη 56 φορτηγά και περισσότερα καύσιμα εισήλθαν χθες, Πέμπτη, στον θύλακα, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο. Όμως εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι η βοήθεια που έχει εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας είναι πολύ λιγότερη από αυτή που χρειάζεται. Σε έκτακτη συνεδρίαση στο Αμάν, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα κάλεσε χθες τους αξιωματούχους του ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις να πιέσουν το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στον θύλακα.
Όταν τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία το Ισραήλ ετοιμαζόταν να επικεντρώσει τις επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της Γάζας, έπειτα από επτά εβδομάδες που στοχοθετούσε το βόρειο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που επισκέφθηκε χθες το Ισραήλ για τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου, δήλωσε στον Νετανιάχου πως το Ισραήλ δεν μπορεί να προκαλέσει στη νότια Λωρίδα της Γάζας τις μαζικές απώλειες αμάχων και τον εκτοπισμό των κατοίκων, όπως έκανε στο βόρειο τμήμα του θύλακα.
«Συζητήσαμε λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό του Ισραήλ και υπογράμμισα ότι είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να μην επαναληφθεί στον νότο η μαζική απώλεια ζωών αμάχων και ο εκτοπισμός στον βαθμό που τα είδαμε στη βόρεια Γάζα», σημείωσε ο Μπλίνκεν. «Και η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε με αυτή την προσέγγιση», πρόσθεσε.
Ανακοίνωση Κίρμπι
Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν στρατιωτικά το Ισραήλ όποτε η Ιερουσαλήμ αποφασίσει να συνεχίσει την επίθεσή της στη Γάζα, δήλωσε ΧΤΕς ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να κυνηγήσει τη Χαμάς. Έχουν πει ξεκάθαρα ότι όταν τελειώσουν αυτές οι παύσεις, σκοπεύουν να ξαναρχίσουν. Καθώς παίρνουν αυτή την απόφαση, θα συνεχίσουν να βρίσκουν υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα εργαλεία και τις δυνατότητες, τα οπλικά συστήματα που χρειάζονται, καθώς και τις συμβουλές και τις προοπτικές που μπορούμε να προσφέρουμε όσον αφορά τον πόλεμο πόλεων», είπε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αναφερόμενος και πάλι στις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις αυξανόμενες απώλειες Παλαιστινίων πολιτών και την ανάγκη οι IDF να επιχειρούν με πιο υπολογισμένο τρόπο στη νότια Γάζα.
«Ήμασταν πολύ συνεπείς και ξεκάθαροι με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας ότι δεν υποστηρίζουμε μια κίνηση προς το νότο, εκτός και αν ή μέχρι να υπολογίσουν επαρκώς την προστασία της αθώας ανθρώπινης ζωής, της ζωής των αμάχων στη νότια Γάζα, με την κατανόηση ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι αθώοι πολίτες στη νότια Γάζα από ό,τι ήταν πριν από μια ή δύο εβδομάδες… Αυτό που προτρέπουμε το Ισραήλ να κάνει είναι να διασφαλίσει ότι υπάρχει ο κατάλληλος απολογισμός γι’ αυτό και πρόσθετα μέτρα ασφαλείας», είπε ο Κίρμπι, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που τόνισε η κυβέρνηση Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Κίρμπι διευκρινίζει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πρόσθετες παρατάσεις της τρέχουσας ανθρωπιστικής παύσης, η οποία διανύει σήμερα την έβδομη ημέρα της και πήρε τελικώς παράταση μιας μέρας. Ωστόσο, δεν υποστηρίζουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, η οποία, όπως έχει προειδοποιήσει η Ουάσινγκτον, θα άφηνε τη Χαμάς ως απειλή για το Ισραήλ.