15.899 οι νεκροί στη Γάζα – Δικάζεται η ολλανδική κυβέρνηση ως συναυτουργός

Φόβοι για ανάφλεξη από την δολοφονία του νούμερου 2 της Χαμάς - Πλήγματα της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ
epa11008547 Smoke rises after an explosion on the northern part of the Gaza Strip, as seen from Sderot, southern Israel, 03 December 2023. Israeli Air Force (IAF) fighter jets and helicopters struck targets in the Gaza Strip overnight, the IDF announced on 03 December, adding that over the last day IDF naval troops struck Hamas targets. Israeli forces hit targets in the Gaza Strip after a weeklong truce expired on 01 December. More than 15,000 Palestinians and at least 1,200 Israelis have been killed, according to the Gaza Government media office and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/ATEF SAFADI

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας μηνύθηκε ως συναυτουργός σε εγκλήματα πολέμου, διότι παραδίδει στρατιωτικό υλικό στο Ισραήλ

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους 15.899 άνθρωποι, το 70% των οποίων γυναίκες και Παλαιστίνιοι κάτω των 18 ετών, από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου. Επίσης,  τραυματίσθηκαν περίπου 42.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Άσραφ αλ Κίντρεχ.

Το Ισραήλ, παρά τις διεθνείς πιέσεις για την προστασία των αμάχων, σήμερα ξεκίνησε και συστηματικές επιθέσεις στη νότια Λωρίδα της Γάζας, η οποία στην πρώτη φάση του πολέμου ήταν σχετικώς προστατευμένη. Ταυτόχρονα άρχισε στην Ολλανδία η εκδίκαση μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας μήνυσης ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίες εγκαλούν το ολλανδικό κράτος ως συναυτουργό εγκλημάτων πολέμου, επειδή παρέδωσε εξαρτήματα μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ.

Στην Ολλανδία στεγάζονται μία από τις πολλές περιφερειακές αποθήκες ανταλλακτικών των αμερικανικών F-35. Αυτά τα ανταλλακτικά στη συνέχεια διακινούνται σε χώρες που τα ζητούν, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών και η Oxfam Novib, το παράρτημα της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης στην Ολλανδία, αναφέρουν στη μήνυσή τους ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τα μαχητικά αεροσκάφη σε επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και σκοτώνει αμάχους.

«Η αποτροπή αυτού είναι πιο σημαντική από το να τηρήσει η Ολλανδία τις εμπορικές ή πολιτικές υποχρεώσεις της προς συμμαχικές χώρες. Το ολλανδικό κράτος πρέπει να σταματήσει αμέσως τις παραδόσεις εξαρτημάτων F-35 στο Ισραήλ. Αυτή είναι η υποχρέωσή του βάσει του Άρθρου 1 των συμβάσεων της Συνθήκης της Γενεύης, είναι υποχρέωσή του βάσει της Συνθήκης Γενοκτονίας για την αποτροπή γενοκτονιών και είναι υποχρέωσή του με βάση τη νομοθεσία για εξαγωγές», δήλωσε η δικηγόρος Λίχμπεθ Γιέχντελ στο πρωτοδικείο της Χάγης.

Αν και το Ισραήλ αρνείται ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου υποστηρίζοντας ότι αμύνεται στην επίθεση της Χαμάς, η δικηγόρος σχολιάζει ότι η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς είναι δυσανάλογη. Από την πλευρά τους, δικηγόροι που εκπροσωπούν στη δίκη το ολλανδικό κράτος ανέφεραν ότι «εξέτασαν τους κινδύνους να επιτραπεί η συνέχιση των εξαγωγών και τους στάθμισαν μαζί με άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή».

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί το ολλανδικό κράτος, Ρέιμερ Φέλντουις, δήλωσε όμως ότι είναι «νόμιμο να αναρωτιέται κανείς αν η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς έχει ξεπεράσει τα όρια. Εντούτοις η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί εύκολα. Τα βάσανα του λαού της Γάζας είναι μεγάλα και το ολλανδικό κράτος δεν το υποβαθμίζει αυτό. Αλλά ο νόμος που διέπει τις ένοπλες συγκρούσεις δεν είναι και τόσο απλός».

Παράλληλα ανέφερε ότι είναι προς το ευρύτερο συμφέρον της Ολλανδίας για την ασφάλεια και τα πολιτικά συμφέροντά της να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάνει σε ανύποπτο χρόνο και να συνεχίσει τις αποστολές – οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν από άλλες αποθήκες, άλλων χωρών, αν τις αναστείλει η Ολλανδία. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε δύο εβδομάδες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι