Επενδυτές ήξεραν για την επίθεση της Χαμάς πέντε μέρες πριν και επωφελήθηκαν

Επενδυτές ήξεραν για την επίθεση της Χαμάς πέντε μέρες πριν και επωφελήθηκαν

Οι ισραηλινές αρχές ερευνούν όσα αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές, ότι ορισμένοι επενδυτές μπορεί να γνώριζαν εκ των προτέρων το σχέδιο της Χαμάς και επωφελήθηκαν στο χρηματιστήριο

Έρευνα των καθηγητών Νομικής, Ρόμπερτ Τζάκσον Τζ. από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Τζόσουα Μιτς του Πανεπιστημίου Κολούμπια, εντόπισε σημαντικές ανοικτές πωλήσεις μετοχών πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και τεκμαίρουν ότι όσοι ξεφορτώθηκαν ισραηλινούς τιτλους άρον-άρον, ίσως ήξεραν τα σχέδια της Χαμάς και σώπασαν για να βγάλουν κέρδος. Τώρα οι ισραηλινές αρχές ερευνούν όσα αναφέρουν οι δύο καθηγητές στη μελέτη τους.

«Μέρες πριν από την επίθεση, επενδυτές φάνηκε να αναμένουν τα επερχόμενα γεγονότα», αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας, θεωρώντας ύποπτο το ενδιαφέρον συγκεκριμένων μετόχων για ανοικτές πωλήσεις μετοχών ισραηλινού επενδυτικού ταμείου (ETF) που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο και περιλαμβάνεται στους δείκτες MSCI. Οι δείκτες αυτοί  «εκτινάχθηκαν ξαφνικά και σημαντικά στις 2 Οκτωβρίου με βάση τα στοιχεία από την αρμόδια Ρυθμιστική Χρηματοπιστωτική Αρχή (FINRA)», γράφουν οι καθηγητές.

Θεωρούν ύποπτη την “σύμπτωση” λίγο πριν από την επίθεση, οι ανοικτές πωλήσεις ισραηλινών τίτλων στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) να αυξηθούν δραματικά, Στην έρευνά τους, συνολικά 66 σελίδων, τονίζουν ότι λίγο πριν από την 7η Οκτωβρίου οι ανοικτές πωλήσεις ή short-selling (όπου οι επενδυτές αναμένουν ότι η τιμή της μετοχής θα πέσει, επιτρέποντας να αγοραστεί ξανά σε χαμηλότερη τιμή με κέρδος) «υπερέβη τις ανοικτές πωλήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών άλλων περιόδων κρίσης».

Αυτές οι κρίσεις περιλαμβάνουν και την ύφεση μετά το “κραχ” του 2008, τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας το 2014 και την πανδημία της Covid-19. Σε κανένα από αυτά τα γεγονότα δεν είχαν παρατηρηθεί τόσες ανοιχτές πωλήσεις. Παράλληλα οι ερευνητές ανέφεραν ότι χάρη στις ανοικτές πωλήσεις η Leumi, η μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ, που 4,43 εκατομμύρια νέες μετοχές της σορταρίστηκαν κατά την περίοδο από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου απέφεραν κέρδη 3,2 δισεκατομμυρίων σέκελ (862 εκατομμύρια δολάρια).

«Αν και δεν βλέπουμε συνολική αύξηση σε ανοιχτές πωλήσεις μετοχών ισραηλινών εταιρειών στις αμερικανικές χρηματαγορές, εντοπίζουμε σε αυτές τις εταιρείες μια απότομη και ασυνήθιστη αύξηση, λίγο πριν από τις επιθέσεις, στις συναλλαγές επικίνδυνων βραχυπρόθεσμων δικαιωμάτων προαίρεσης (options) και αυτές λήγουν αμέσως μετά τις επιθέσεις», υπογραμμίζει η έκθεση.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές που ενημερώθηκαν για τις επερχόμενες επιθέσεις επωφελήθηκαν από αυτά τα τραγικά γεγονότα και αποδεικνύουμε ότι οι συναλλαγές αυτού του είδους συμβαίνουν λόγω του νομικού κενού σε ό,τι αφορά την απαγόρευση συναλλαγών με προηγούμενη ενημέρωση στις ΗΠΑ και διεθνώς», γράφουν.

Οι καθηγητές αναφέρθηκαν στα μοτίβα που κατέγραψαν στις αρχές Απριλίου, όταν αναφέρθηκε ότι η Χαμάς σχεδίαζε αρχικά την επίθεσή της στο Ισραήλ. «Ο όγκος ανοικτών πωλήσεων στο EIS ( το ισραηλινό ETF του MSCI) κορυφώθηκε στις 3 Απριλίου σε επίπεδα πολύ παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν στις 2 Οκτωβρίου και ήταν πολύ υψηλότερης τάξης μεγέθους σε σχέση με άλλες ημέρες πριν από τις 3 Απριλίου», ανέφεραν.

Η ισραηλινή Αρχή Κεφαλαιαγοράς απάντησε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «το θέμα είναι γνωστό στις αρχές και ήδη ερευνάται ως προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Εκπρόσωπος του χρηματιστηριακού εποπτικού οργάνου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες και η ισραηλινή αστυνομία αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε από το Reuters.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι