Δυσαρεστημένος με την Ρωσία ο Νετανιάχου – Θρίλερ με τους Ιρανούς στην Κύπρο
10/12/2023Ο ισραηλινός στρατός και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς διεξάγουν σήμερα σφοδρές μάχες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι καταβάλλουν απέλπιδες προσπάθειες για να προφυλαχθούν από τα πυρά.
Θρίλερ με τους Ιρανούς που κρατούνται στην Κύπρο με την κατηγορία πως σχεδίαζαν επίθεση κατά Ισραηλινών. Η Αστυνομία διερευνά την υπόθεση, ωστόσο λόγω της υφής του θέματος δεν μπορεί να γίνει οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο ανέφερε η πηγή, σημειώνοντας πως η Αστυνομία έλαβε σχετικές πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψη δύο ατόμων ιρανικής καταγωγής οι οποίοι έχουν οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου και τελούν υπό κράτηση.
Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως καθώς πρόκειται για θέμα που άπτεται «ευαίσθητων θεμάτων εθνικής ασφάλειας» επί του παρόντος η κυπριακή κυβέρνηση δεν θεωρεί ορθό να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό. Η σύλληψη έγινε γνωστή από την εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» που αναφέρει σε δημοσίευμα της ότι συνελήφθησαν δύο Ιρανοί που εισήλθαν στην Κύπρο από τα κατεχόμενα και οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιθανόν να συγκέντρωναν στοιχεία για άτομα εβραϊκής καταγωγής που διαμένουν στην Κύπρο.
Νωρίτερα σήμερα η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι κυπριακές αρχές ασφαλείας συνέλαβαν δύο άτομα ιρανικής υπηκοότητας οι οποίοι φέρονται να σχεδίαζαν επίθεση κατά ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Μοσάντ και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που την επικαλούνται, οι κυπριακές αρχές συνέλαβαν τον περασμένο μήνα δύο Ιρανούς που διέμεναν στο νησί και φέρονται να βρίσκονταν σε επαφή με στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, υπό την καθοδήγηση και στρατολόγηση του οποίου βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο συγκέντρωσης πληροφοριών που σχετίζονταν με πιθανούς εβραϊκούς και ισραηλινούς στόχους στην Κύπρο.
«Χάρη στις αποτρεπτικές ενέργειες που εφάρμοσαν οι αρχές ασφαλείας της Κύπρου, επετεύχθη η σύλληψη του δικτύου των πρακτόρων, κατόπιν συλλογής πλήθους πληροφοριών που οδήγησαν στον εντοπισμό των δραστών, των μεθόδων της δραστηριότητάς τους, των στόχων που είχαν θέσει και τον σχεδιασμό των Ιρανών να πλήξουν αθώους ανθρώπους σε διάφορα σημεία στην Κύπρο», αναφέρει η ανακοίνωση της Μοσάντ, όπως αναμεταδόθηκε σήμερα από την κρατική ισραηλινή τηλεόραση.
Τα ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι δύο Ιρανοί χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες. Μάλιστα, δόθηκε στην δημοσιότητα φωτογραφία του ιρανικού διαβατηρίου, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιούσε ένας από τους συλληφθέντες υπόπτους. Η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές από τον κύκλο των κρατικών αρχών ασφαλείας, μετέδωσε ότι θεωρείται βάσιμη η εκτίμηση ότι οι δύο συλληφθέντες Ιρανοί διέμεναν στην Κύπρο ως οικονομικοί μετανάστες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη δραστηριότητα των δύο Ιρανών ίσως συνέδραμαν «ιρανικοί παράγοντες που βρίσκονται στην Κύπρο, οι οποίοι εμπλέκονταν στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών που σχετίζονταν με τους σχεδιαζόμενους στόχους των επιθέσεων». Οι δύο Ιρανοί ύποπτοι φέρονται να έχουν συλληφθεί από τις κυπριακές αρχές στις αρχές Νοεμβρίου και έκτοτε τελούν υπό κράτηση και ανακρίνονται.
Ο φερόμενος ως στρατολόγος
Όσον αφορά το άτομο που τους στρατολόγησε, φέρεται να ονομάζεται Μοχαμμαντρεζά Εμπαντί Αραμπλού και να είναι γνωστός επίσης και με το ονοματεπώνυμο Σαΐντ Αμπαντί, στην κατοχή του οποίου σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν πολλά πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες του ιδίου. Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης, το άτομο αυτό είναι γνωστό στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ως πράκτορας των Φρουρών της Επανάστασης. Φέρεται επίσης να είχε αναλάβει ενεργό ρόλο ως στέλεχος της «Μονάδας 400» που υπάγεται στην “Δύναμη Αλ-Κοντς” των Φρουρών της Επανάστασης και που διέπραξε απόπειρα δολοφονίας Ισραηλινού πολίτη τον Νοέμβριο του 2022 στην Γεωργία.
Τα ισραηλινά ΜΜΕ εκφράζονται με επαινετικά σχόλια για την αποτελεσματικότητα των κυπριακών μυστικών υπηρεσιών, τονίζοντας ότι πρόκειται για την δεύτερη επιχείρηση αποτροπής ιρανικού τρομοκρατικού κτυπήματος στο νησί εντός του 2023, αναφέροντας αντίστοιχη περίπτωση τον περασμένο Ιούνιο. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, το Γραφείο του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κατηγορείται ευθέως το Ιράν ως κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία.
Με αφορμή την δημοσιοποίηση της σύλληψης στην Κύπρο των δύο Ιρανών υπόπτων για προπαρασκευή τρομοκρατικών επιθέσεων στο νησί, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση, που αναφέρεται συγκεκριμένα στην Κύπρο. Αναφέρεται στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι «η ιρανική παρουσία στην βόρεια Κύπρο και η χρήση της, τόσο κατά το παρελθόν, όσο και τώρα, είτε ως περιοχή στοχοθέτησης, είτε ως χώρος προπαρασκευής επιθέσεων κατά ισραηλινών και εβραϊκών στόχων, αποτελεί ένα θέμα που δημιουργεί προβληματισμό».
Καταλήγει ότι «πρόσφατα οι ισραηλινές αρχές εθνικής ασφαλείας επικαιροποίησαν τον κατάλογο των χωρών όπου υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια Ισραηλινών που βρίσκονται στο εξωτερικό». Ειδικότερα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ που έχει λίστα με 80 κράτη, που τα “βαθμολογεί” ως προς τον βαθμό επικινδυνότητας για τους Ισραηλινούς και Εβραίους που διαβιούν ή επισκέπτονται τις χώρες αυτές. Στην λίστα η Ελλάδα ήταν στην “Κατηγορία 1” (των ασφαλών χωρών), αλλά μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, κατατάχθηκε στην “Κατηγορία 2”, στην οποία υπάγονται οι χώρες που συνιστάται η λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να ενδείκνυται η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας. Αντιθέτως, στον επικαιροποιημένο κατάλογο χωρών περί του βαθμού της επικινδυνότητάς τους ως προς τους Ισραηλινούς και/ή Εβραίους κατοίκους και επισκέπτες, δεν περιλαμβάνεται η Κύπρος.
Επιθέσεις της Χεζμπολάχ
Την ίδια στιγμή, στρατιώτες του Ισραήλ τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση με drones που εξαπέλυσε από τον νότιο Λίβανο η σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός Στην επίθεση έγινε και ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μελών της Χεζμπολάχ.
«Δύο στρατιώτες του στρατού του Ισραήλ τραυματίστηκαν και αρκετοί άλλοι στρατιώτες υπέστησαν ελαφρούς τραυματισμούς», ανέφερε ο IDF σε ανακοίνωσή του για το συμβάν στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες που τραυματίστηκαν από την επίθεση της Χεζμπολάχ μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Η ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα κατέρριψε επίσης δύο «ύποπτους εναέριους στόχους που προέρχονταν από τον Λίβανο», πρόσθεσε ο στρατός της χώρας.
Η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, που είναι σύμμαχος της Χαμάς στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ανέφερε από την πλευρά της ότι χρησιμοποίησε «μαχητικά drones» κατά «ενός κέντρου διοίκησης» του ισραηλινού στρατού, υποστηρίζοντας ότι η επίθεσή της αυτή που εξαπέλυσε από το Νότιο Λίβανο σήμερα το πρωί προκάλεσε πολλά θύματα. Το σιιτικό κίνημα τόνισε επίσης ότι έθεσε στο στόχαστρο εγκαταστάσεις στην Τζαλ αλ Αλάμ, μια ισραηλινή στρατιωτική θέση στα σύνορα, κοντά στην πόλη Νακούρα του Λιβάνου.
Πολυάριθμα ισραηλινά πλήγματα κατά μήκος της μεθορίου Ισραήλ/Λιβάνου αναφέρθηκαν σήμερα από το επίσημο λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων (Ani). Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν «μια μεγάλη σειρά επιδρομών εναντίον τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ σε λιβανικό έδαφος».
Παράλληλα, ένα ανώτερο πολιτικό στέλεχος της Χεζμπολάχ δήλωσε σήμερα ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο σηματοδοτούν μια «νέα κλιμάκωση» στην οποία η λιβανέζικη οργάνωση απαντά με νέους τύπους επιθέσεων. Ο Χασάν Φαντλάλα, σε δήλωση του στο Reuters, ανέφερε ότι η κλιμάκωση «δεν θα αποτρέψει την αντίσταση στον Λίβανο από το να συνεχίσει να υπερασπίζεται τη χώρα και να υποστηρίζει τη Γάζα». Η Χεζμπολάχ απαντά στην κλιμάκωση με νέους τύπους επιθέσεων, είτε πρόκειται για «τους τύπους των όπλων (που χρησιμοποιούνται) είτε για τις τοποθεσίες που στοχοθετούνται», πρόσθεσε.
Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς την 7η Οκτωβρίου που έβαλε φωτιά στη Μέση Ανατολή, τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ μετατράπηκαν σε θέατρο ανταλλαγών πυρών, ολοένα πιο συχνών και συνεχόμενων, κυρίως μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ. Από τις 7 Οκτωβρίου η βία στα σύνορα έχει αφήσει περισσότερους από 120 νεκρούς στον Λίβανο, μεταξύ των οποίων η πλειοψηφία μαχητών της Χεζμπολάχ και περισσότεροι από 15 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων τριών δημοσιογράφων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Επικοινωνία Νετανιάχου με Μπάιντεν-Πούτιν
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ που παρείχε στο Ισραήλ «σημαντικά πυρομαχικά» για τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα και για το αμερικανικό βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά κατάπαυση του πυρός.
Ο στρατός του Ισραήλ ενισχύεται με περισσότερα από 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, χάρη στη συμφωνία ρεκόρ των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 10 χρόνια που υπεγράφη υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το 2016. Από τα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια που παρέχονται φέτος, τα 0,5 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για την πυραυλική άμυνα του Ισραήλ.
Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Πούτιν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου μίλησε για τη «δυσαρέσκεια» του για τις θέσεις της Μόσχας κατά του Ισραήλ που εκφράστηκαν στον ΟΗΕ και σε άλλα φόρουμ. «Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κάθε χώρα που θα βίωνε μια εγκληματική τρομοκρατική επίθεση όπως το Ισραήλ, δεν θα ενεργούσε με λιγότερη ένταση από αυτή στην οποία δρα το Ισραήλ», αναφέρει σε ανακοίνωση το γραφείου του πρωθυπουργού, προσθέτοντας πως «άσκησε έντονη κριτική στην επικίνδυνη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν».
Η Ρωσία υποστήριξε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μία κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι είναι απαράδεκτο το Ισραήλ να χρησιμοποιεί την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ως δικαιολογία για τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει συνδέσει επανειλημμένα τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς με την αποτυχία της πολυετούς διπλωματίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να «αδειάσει τη Γάζα από τους Παλαιστίνιους» σε μια εκστρατεία που ισοδυναμεί με «γενοκτονία».
«Αυτό που βλέπουμε στη Γάζα δεν είναι απλώς η δολοφονία αθώων ανθρώπων και η καταστροφή των μέσων διαβίωσής τους, αλλά μια συστηματική προσπάθεια εκκένωσης της Γάζας από τον λαό της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ayman Safadi στο Φόρουμ της Ντόχα. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ απάντησε στον ΥΠΕΞ της Ιορδανίας και χαρακτήρισε «εξοργιστικό και ψευδή» τον ισχυρισμό του.
Πολεμικές επιχειρήσεις
Νωρίς σήμερα το πρωί, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε «πολύ σφοδρές αεροπορικές επιδρομές» κοντά στη Χαν Γιουνίς και στην οδό ανάμεσα σ’ αυτή την πόλη και τη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, ανακοίνωσε η διοίκηση της Χαμάς. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε τα πλήγματα στο νότιο τμήμα της Γάζας.
Μερικές ώρες αργότερα, πηγή προσκείμενη στους στρατιωτικούς κλάδους της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τα δύο κινήματα εμπλέκονται σε «βίαιες συγκρούσεις» γύρω από τη Χαν Γιουνίς.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως «εντατικοποίησε» τις επιχειρήσεις του σ’ αυτούς τους τομείς του νότου της Λωρίδας της Γάζας. «Οφείλουμε να εντείνουμε την πίεση», τόνισε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Χέρζι Χαλεβί, κάνοντας λόγο για αυξανόμενο αριθμό νεκρών μεταξύ των μαχητών της Χαμάς.
Στους 97 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες
Εντωμεταξύ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τους θανάτους πέντε υπαξιωματικών του, διευκρινίζοντας μέσω X (του πρώην Twitter) πως οι τέσσερις έπεσαν σε μάχες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί κατά την επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τσαχάλ.
Σύμφωνα με τους Times of Israel ανάμεσα στα θύματα ήταν ο λοχίας Μαόρ Κόεν Άιζενκοτ, 19 ετών. Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, πρόκειται για ανιψιό —γιο της αδελφής— του Γκάντι Άιζενκοτ, άλλοτε αρχηγού του γενικού επιτελείου, σήμερα μέλους της κυβέρνησης πολέμου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο γιος του αρχιλοχίας Γκαλ Μέιρ Άιζενκοτ, 25 ετών, σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη. Κηδεύτηκε προχθές Παρασκευή.
Κατά τον επίσημο απολογισμό, οι απώλειες που έχουν υποστεί οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αφότου άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο είναι 97.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε νωρίτερα την Κυριακή τις διεθνείς εκκλήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας τες, ως ασύμβατες με τον κεντρικό αντικειμενικό σκοπό του πολέμου, που εντοπίζεται στην εξάλειψη της Χαμάς.
Ενημερώνοντας την κυβέρνησή του, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι εξήγησε στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, αλλά και στους ηγέτες άλλων χωρών:
“Δεν μπορείτε από τη μια μεριά να υποστηρίζετε στην εξάλειψη της Χαμάς και από την άλλη μεριά, να πιέζετε εμάς για να τερματίσουμε τον πόλεμο, αποτρέποντας την εξάλειψη της Χαμάς”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ουάσιγκτον «υπεύθυνη για την αιματοχυσία»
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε χθες Σάββατο πως θεωρεί τις ΗΠΑ «υπεύθυνες για την αιματοχυσία» στη Λωρίδα της Γάζας, μετά το βέτο της Ουάσιγκτον στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο.
Το σχέδιο απόφασης αυτό καταρτίστηκε έπειτα από την άνευ προηγουμένου ενεργοποίηση από τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, τον Αντόνιο Γκουτέρες, του άρθρου 99 του Χάρτη του ΟΗΕ, που επιτρέπει στον εκάστοτε επικεφαλής του να εφιστά την προσοχή του ΣΑ σε κάποιο ζήτημα «που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο» τη διατήρηση «της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Οι Αμερικανοί, σύμμαχοι του Ισραήλ, επανέλαβαν προχθές πως αντιτίθενται στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.
Χαρακτηρίζοντας «ανήθικη» την αμερικανική θέση, ο πρόεδρος Αμπάς είπε πως καθιστά την Ουάσιγκτον «υπεύθυνη για την αιματοχυσία» με θύματα «παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους» εξαιτίας της δράσης των «δυνάμεων κατοχής», του Ισραήλ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, οι ΗΠΑ είναι «εταίροι» του Ισραήλ «στα εγκλήματα της γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης» που διαπράττονται στη Λωρίδα της Γάζας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ.
«Αυτή η πολιτική αποτελεί κίνδυνο για τον κόσμο και απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», πρόσθεσε ο κ. Αμπάς.
Το σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας κάπου δυο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου με έναυσμα την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, έλαβε 13 ψήφους υπέρ, ενώ μια χώρα το καταψήφισε (οι ΗΠΑ) και μια απείχε (το Ηνωμένο Βασίλειο).
Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Στάγεχ είχε ήδη χαρακτηρίσει την αποτυχία της προσπάθειας να ζητηθεί κατάπαυση του πυρός από το Συμβούλιο Ασφαλείας «ντροπή» και «νέα λευκή επιταγή στη δύναμη κατοχής να σφαγιάζει, να καταστρέφει και να εκτοπίζει».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κόεν έκρινε πως η κατάπαυση του πυρός θα παρεμπόδιζε την εξάλειψη «της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», τον διακηρυγμένο στόχο των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου τουλάχιστον 17.700 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, κι έχουν τραυματιστεί άλλοι 48.780. Ωστόσο εκτιμάται ότι ο απολογισμός είναι βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι θαμμένοι στα συντρίμμια.
Στην επίθεση στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, την πιο πολύνεκρη από καταβολής του εβραϊκού κράτους το 1948, σκοτώθηκαν κάπου 1.200 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατά τις ισραηλινές αρχές.
Επιβεβαιώνεται ο θάνατος 25χρονου ομήρου στη Γάζα
Ισραηλινός πολίτης 25 ετών, ο οποίος είχε απαχθεί και οδηγηθεί στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, σκοτώθηκε αυτή την εβδομάδα ενώ κρατείτο στον παλαιστινιακό θύλακο, ανακοίνωσαν η κοινότητα όπου ζούσε και οργάνωση των οικογενειών των ομήρων.
«Με βαθιά θλίψη και ραγισμένη καρδιά ανακοινώνουμε τον φόνο του Σαχάρ Μπαρούχ (25 ετών), που είχαν απαγάγει από το σπίτι του οι τρομοκράτες της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου», σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του κιμπούτς Μπεερί και του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η γιαγιά του και αδελφός του σκοτώθηκαν την ημέρα της επίθεσης.
Προχθές Παρασκευή, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς —οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ— έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που έδειχνε το πτώμα του ομήρου, υποστηρίζοντας πως σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού η οποία απέτυχε.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί ανέφερε την ίδια ημέρα πως δυο ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά σε επιχείρηση για την απελευθέρωση ομήρων, στην οποία «δεν διασώσαμε κανέναν όμηρο».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο, πιστεύεται πως στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται ακόμη 138 από τους περίπου 240 ομήρους που πήραν παλαιστίνιοι μαχητές την 7η Οκτωβρίου, όμως ο ισραηλινός στρατός τις τελευταίες ημέρες ανακοίνωσε πως έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους των 18 από αυτούς.