Μπάιντεν: “Να αλλάξει ο Νετανιάχου την κυβέρνηση του” – “Το Ισραήλ δεν θέλει λύση δύο κρατών”
12/12/2023Ο Μπάιντεν είχε ήδη πει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να είναι «προσεκτικοί» επειδή «η παγκόσμια κοινή γνώμη μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή». Αναφέρθηκε επίσης στη δύσκολη σχέση του με τον Νετανιάχου
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι, σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον, η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν επιθυμεί τη λύση των δύο κρατών» με τους Παλαιστίνιους και παράλληλα προέτρεψε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου«να αλλάξει» την κυβέρνησή του. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε μιλήσει νωρίτερα για τις «διαφωνίες» που έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο όσον αφορά τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας, μετά τη λήξη του πολέμου. «Αυτή είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ», σχολίασε ο Μπάιντεν.
Είναι η πρώτη φορά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, που ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος μιλά δημοσίως για τις διαφωνίες του με την ισραηλινή κυβέρνηση. Στην ομιλία του ενώπιον δωρητών του Δημοκρατικού κόμματος κάλεσε το Νετανιάχου «να ενισχύσει και να αλλάξει» την κυβέρνησή του προκειμένου να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Ο Μπάιντεν έκρινε επίσης ότι το Ισραήλ αρχίζει να χάνει τη στήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης.
Το βράδυ της Δευτέρας, σε μια δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την εβραϊκή γιορτή της Χανουκά, ο Μπάιντεν είχε ήδη πει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να είναι «προσεκτικοί» επειδή «η παγκόσμια κοινή γνώμη μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή». Αναφέρθηκε επίσης στη δύσκολη σχέση του με τον Νετανιάχου. Είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει στο γραφείο του μια φωτογραφία που τον εικονίζει συντροφιά με τον Μπάιντεν όταν εκείνος ήταν νεαρός γερουσιαστής. Όπως είπε, έγραψε την εξής αφιέρωση στη φωτογραφία: «Μπίμπι, σ’ αγαπώ πολύ αλλά δεν συμφωνώ με τίποτα απ’ όσα λες».
«Και αυτό ισχύει ακόμη σήμερα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, ενώπιον εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας τους οποίους είχε προσκαλέσει στον Λευκό Οίκο. Στο μεταξύ, επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Τρίτη (12/12/23) στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού, ανακοίνωσαν το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής και το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA. Τα πέντε από τα θύματα χτυπήθηκαν από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Απελπιστική η κατάσταση στην Γάζα
Απερίγραπτη είναι πλέον η κατάσταση στη Γάζα, κάτι που αναγνωρίζει ο εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Οι άμαχοι εγκαταλείπουν τώρα και την Χαν Γιουνίς, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη. Αλλά και στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο όπου έχουν πάει δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από το βόρειο μέρος της Λωρίδας, οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν σημεία που θεωρούν ότι βρίσκονται ομάδες της Χαμάς. Οι κάτοικοι φεύγουν και στήνουν πρόχειρους καταυλισμούς, όπου η κατάσταση είναι απελπιστική.
Ο Γιοάβ Γκάλαντ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, υποστήριξε σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα ότι η Χαμάς «βρίσκεται σε σημείο διάλυσης», καθώς ο ισραηλινός στρατός καταλαμβάνει τα τελευταία της προπύργια. «Το γεγονός πως κόσμος παραδίδεται (…) επιταχύνει την επιτυχία μας και αυτό θέλουμε, να προχωρήσουμε γρήγορα», υπερθεμάτισε στη Χαν Γιούνις ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου Χερτσί Χαλεβί, διαβεβαιώνοντας ότι ότι ο στρατός θα εντείνει τις επιχειρήσεις του στον νότο και θα εδραιώσει την παρουσία του στον βορρά.
Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, που διανύει σήμερα την 67η ημέρα του. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, περισσότεροι από 18.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.
Συνεχείς εκκλήσεις του ΟΗΕ
Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι απελπιστική, δήλωσε χθες το βράδυ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με τον οποίο το επίπεδο της καταστροφής στον παλαιστινιακό θύλακο είναι συγκρίσιμο με, αν όχι μεγαλύτερο από, αυτό που υπέστη η Γερμανία στα τελευταία στάδια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από τα μισά σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν εκτοπιστεί 1,9 εκατ. άνθρωποι, με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού. «Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε για μια μέρα, δυο μέρες, τρεις μέρες (…) Στον κόσμο λείπουν τα πάντα», τόνισε ο διευθυντής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί. Σήμερα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συζητήσει το ψήφισμα που μπλόκαραν με veto οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, οι εκτοπισμένοι στη Ράφα είναι αντιμέτωποι με καταστροφικές συνθήκες. Ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις απευθύνουν εκκλήσεις στο Ισραήλ να επιτρέψει να εισέλθει περισσότερη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές αντιτείνουν πως θέλουν να ελέγχουν τα φορτηγά που μπαίνουν και βγαίνουν από τον θύλακο.
Χθες βράδυ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως δημιουργεί άλλα δυο σημεία ελέγχου για την επιθεώρηση των φορτηγών πριν από την είσοδό τους στη Γάζα μέσω της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, μέτρο που κατ’ αυτόν θα μπορούσε να «διπλασιάσει την ποσότητα της βοήθειας που περνά». Η ανακοίνωσή του έγινε πριν από την έκτακτη συνεδρίαση σήμερα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, μετά το αμερικανικό βέτο την Παρασκευή στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλούσε να κηρυχθεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». Η ΓΣ, οι αποφάσεις της οποίας δεν είναι νομικά δεσμευτικές, επιδιώκει να εγκρίνει ψήφισμα το οποίο εκφράζει ανησυχία για την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας» και απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, προστασία των αμάχων, πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Οι ΗΠΑ δίνουν χρόνο στο Ισραήλ
«Συνεχίζουμε να μην υποστηρίζουμε την κατάπαυση του πυρός, διότι αυτό θα σήμαινε ότι η Χαμάς θα διατηρούσε τον έλεγχο στη Γάζα, αλλά υποστηρίζουμε απολύτως επιπρόσθετες ανθρωπιστικές παύσεις», είπε χθες σε δημοσιογράφους ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.
Με τον όρο ανθρωπιστική παύση χαρακτηρίστηκε η ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου στη Λωρίδα της Γάζας που συμφώνησαν τα μέρη κατόπιν διαπραγμάτευσης με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.
Στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονται ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ, λιβανικό σιιτικό κίνημα, σύμμαχο του Ιράν και της Χαμάς.