Η ραδιενέργεια απειλεί Ουκρανία και Ευρώπη
13/12/2023Η χρήση οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου στο παρελθόν, στο Ιράκ και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, είχε σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Τώρα εκτιμάται ότι θα έχει και στην Ουκρανία αλλά ενδεχομένως και στην Ευρώπη.
Σε μια ομολογουμένως δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση του Κιέβου, την ώρα που o ουκρανικός στρατός έχει καταρρεύσει και η στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία περιορίζεται, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος “Υπηρέτης του Λαού”, του Ζελένσκι, Ντανίντ Αρακάμια, που υπήρξε και επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες που είχαν γίνει με τους Ρώσους σε Τουρκία και Λευκορωσία το Μάρτιο του 2022, αποκάλυψε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία υποσχέθηκε ειρήνη στην Ουκρανία με μοναδικό αντάλλαγμα την ουδετερότητά της, αλλά η κυβέρνηση Ζελένσκι δεν εμπιστευόταν τους Ρώσους κι επιπλέον προτίμησε να ακούσει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, που τους προέτρεψε να αρνηθούν την πρόταση.
Η απειρία της ουκρανικής ηγεσίας ή οι πιέσεις από τη Δύση που επεδίωκε τη φθορά της Ρωσίας οδήγησαν σε λανθασμένες επιλογές, που είχαν ως αποτέλεσμα την ουκρανική τραγωδία. Μία χώρα κατεστραμμένη, εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, μία Ουκρανία που δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Όμως το δράμα δεν θα τελειώσει όταν θα λήξει ο πόλεμος. Θα υπάρξουν δευτερογενείς συνέπειες για τους κατοίκους της χώρας, όπως η μόλυνση του εδάφους στα πεδία των μαχών και η ραδιενέργεια από τις οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου
Η χρήση τους στο παρελθόν είχε σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα στη Γιουγκοσλαβία η ρίψη χιλιάδων βλημάτων εμπλουτισμένου ουρανίου από τα νατοϊκά αεροσκάφη προκάλεσε άνοδο της ραδιενέργειας. Έρευνες Σέρβων ειδικών, έδειξαν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας σε τουλάχιστον επτά σερβικές περιοχές, πέραν του Κοσσυφοπεδίου, ήταν υψηλότερα 1.100 φορές από το επιστημονικά αποδεκτό όριο.
Χιλιάδες Βέλγοι στρατιώτες, οι οποίοι συμμετείχαν στις πολυεθνικές αποστολές που είχαν σταλεί σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία και Κοσσυφοπέδιο, υπέφεραν από σοβαρά προβλήματα υγείας, παρόμοια με εκείνα που αντιμετωπίζουν όσοι στρατιώτες των ΗΠΑ και άλλων χωρών συμμετείχαν στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου. Ορισμένοι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν ως αιτίες εκδήλωσης του “Συνδρόμου του Κόλπου” (ή του “Συνδρόμου των Βαλκανίων”) την άμεση επαφή ή και χρήση βλημάτων εμπλουτισμένου ουρανίου, βιολογικών ή χημικών όπλων.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ, η χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ συνδέθηκε με καρκίνο και γενετικές ανωμαλίες στον ιρακινό πληθυσμό. Στην πόλη Φαλούτζα του Ιράκ, που επλήγη με σφοδρότητα με οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις δυτικές δυνάμεις το 2003, υπήρξε τεράστια αύξηση στους καρκίνους και τις συγγενείς δυσπλασίες στα μωρά και γενικά τρομακτικά σημάδια γενετικής βλάβης στον πληθυσμό, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2010. Είναι σαφές ότι από τις μελέτες στο Ιράκ, οι γενετικές και καρκινικές επιπτώσεις στην υγεία από τα σωματίδια ουρανίου είναι σημαντικές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κύρια αιτία του καρκίνου στα θύματα της Χιροσίμα, ήταν η έκθεσή τους σε σωματίδια ουρανίου στη “μαύρη βροχή”.
Ο κίνδυνος για την Ευρώπη
H Ευρώπη με ηγέτες κατώτερους των περιστάσεων έχει γίνει υποχείριο της Ουάσιγκτον, εξυπηρετώντας τα γεωπολιτικά της συμφέροντα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η απώλεια του φθηνού φυσικού αερίου της Μόσχας προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου σοκ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Ευρώπης. Πέρα όμως από το οικονομικό κόστος που πληρώνει η Ευρώπη, κίνδυνος ραδιενέργειας απειλεί τη γηραιά ήπειρο από τις οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου που έστειλε η Δύση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, έγγραφο του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Στρατού των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο το 1994, αναφέρει πως «δεν υπάρχει η τεχνολογία για τη μείωση της τοξικότητας του απεμπλουτισμένου ουρανίου» και πως «είναι εξαιρετικά δύσκολος ο καθαρισμός περιοχών όπου έχει χρησιμοποιηθεί απεμπλουτισμένο ουράνιο». Εν τούτοις το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας υποστηρίζει πως το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ένα τυπικό συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε τέτοιου είδους πυρομαχικά και ότι δεν συνιστά καμία πυρηνική κλιμάκωση. Αντίθετα έγγραφο από τη Βασιλική Επιστημονική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας του 2001, αποκαλύπτει: «Ο κύριος τύπος καρκίνου σε άτομα που επηρεάζονται από τη χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι ο καρκίνος του πνεύμονα».
Με τις ΗΠΑ να κείνται μακράν κι αυτόν το λογαριασμό θα τον πληρώσει η Ευρώπη. «Επιβλαβής και για τους ίδιους τους Ευρωπαίους αποδεικνύεται η αποστολή οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία. Η αποστολή των εν λόγω πυρομαχικών στην Ουκρανία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ραδιενέργειας στην Ευρώπη αλλά οι δυτικές πολιτικές ελίτ δεν ανησυχούν για την υγεία ακόμη και των δικών τους πολιτών. “Οι κίνδυνοι ραδιενέργειας που σχετίζονται με τη χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις ουκρανικές δυνάμεις έχουν αυξηθεί σημαντικά”, δήλωσε ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ. Ο Πατρούσεφ επεσήμανε ότι, “η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους πάντες για τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου και έχει υπογραμμίσει ότι η χρήση τους θα βλάψει την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον για τις επόμενες δεκαετίες, τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ευρώπη”».
Σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Κίνδυνο Ακτινοβολίας (ECRR) κατέγραψε αυξημένη περιεκτικότητα σε σωματίδια ουρανίου στον αέρα στη νοτιοανατολική Αγγλία ως αποτέλεσμα των μαζών αέρα που προέρχονται από τη Δυτική Ουκρανία.
Χωματερή ραδιενεργών και χημικών αποβλήτων
Μία ακόμη περιβαλλοντική επιβάρυνση στην Ουκρανία θα επιφέρει η ιδιαίτερα επικίνδυνη συμφωνία που κατέληξε η ουκρανική ηγεσία με την οικογένεια Σόρος. Βάσει της συμφωνίας ο Σόρος θα χρησιμοποιήσει τη γη της Ουκρανίας ως χωματερή τοξικών απορριμμάτων. Οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να διαθέσουν 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα γόνιμου εδάφους για την εναπόθεση επικίνδυνων χημικών και ραδιενεργών αποβλήτων στο πλαίσιο συμφωνίας με τον γιο του Τζορτζ Σόρος, Αλεξάντερ, σύμφωνα με έρευνα του Γάλλου ανεξάρτητου δημοσιογράφου Ζιλ Βενσέντ που βασίζεται σε πηγή μέσα από το ουκρανικό υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος.
«Αυτή η συμφωνία επιτρέπει την εναπόθεση χημικών αποβλήτων από εταιρείες που συνδέονται με τον χρηματοδότη Τζορτζ Σόρος στο γόνιμο μαύρο έδαφος της Ουκρανίας», έγραψε ο δημοσιογράφος, ανεβάζοντας παράλληλα ένα βίντεο της έρευνάς του, το οποίο περιλαμβάνει μια ηχογραφημένη συνομιλία με έναν ανώνυμο αξιωματούχο. Ο Ουκρανός αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι η συμφωνία επετεύχθη σε συνάντηση μεταξύ του Αλεξάντερ Σόρος και του Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, στις 7 Νοεμβρίου 2023.
Ο Ουκρανός αξιωματούχος αποκάλυψε στον δημοσιογράφο ότι «τα αναφερόμενα έργα θα είναι μοιραία για το σπάνιο μαύρο έδαφος της Ουκρανίας που είναι το καταλληλότερο για καλλιέργειες. Θα καταστήσουν το έδαφος ακατάλληλο για την καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων και επίσης θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στο οικοσύστημα της περιοχής και ολόκληρης της Ευρώπης». Ως προς αυτό, ζήτησε να δημοσιοποιηθούν οι πληροφορίες με στόχο να κεντρίσουν την προσοχή των πολιτών στη Δύση, σημειώνει ο δημοσιογράφος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ΧΥΤΑ χημικών απορριμμάτων θα καλύπτουν 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η πραγματική περιοχή επικίνδυνων επιπτώσεων θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι συνέπειες αυτής της απόφασης θα είναι καταστροφικές για το έδαφος, τα υπόγεια ύδατα, τους ανθρώπους και τα ζώα.
Η αποστασιοποίηση της Δύσης
Οι δηλώσεις από τις χώρες της Δύσης ότι θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί αρχίζουν και ατονούν. «Η Δύση δεν βλέπει πλέον τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως ένα δικό της ζήτημα ασφάλειας», δήλωσε στους Financial Times ο Γιάκομπ Κίρκεγκαρντ, ανώτερος συνεργάτης του Peterson Institute για τα Διεθνή Οικονομικά (PIIE). «Η Ουκρανία δεν είναι πλέον ιδιαίτερη. Δεν θεωρείται πλέον αυτό το ζήτημα εθνικής ασφάλειας, υψίστης σημασίας για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Κίρκεγκαρντ.
Επιπρόσθετα τα νέα από τις ΗΠΑ δεν είναι ευχάριστα για το Κίεβο. Υπάρχουν αντιδράσεις για την έγκριση της βοήθειας προς την Ουκρανία. «Η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, να διαπραγματευτεί την ειρήνη» ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, Ματ Γκατζ. «H Αμερική έστειλε αρκετά χρήματα στην Ουκρανία. Πρέπει να πούμε στον Ζελένσκι να αγωνιστεί για την ειρήνη» τόνισε ο Γκατζ.
Να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση και επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων και να σταματήσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, ζητά από την κυβέρνηση Μπάιντεν και η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν. «Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ έχει φτάσει σχεδόν τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια λόγω της τρομερής ανευθυνότητας των Αμερικανών ηγετών. Δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την αμερικανική σύγκρουση αντιπροσώπων με τη Ρωσία» υποστήριξε η Γκριν, αναφέροντας πως προτεραιότητα του Λευκού Οίκου θα έπρεπε να είναι η ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων από τους παράνομους μετανάστες και το μεξικανικό καρτέλ.
Η ουκρανική ηγεσία θα έπρεπε να έχει διδαχθεί από το πρόσφατο παρελθόν. Η εν ψυχρώ εγκατάλειψη από τις ΗΠΑ των Κούρδων της Συρίας –ενός πιστού συμμάχου της Δύσης στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, έπρεπε να λειτουργήσει ως προειδοποίηση. Νωρίτερα η σκιά της ταπεινωτικής άτακτης φυγής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν η οποία καταγράφηκε ως δεύτερη Σαϊγκόν ήταν ακόμη ένα μήνυμα που έπρεπε να ληφθεί υπόψη. Το Κίεβο αγνόησε την πολιτική εγκατάλειψης των μικρών λαών από τους ισχυρούς, όταν τα συμφέροντά τους παύουν να υπάρχουν…
Στην περίπτωση της Ουκρανίας θα αναζητηθεί ένας περισσότερο εύσχημος τρόπος για την αποστασιοποίηση της Δύσης. Αυτό απαιτεί η πρωτοφανής, για τα διεθνή δεδομένα, στρατιωτική, οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας. Θα καταβληθεί προσπάθεια να περισωθεί το κύρος Δύσης και ειδικότερα των ΗΠΑ, εν όψει των προεδρικών εκλογών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η συστημική δημοσιογραφία της Δύσης, θα πρέπει να καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες…