Οι Ολλανδοί κρίνουν ότι “αυξήθηκε πολύ η απειλή τρομοκρατικής ενέργειας” – Τι κάνουν άλλοι Ευρωπαίοι

Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν στο Τορίνο μέλος του ISIS

Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία ανησυχούν ότι ο πόλεμος στη Γάζα αυξάνει κάθετα τον κίνδυνο από τζιχαντιστές, αλλά και από ακροδεξιούς που μπορεί να έχουν στόχο μετανάστες ή Εβραίους

Η πιθανότητα μιας τρομοκρατικής επίθεσης στην Ολλανδία εντάθηκε τους τελευταίους μήνες, όπως ανακοίνωσε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της χώρας, η οποία και αύξησε το επίπεδο απειλής για πρώτη φορά από το 2019 και μάλιστα στο τέσσερα σε μια κλίμακα πέντε βαθμών, όπου το πέντε σημαίνει ότι η απειλή είναι άμεση ή κρίσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ που ενημερώνει τους Εβραίους ή τους υπηκόους του για τα ταξίδια τους ανά τον κόσμο και πόσο κινδυνεύουν, θεωρεί ότι η Ελλάδα άλλαξε βαθμίδα και δεν είναι πλέον απόλυτα ασφαλής. Επίσης υπενθυμίζεται ότι συνελήφθησαν στην Κύπρο δύο Ιρανοί που ίσως συνδέονταν με τους Φρουρούς τους Επανάστασης και φέρονται να αναζητούσαν στόχους στην εβραϊκή κοινότητα του νησιού.

Όσον αφορά στην Ολλανδία, ο φορέας Εθνικός Συντονιστής για την Αντιτρομοκρατία και την Ασφάλεια (NCTV) σε ανακοινωσή του αναφέρει ότι «αυξήθηκε λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή το επίπεδο απειλής στη χώρα στο 4, που κατηγοριοποιεί τον κίνδυνο ως “ουσιαστικό” ή “πολύ σημαντικό”». Και προσθέτει: «Οργανώσεις όπως του ISIS και της Αλ Κάιντα χρησιμοποιούν ήδη τον πόλεμο στη Γάζα για να προτρέψουν τους υποστηρικτές τους να διαπράξουν επιθέσεις στη Δύση. Επιθέσεις και συλλήψεις στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, από τις αρχές Οκτωβρίου, αποτυπώνουν τους κινδύνους που θέτουν ριζοσπαστικοποιημένα άτομα, τα οποία εμπνέονται από τα τρέχοντα γεγονότα αλλά και από τρομοκρατικές οργανώσεις».

Εάν η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε πληροφορίες σχετικά με μια συγκεκριμένη επίθεση που σχεδιάζεται στη χώρα θα αύξανε το επίπεδο απειλής στο πέντε, που είναι το ανώτατο. Η βαθμίδα άλλαξε από το τρία (όπου η απειλή θεωρείται “πιθανή”) και πήγε στο τέσσερα το 2013, αλλά το 2019 η αρμόδια αρχή ανακοίνωσε ότι κατεβάσει το βαθμό επικινδυνότητας πάλι στο τρία. Τώρα ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος μεγάλωσε και πάει πάλι στο τέσσερα, όπως ανακοίνωσε ότι πήρε και έκτακτα μέτρα ασφαλείας, τα οποία πάντως δεν ανέφερε ούτε καν σε γενικές γραμμές.

Άλλοι κίνδυνοι

Η ολλανδική αρχή θεωρεί ότι παραμονεύει πάντα και ένας ακόμη κινδυνος, «εκείνος από ακροδεξιές οργανώσεις, με δράστες ειδικά νέους που ριζοσπαστικοποιούνται». Τέλος αναφέρεται  και εν γένει στον “αντισυστημικό εξτρεμισμό, που κατά κανόνα δεν απειλεί με βία σε γενικές γραμμές, αλλά υπάρχουν άτομα που θεωρούν ότι η βία δικαιολογείται ή που ετοιμάζονται για βίαιη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση”.

Πρόσφατα έχουν αυξηθεί τα μηνύματα μίσους και για τους Εβραίους αλλά και για τους ομοφυλόφιλους. Η ολλανδική αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι οι νεαροί εξτρεμιστές δεν στρέφονται στη βία πάντα από ιδεολογικά κίνητρα, αλλά απεναντίας αναζητούν μια ιδεολογία ή ένα σκοπό που να συμπλέει με τις ήδη υπάρχουσες σε αυτούς φαντασιώσεις βίας.

Στη Γαλλία

Η αντίστοιχη υπηρεσία της Γαλλίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι στο “πέντε” πάντως από τα μέσα Οκτωβρίου, όταν τζιχαντιστής μαχαίρωσε τέσσερα άτομα εκ των οποίων το ένα υπέκυψε στα τραύματά του. Λίγες μέρες αργότερα Σουηδοί φίλαθλοι έπεσαν θύματα επίθεσης στις Βρυξέλλες και την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκε ένας Γερμανός τουρίστας στο Παρίσι -τον μαχαίρωσε άτομο που ανήκε μάλλον στον χώρο του ISIS. Στη Γερμανία επίσης έγιναν συλλήψεις για να αποτραπεί τρομοκρατική ενέργεια στη διάρκεια των Χριστουγέννων. Συλλήψεις έγιναν και στην Ολλανδία για άτομα “που ήταν ύποπτα ότι σχεδίαζαν συγκεκριμένες ενέργειες”.

Και το Βέλγιο έχει αυξήσει τον βαθμό επικινδυνότητας μετά τον φόνο τριών ατόμων τον Οκτώβριο. Η δική του κλίμακα έχει τέσσερις βαθμίδες και αύξησε την εκτίμηση κινδύνου από τρία (μέτρια) στο τέσσερα (σοβαρή).

Και στη Γερμανία η αντίστοιχη αρχή (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Άμυνας BfV) θεωρεί ότι έχει αυξηθεί η επικινδυνότητα και συμφωνεί με τους Ολλανδούς ότι η απειλή προέρχεται αυτή την περίοδο από τζιχαντιστές, από φανατικούς φιλο-Παλαιστίνιους και από ακροδεξιούς. Το Βερολίνο ανησυχεί και για τυχόν επιθέσεις στις εβραϊκές κοινότητες, αλλά (από τους ακροδεξιούς) στόχος μπορεί να είναι αντιστρόφως μουσουλμάνοι και μετανάστες.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx