ΑΝΑΛΥΣΗ

Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν νομιμοποιούνται να χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο

Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν νομιμοποιούνται να χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο, Κώστας Βενιζέλος

Το θέμα των Βάσεων είναι ένα ανοικτό ζήτημα για την Κυπριακή Δημοκρατία, υπό την έννοια ότι ήταν και είναι αποικιοκρατικό κατάλοιπο, που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και δεν θα πρέπει να θεωρείται “δεύτερο μέτωπο” καθώς είναι ανοικτό με τη στάση και συμπεριφορά του Λονδίνου έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά από πολλές ημέρες σιωπής, παρά τις πολλές αναφορές στη δημόσια σφαίρα, οι Βρετανοί ανακοίνωσαν πως καμία πτήση της Βασιλικής Αεροπορίας δεν έχει μεταφέρει επιθετικό υλικό στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Το θέμα αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες και υπήρξε και παρέμβαση από πλευράς του ΑΚΕΛ, το οποίο ζήτησε να ενημερωθεί από την κυβέρνηση.

Η βρετανική πρεσβεία στη Λευκωσία, “αισθάνθηκε” την ανάγκη, να αναφερθεί στο θέμα αυτό σε ανακοίνωση, που εξέδωσε χθες. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πέραν από τη διάψευση «ότι με την ευκαιρία του πρώτου ετήσιου διμερούς στρατηγικού διαλόγου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι δύο πλευρές θα ανασκοπήσουν όλους τους τομείς συνεργασίας τους, περιλαμβανομένης της συνεχούς προσπάθειας του ΗΒ μαζί με την Κύπρο και άλλους διεθνείς εταίρους για ενίσχυση της σταθερότητας και υποστήριξη της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή».

Το τι ισχύει και τι όχι σε σχέση με την χρησιμοποίηση των Βρετανικών Βάσεων είναι ένα ζήτημα, που παραμένει ανοικτό. Ακόμη και να μην έχει μεταφερθεί στρατιωτικό υλικό από τους Βρετανούς στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου, είναι προφανές ότι στις βάσεις υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων. Και οι δυνάμεις αυτές δεν είναι μόνο αγγλικές, αλλά του ΝΑΤΟ. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα, που θα έπρεπε να προκαλεί την κυπριακή αντίδραση. Η διατήρηση των βρετανικών βάσεων άλλωστε ήταν και είναι στρατηγική επιθυμία της Ουάσιγκτον.

Η χρήση των βάσεων

Το ερώτημα, που δεν είναι σημερινό, είναι κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ως ορμητήριο για επιθέσεις σε γειτονικές χώρες. Κάποιες δραστηριότητες των Βρετανών, δια των Βάσεων, παραβιάζουν τις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης γιατί από τη μια δεν είναι αμυντικού χαρακτήρα αυτοί οι σχεδιασμοί. Υπενθυμίζεται ότι οι βάσεις χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Κόλπου το 1991 και του Ιράκ το 2003 αλλά και στη κρίση στη Συρία από τότε που άρχισε.

Η διατήρηση των Βάσεων είναι η διαιώνιση της αποικιοκρατίας. Είναι σαφές πως θα έπρεπε να ανοίξει το θέμα αυτό κατά τις συζητήσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Δόθηκε, όμως, μια ακόμη ευκαιρία με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Μαυρίκιο. Είναι μια χρυσή ευκαιρία, που έθεσε ενώπιον της Λευκωσίας το δίλημμα: Είτε αξιοποίηση της γνωμοδότησης είτε το θάψιμό της και η διαιώνιση της μεταποικιακής περιόδου στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάσθηκε ως ενδιαφερόμενο μέρος στο Δικαστήριο κάνοντας και σημαντική, καθοριστικού χαρακτήρα για την έκβαση της Δίκης, παρέμβαση. Πάντως μέχρι τότε, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση τους ως στρατιωτικό ορμητήριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx