Τούρκος υπουργός Άμυνας: Θετικό το κλίμα, αλλά στην Κύπρο να ξεχάσουν το ξεπερασμένο status quo

Τούρκος υπουργός Άμυνας: Θετικό το κλίμα, αλλά στην Κύπρο να ξεχάσουν το ξεπερασμένο status quo
Secretary of Defense Lloyd J. Austin III stands with Turkiye Defense Minister Yasar Guler at NATO headquarters, Brussels, Belgium, June 16, 2023. (DoD photo by U.S. Air Force Tech. Sgt. Jack Sanders)

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας καλεί την Ελλάδα να προσεγγίσει το Κυπριακό “με λογική και με τρόπο που να βγάζει νόημα, σύμφωνα με την ιστορική και την παρούσα πραγματικότητα”

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη, στην Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείται ο Προϋπολογισμός του υπουργείου του για το 2024.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε: «Βιώνουμε μια θετική περίοδο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να διατηρήσουμε αυτήν τη θετική ατμόσφαιρα  μέσω συνομιλιών και συναντήσεων σε ανώτατο επίπεδο, με στόχο να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και στο πνεύμα της Συμμαχίας. Ωστόσο δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα

»Όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, όπως έχει αρχίσει να εκφράζεται ανοιχτά από τη διεθνή κοινή γνώμη, η μοναδική και οριστική λύση είναι να ενεργήσουμε με το δεδομένο ότι υπάρχουν πλέον δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί. Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, με τρόπο που να εγγυάται τα νόμιμα συμφέροντα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού.

»Σε αυτό το πλαίσιο, η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού είναι εκ των ων ουκ άνευ. Καλούμε τους συνομιλητές μας να αφήσουν στην άκρη το ξεπερασμένο status quo και τις προκλητικές συζητήσεις και να προσεγγίσουν το θέμα με λογική και με τρόπο που να βγάζει νόημα, σύμφωνα με την ιστορική και την παρούσα πραγματικότητα. Στο θέμα αυτό, που αποτελεί μια εθνική μας υπόθεση, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες», είπε ο Γκιουλέρ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι