“Ανυπακοή για να να πέσει ο Ράμα” ζητεί ο Μπερίσα

“Ανυπακοή για να να πέσει ο Ράμα” ζητεί ο Μπερίσα

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και ντε φάκτο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σάλι Μπερίσα κάλεσε σήμερα τους ανά την επικράτεια οπαδούς του σε πολιτική ανυπακοή απέναντι στην κυβέρνηση Ράμα με στόχο την ανατροπή της

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στα Τίρανα χαρακτήρισε την σημερινή κυβέρνηση αντιδημοκρατικό καθεστώς, κατηγορώντας τον Έντι Ράμα ότι «ελέγχει όλες τις εξουσίες στη χώρα προς όφελος του οργανωμένου εγκλήματος και μερίδας ολιγαρχών».

Απείλησε ταυτόχρονα τους εισαγγελείς της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος , ότι «έχει μαζί τους ανοιχτούς λογαριασμούς». Η συγκέντρωση ανυπακοής των οπαδών του Μπερίσια διεξήχθη μπροστά στο κτίριο της Βουλής την ώρα που στο εσωτερικό του η Επιτροπή Βουλευτικών Εντολών και Δεοντολογίας, εξέταζε αίτημα της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Μπερίσα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη σύλληψή του, ή να τεθεί, λόγω ηλικίας, σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Σαλί Μπερίσια είναι 78 ετών και βάσει της αλβανικής νομοθεσία δεν επιτρέπεται η φυλάκιση ατόμων άνω των 70 ετών εκτός ειδικών περιπτώσεων. Κατηγορείται από την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος για διαφθορά και έχει ζητηθεί να ανακριθεί, του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα και έχει την υποχρέωση τακτικής παρουσίας στην εισαγγελία.

Ο Μπερίσα, ωστόσο, αγνόησε τις εισαγγελικές και δικαστικές αποφάσεις υποστηρίζοντας πως λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας απαιτείται σχετική απόφαση της Βουλής. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μεγάλη Βρετανία έχουν κηρύξει τον Μπερίσα ανεπιθύμητο πρόσωπο στην επικράτεια τους επικαλούμενες καταγγελίες και στοιχεία περί εμπλοκής του σε υποθέσεις διαφθοράς ενόσω ήταν πρωθυπουργός.

Οι κατηγορίες εναντίον του είχαν ως αποτέλεσμα την του Δημοκρατικού Κόμματος, που είναι το ισχυρότερο στην αντιπολίτευση και που ίδρυσε ο ίδιος. Ωστόσο ο Μπερίσα έχει με το μέρος του το μεγαλύτερο κομμάτι του κόμματος με τον σημερινό πρόεδρο Λουλζλιμ Μπάσα να ηγείται της μειοψηφίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι