ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καταψήφισε τη ρύθμιση για τους μετανάστες ο Σαμαράς – Πέρασε με 262 ψήφους

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά φέρνουν στη Βουλή νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο

Το πρώτο “κρας τεστ” της δεύτερης κυβερνητικής της θητείας για τη ΝΔ, σήμερα με φόντο την ψήφιση της τροπολογίας για τη χορήγηση, άπαξ, διαμονής σε παράνομους μετανάστες που ζουν επί τρία συναπτά έτη στην Ελλάδα και εργάζονται στη χώρα μας.

Το Μαξίμου έχει επιβάλλει κομματική πειθαρχία όσον αφορά την ψήφιση της τροπολογίας. Μάλιστα αν και υπάρχουν πολλοί διαφωνούντες βουλευτές δεν έχουν εκφράσει πρόθεση καταψήφισης.

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε απόσυρση της τροπολογίας. Λίγο πριν την προγραμματισμένη ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας (14:00) ο κ. Σαμαράς πήγε στο γραφείο του στη Βουλή. Σε συνομιλία με δημοσιογράφους είπε «ό,τι είχα χρέος να πω το είπα, και όποιος θέλει να καταλάβει, κατάλαβε». Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ καταψήφισε την τροπολογία.

Η τροπολογία περνάει με μεγάλη πλειοψηφία, (με 262 ψήφους)  καθώς στηρίχθηκε από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, την Πλεύση Ελευθερίας και την Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς. Τέλος το παρών αναμένεται να δώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να δείξει στο εσωτερικό της ΝΔ ότι δεν θα δεχθεί καμία διαφοροποίηση.

Πλην του κ. Σαμαρά είχαν εκφράσει διαφωνίες και οι βουλευτές Χαράλαμπος Αθανασίου, Μίλτος Χρυσομάλλη και Στράτος Σιμόπουλος οι οποίοι με τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της επέκριναν τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης που κατέθεσε την τροπολογία αιφνιδιαστικά και χωρίς ενημέρωση και ζήτησαν νομοτεχνικές βελτιώσεις, αλλά ο Θάνος Πλεύρης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης και Κώστας Καραγκούνης που με συνεντεύξεις εξέφρασαν επίσης προβληματισμούς, αλλά συμμορφώθηκαν με την κομματική πειθαρχία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών δήλωσε ότι «η ρύθμιση αυτή, βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εργάζονται και ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κανενός είδους ελληνοποίηση, ούτε νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών. Άλλωστε, η Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, έχοντας μειώσει τις ροές και επισπεύδοντας την διαδικασία απονομής ή μη ασύλου στους αιτούντες».

Κυβερνητικές εξηγήσεις

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «η ρύθμιση που εισάγεται παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:

α) διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
δ) συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Εκτιμάται πως η ρύθμιση αφορά περίπου 30.000 αιτούντες συνολικά, υπολογίζοντας ότι κάθε χρόνο χορηγούνται 6-8.000 άδειες για εξαιρετικούς λόγους σε όσους έχουν συμπληρώσει την επταετία.

Η άδεια διαμονής εκδίδεται εάν και εφόσον, εντός αποκλειστικής προθεσμίας μετά την υποβολή της αίτησης, ο αλλοδαπός υποβάλλει στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει πραγματικά να εργάζεται και θα ανακαλείται αν αυτός/αυτή δεν εργάζεται. Η άδεια αυτή δεν παρέχει κανένα άλλο δικαίωμα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx