Στην αντεπίθεση ο Λευτέρης Αυγενάκης για τη παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ

Στην αντεπίθεση ο Λευτέρης Αυγενάκης για τη παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ

Για αλαλούμ στις καταβολές ενισχύσεων από κοινοτικά κονδύλια στους αγρότες κατηγορεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο υπουργός

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης έδωσε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα των ημερών που τον αφορά άμεσα, δηλαδή την αναγκαστική παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ -παραίτηση που το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως αναζήτηση “Ιφιγένειας” σε ένα καθεστώς με πολλά τρωτά σημεία.

«Θα γίνει έλεγχος παντού και σε όλα τα επίπεδα στον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων), ώστε να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες έχουν δημιουργηθεί από τη διοίκηση Σημανδράκου», είπε στο ΑΠΕ ο κ. Αυγενάκης. Διαρρέει εν τω μεταξύ από το υπουργείο ότι είχαν γίνει πολλές λανθασμένες πληρωμές τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο από τον Οργανισμό στους αγρότες που δικαιούνταν προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και πληρώθηκαν κάποιοι, ενώ άλλοι δεν πήραν τίποτα.

Πηγές του υπουργείου, που δεν θέλησαν να δημοσιοποιηθεί το όνομά τους από το ΑΠΕ, υποστηρίζουν ότι ο παραιτηθείς πρόεδρος «ευελπιστούσε ότι με την ομάδα που είχε δημιουργήσει και τους ανθρώπους που είχε σε διευθυντικές θέσεις “κλειδιά”, θα επιτύγχανε τη διόρθωση των λαθών που είχαν εντοπιστεί».

Τα προβλήματα στις πληρωμές είχαν αρχίσει από παλιότερα, αλλά σύμφωνα με το υπουργείο όταν ανέλαβε ο κ. Ευάγγελος Σημανδράκος το 2022, αυτά συνεχίστηκαν και τον Οκτώβριο του 2023 καταβλήθηκαν πολύ λιγότερα εκατομμύρια από αυτά που προβλέπονταν. «Από όλη την Ελλάδα υπήρξαν καταγγελίες ότι διαπιστώθηκε εσφαλμένη πληρωμή προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης στους δικαιούχους για το έτος 2023», αναφέρει το υπουργείο.

Επίσης καταλογίζει στον παραιτηθέντα πρόεδρο ότι δεν έχει ελεγχθεί η κατανομή δικαιωμάτων για βοσκότοπο χωρίς ζώα και ότι παραμένουν επί χρόνια  «παγωμένα» περίπου 16.000 ΑΦΜ αγροτών, χωρίς να ολοκληρώνεται ο έλεγχος και να αποστέλλονται στον εισαγγελέα όσοι πρέπει. Ομως τα ΑΦΜ αυτά δεν πάγωσαν το 2022 και το 2023, αφού όπως αναφέρει και το υπουργείο ήταν “παγωμένα” επί σειρά ετών.

Κανονικά, επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, «οι δεσμευμένοι δικαιούχοι θα έπρεπε να είχαν λάβει γνώση για τον έλεγχο τον οποίο βρίσκονται ώστε να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα έπρεπε να αξιολογηθούν από επιτροπές του ΟΠΕΚΕΠΕ (σύμφωνα με τις εγκυκλίους ελέγχων), να συνταχθούν οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου, να ενημερωθούν οι παραγωγοί εγγράφως για τα αποτελέσματα και τα τυχόν ευρήματα και να καταχωρηθούν όλα αυτά στο πληροφοριακό σύστημα, όπως προβλέπεται από τους Κοινοτικούς Κανονισμούς».

Το υπουργείο χρεώνει στον κ. Σημανδράκο ότι προχωρούσε «με δικά του αξιολογικά κριτήρια και σύμφωνα με τη προσωπική του κρίση, μη βασιζόμενος στη Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, παράγοντας μόνος του το δικό του “δίκαιο”, σε επιλεκτικές πληρωμές παραγωγών κατά το δοκούν. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η επιλεκτική «δικαίωση» παραγωγών και η επιλεκτική «δέσμευση» κάποιων άλλων».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx