Εφικτοί και ανέφικτοι διατροφικοί στόχοι το 2024
04/01/2024Η νέα χρονιά ξεκίνησε και μαζί με αυτήν οι ελπίδες μας ότι όλα θα πάνε καλύτερα! Σε προσωπικό, επαγγελματικό, οικονομικό και γενικότερα σε όλα τα επίπεδα. Το’ χει η φύση του ανθρώπου να είναι αισιόδοξος, μάλλον λόγω ενστίκτου επιβίωσης.
Ως προς τη διατροφή μας; Τι στόχους θα βάλουμε φέτος; Όλα θα τα κάνουμε τέλεια. Θα αρχίσουμε να τρώμε πιο υγιεινά- είναι ευκαιρία να επισκεφθούμε και τον διαιτολόγο, αφού πέρασαν οι γιορτές. Θα πάμε και στο γυμναστήριο, γιατί θα πάει ο καλύτερος φίλος μας, θα κόψουμε και το κάπνισμα, θα καθόμαστε λιγότερο και, και, και…
Ξεκινάμε πραγματικά πάντα με τους καλύτερους οιωνούς. Αρχή του χρόνου ισούται με την αρχή του νέου εαυτού. Πραγματικά, είναι η καλύτερη εποχή για να αναθεωρήσουμε τη σχέση που έχουμε με τις λεπτομέρειες της καθημερινότητάς μας, που απαρτίζουν το άθροισμα του έτους μας. Απέχουμε σχεδόν 6 μήνες από το καλοκαίρι, δεν υπάρχουν άλλες διακοπές μπροστά μας και κοινώς “τα κεφάλια είναι μέσα”. Βάλε στόχους στη διατροφή σου και μάθε πώς θα τους πετύχεις!
Χαίρομαι για όσους τελικά θα επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους τους. Όσοι όμως προσπαθούν κάθε νέο έτος, τα τελευταία π.χ. 5 χρόνια, νομίζω ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουν…”λιγάκι” στον τρόπο και στο μέγεθος της στοχοθέτησής τους. Είναι προτιμότερο ο στόχος να είναι μικρότερος και πιο εφικτός, παρά “μεγάλος” και κατά πάσα πιθανότητα ανέφικτος, οδηγώντας σε πλήρη απογοήτευση και εγκατάλειψη της προσπάθειας,… για μία ακόμη φορά.
Ας ξεκινήσουμε
Τί αποφάσεις δεν πρέπει να πάρουμε και τί αποφάσεις πρέπει να πάρουμε τη νέα χρονιά: Αντί για το: «θα χάσω μέχρι το καλοκαίρι τα 15 κιλά, που έχω πάρει τα τελευταία 10 χρόνια», είναι προτιμότερο να πούμε «θα προσπαθήσω να συμφιλιωθώ με το σώμα μου και να χάνω αργά, αλλά σταθερά βάρος έως εκείνο που θα μπορώ να συντηρώ χαρούμενος». Αντί για το: «θα σταματήσω να παραγγέλνω απ’ έξω πίτσα και σουβλάκια για μεσημεριανό», είναι προτιμότερο το «θα παραγγέλνω απ’ έξω ένα πλήρες γεύμα, π.χ. σαλάτα με μερίδα φαγητό ή λαδερό ή μία ελαφριά σαλάτα με πρωτεΐνη, π.χ. τόνο, κοτόπουλο, αυγό». Αντί για το: «θα κάνω 5 φορές / εβδομάδα crossfit» είναι προτιμότερο το «θα κάνω 4 φορές / εβδομάδα έντονο περπάτημα για 30 λεπτά».
Αντί για το: «θα κλείσω τον λογαριασμό μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή θα χαρίσω το playstation» είναι προτιμότερο το «θα επιτρέπω στον εαυτό μου, μόνο 30 λεπτά σερφάρισμα στο Διαδίκτυο ή παιχνίδι, αν χρειαστεί ακόμη και με χρονόμετρο». Αντί για το: «θα κόψω το τσιγάρο και το φαγητό ταυτόχρονα» είναι προτιμότερο το «θα κόψω πρώτα το τσιγάρο, προσέχοντας να μην πάρω βάρος ή το αντίστροφο».
Φροντίστε να βάλετε ρεαλιστικούς στόχους και οργανώστε μεθοδικά τα επόμενα βήματά σας. Γιατί, αν δεν φροντίσετε, οι μεγάλοι και ακατόρθωτοι στόχοι θα σας έχουν, μάλλον, στην ίδια θέση και του χρόνου. Εμπρός! Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
Η Σταυρούλα Τσατραφίλη είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος
Σε συνεργασία με το medNutrition