ΑΝΑΛΥΣΗ

Κύπρος: Το στίγμα του κυβερνητικού ανασχηματισμού

Κύπρος: Το στίγμα του κυβερνητικού ανασχηματισμού, Κώστας Βενιζέλος

Ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός ανακοινώθηκε χθες. Οι αλλαγές στην κυβέρνηση έχουν δώσει στίγμα και χαρακτηριστικά. Διαφοροποιούν την εικόνα του πρώτου υπουργικού συμβουλίου καθώς στην πράξη φάνηκε πως υπάρχουν κι άλλες ανάγκες πέραν από τα κριτήρια, που είχαν τεθεί πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης, τον Μάρτιο του 2023.

Είναι ένας ανασχηματισμός διορθωτικών κινήσεων και προφανώς δεν θα είναι και ο τελευταίος. Είναι σαφές πως η διακυβέρνηση έχει πολύ δρόμο να διανύσει και πολύ κουπί να τραβήξει.

Εν πρώτοις, το καινούργιο στοιχείο είναι ότι κομματικά στελέχη έχουν αναλάβει υπουργικά χαρτοφυλάκια. Τούτο αποφεύχθηκε επιμελώς στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Προφανώς διαπιστώθηκε ότι χρειάζονται, πέραν των τεχνοκρατών και οι πολιτικοί, που στην προκειμένη περίπτωση είναι και κομματικοί. Ο Μιχάλης Δαμιανού, ο Βασίλης Πάλμας, η Μαρία Παναγιώτου και ο Παναγιώτης Παλατές προέρχονται από κομματικούς χώρους. Όπως και ο Επίτροπος Ορεινών Περιοχών, Χαράλαμπος Χριστοφίνας. Η νέα Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, προέρχεται από τους Οικολόγους και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ο διορισμός της έχει σχέση με τις δηλώσεις του Γιώργου Περδίκη, ότι θα μπορούσε το Κίνημα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Η κ. Θεοδοσίου ασχολείται, πάντως, με τα περιβαλλοντικά θέματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια κι αυτό είναι προφανώς σοβαρό κριτήριο για την επιλογή της.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτζιώτης, γνωστός δικηγόρος, ανήκει στην ευρύτερη δεξιά, είναι κομματικά ανένταχτος, ενώ ήταν στην ομάδα υποστηρικτών του μητροπολίτη Λεμεσού. Αλλά και δικηγόρος του Αθανάσιου. Αυτή η επιλογή, αν και μη κομματική, έχει πολιτικά χαρακτηριστικά ενώ όπως αναφέρεται λήφθηκαν υπόψη και οι κοινωνικές δράσεις του νέου υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, είναι επιλογή που είχε γίνει πριν τον διορισμό του πρώτου υπουργικού, αλλά τότε δεν υλοποιήθηκε.

Όσον αφορά την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραουνά, πρόκειται για άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Προέδρου, την είχε επιλέξει και όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και τώρα στην Προεδρία, ως Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου. Η Μαριλένα Ραουνά θα σηκώσει το βάρος της κυπριακής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που χρονικά τοποθετείται το 2026 ( από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο). Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2012, η τότε κυβέρνηση Χριστόφια είχε διορίσει για τις ανάγκες της Προεδρίας τον πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, ως Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Συνεπώς, είναι μια πρακτική που συνηθίζεται.

Αγεφύρωτη απόσταση με ΔΗΣΥ

Με τον χθεσινό ανασχηματισμό φαίνεται να κλείνει και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση. Βέβαια, αυτό το είπε και στη συνέντευξή του στον «Φ»( παραμονή Πρωτοχρονιάς) ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όταν ρωτήθηκε: «Το συγκεκριμένο θέμα θεωρώ έχει λήξει. Έγινε μια πρόταση μέσα στο πλαίσιο της έντονης πεποίθησης μου για την ανάγκη συλλογικότητας γι’ αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του τόπου και υπήρξε μια αρνητική απάντηση από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η πρόεδρος του κόμματος και πρόσφατα στον «Φ» μίλησε για υπεύθυνη αντιπολίτευση. Αυτή είναι η απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού και ενδεχόμενη αλλαγή αυτής της θέσης δεν είναι κάτι που εναπόκειται σε μένα».

Τα πρόσωπα έχουν σημασία επειδή από την ικανότητα τους θα εξαρτηθεί η υλοποίηση πολιτικών. Από αυτή την ικανότητα θα κριθούν οι νέοι υπουργοί και ο Πρόεδρος, που τους έχει επιλέξει.

Υ.Γ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αναδειχθεί «πρωταθλητής» των ανασχηματισμών. Μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου διακυβέρνησης 1985-1989, είχε προβεί σε επτά ανασχηματισμούς. Κανείς δεν ήταν σίγουρος. Σημειώνεται ότι το 1982 ( ένα σχεδόν χρόνο μετά την ανάληψης της εξουσίας), ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών, Ασημάκης Φωτήλας, παύθηκε εν πτήσει από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα. Ο λόγος; Απέκλινε της γραμμής του Ανδρέα. Προσυπέγραψε κείμενο της τότε ΕΟΚ κατά της πολωνικής κυβέρνησης Γιαρουζέλσκι ενώ η Αθήνα κρατούσε ουδέτερη στάση. Σύμφωνα με το «Έθνος», ο Ανδρέας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Χαραλαμπόπουλο για να του πει να δει τα βραδινά δελτία γιατί κάτι θα ακούσει που τον ενδιέφερε!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx