Δυσφορία στο Ισραήλ για τις αμερικανικές προτάσεις – Στη Ραμάλα ο Μπλίνκεν
10/01/2024Ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας είναι υπερβολικά υψηλός, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ και όχι σε κοινή συνέντευξη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η συνάντηση Μπλίνκεν-Νετανιάχου, κατά τα φαινόμενα δεν κατέληξε σε συμφωνία, καθώς το Ισραήλ απορρίπτει το πακέτο συμφωνίας που πήγε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, το οποίο περιλαμβάνει και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, κάτι που δεν δείχνει να αποδέχεται σε αυτή τη φάση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Οι πιέσεις που δέχεται από την ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησής του, δεν του αφήνουν περιθώρια για μεγάλες πολιτικές αποφάσεις.
Ο Μπλίνκεν σήμερα συναντάται με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να συζητήσουν για το ακανθώδες ζήτημα της μεταπολεμικής κατάστασης στη Γάζα, που υπέστη τεράστιες καταστροφές εξαιτίας των βομβαρδισμών του Ισραήλ.
Χθες ο κ. Μπλίνκεν από το Τελ Αβιβ κάλεσε το Ισραήλ να περιορίσει την έκταση των πολεμικών επιχειρήσεων: «Γνωρίζουμε πως όταν αντιμετωπίζεις έναν εχθρό που κρύβεται μέσα στον άμαχο πληθυσμό, που κρύβεται σε σχολεία και σε νοσοκομεία για να ανοίξει πυρ, τα πράγματα γίνονται απίστευτα δύσκολα. Όμως το τίμημα που πληρώνουν καθημερινά οι άμαχοι στη Γάζα, ειδικά τα παιδιά, είναι υπερβολικά υψηλό», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Οι εχθροπραξίες εισήλθαν αυτή την εβδομάδα στον τέταρτο μήνα τους καθώς ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνθήκες για τον πληθυσμό της Γάζας. Η Λωρίδα της Γάζας έχει ανάγκη να φθάσουν «περισσότερα τρόφιμα, περισσότερο νερό, περισσότερα φάρμακα», αναγνώρισε ο Μπλίνκεν, καλώντας το Ισραήλ να «σταματήσει να παίρνει μέτρα που υπονομεύουν τη δυνατότητα των Παλαιστινίων να κυβερνήσουν» τις περιοχές τους.
Στο άλλο άκρο το σχέδιο Γκάλαντ
Από την άλλη το σχέδιο Γκάλαντ, του Ισραηλινού ΥΠΑΜ προβλέπει πως δεν θα υπάρχει «ούτε η Χαμάς», ούτε «ισραηλινή πολιτική διοίκηση» στη Γάζα, κι ότι «τη Λωρίδα θα κυβερνήσουν Παλαιστίνιοι που δεν θα είναι εχθρικοί έναντι του Ισραήλ». Ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου απαιτούν να πάνε ξανά έποικοι στη Γάζα και να πιεστούν οι Παλαιστίνιοι κάτοικοί της να μεταναστεύσουν, ενώ η Ουάσιγκτον θα ήθελε να αναλάβει τη διακυβέρνηση του θυλάκου η Παλαιστινιακή Αρχή. Το 2007, η Παλαιστινιακή Αρχή έχασε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, όπου έκτοτε κυβερνά η Χαμάς, και δεν ασκεί την -περιορισμένη- εξουσία της παρά στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενη από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967. «Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ευθύνη να μεταρρυθμιστεί, να βελτιώσει τη διακυβέρνησή της», κάτι που «σχεδιάζω να εγείρω στον πρόεδρο Αμπάς» στη σημερινή συνάντηση, ανέφερε ο Μπλίνκεν.
Ο Μαχμούντ Αμπάς θα συναντηθεί αργότερα σήμερα στην Ιορδανία με τον μονάρχη Αμπντάλα Β΄ και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Διεθνείς οργανισμοί συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι εκτυλίσσεται ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το 85% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί αναγκαστικά και η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει με το σταγονόμετρο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τόνισε χθες ότι οι δυνατότητες που έχει να βοηθήσει τους πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας μειώνονται»την ώρα που επιτείνεται η καταστροφή.
Η αντίδραση της Χεζμπολάχ
Η λιβανική Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες πως έβαλε στο στόχαστρο στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ σε αντίποινα για τους θανάτους ανώτερου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονά της, του Ουισάμ Ταουίλ, και του υπαρχηγού της Χαμάς, του Αλ Αρούρι. Εκατοντάδες μέλη της Χεζμπολάχ παραβρέθηκαν χθες στην κηδεία του Ταουίλ στο χωριό του, το Χάραμπατ Σαλέμ, όπου σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα με στόχο το αυτοκίνητό του, περίπου 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα.