Υπογράφεται στην Τουρκία η συμφωνία για ναρκαλιευτικά από τρεις παρευξείνιες χώρες

Υπογράφεται στην Τουρκία η συμφωνία για ναρκαλιευτικά από τρεις παρευξείνιες χώρες

Τρία κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα, θα διαθέσουν ναρκαλιευτικά πλοία του Πολεμικού τους Ναυτικού για τις νάρκες που έχουν ξεφύγει από αποκλεισμούς των εμπολέμων και που εν δυνάμει συνιστούν απειλή για τη ναυσιπλοΐα

Ανακοινώθηκε ότι ο Βούλγαρος υφυπουργός Άμυνας Ατανάς Ζαπριάνοφ θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συνυπογράψει μνημόνιο κατανόησης με ομολόγους του της Ρουμανίας και της Τουρκίας για την εξουδετέρωση των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινος Πόντος).

Θα συσταθεί, όπως αναφέρει το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας, ναυτική ομάδα εξουδετέρωσης ναρκών με πολεμικά πλοία των τριών χωρών. Η πρωτοβουλία εκκαθάρισης της θαλάσσιας περιοχής από νάρκες ξεκίνησε από την Τουρκία τον Αύγουστο του 2023 με κύριο στόχο την εγγύηση της ασφάλειας των θαλάσσιων οδών από την απειλή των ναρκών.

«Οι δραστηριότητες της ομάδας αυτής έχουν απολύτως ειρηνικό χαρακτήρα και δεν στρέφονται εναντίον άλλης χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Η αποστολή αναμένεται να βοηθήσει στη βελτίωση της συνεργασίας και της καλής γειτονίας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών, χωρίς να υποκαθιστά την παρουσία του ΝΑΤΟ και τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες αποτροπής και άμυνας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», καταληγει η ανακοίνωση του υπουργείου της Βουλγαρίας.

Αυτή η είδηση έρχεται σε αντίφαση εκ πρώτης όψεως με το πρόσφατο δημοσίευμα του ρουμανικού Newsweek που υποστήριζε ότι η Τουρκία παζάρεψε το F-16 και σε αντάλλαγμα έταξε στις ΗΠΑ να ανοίξει τα Στενά του Ελλησπόντου ή τα Δαρδανέλλια για πολεμικά πλοία. Εντούτοις η συνθήκη του Μοντρέ δεν επιτρέπει τη διέλευση πολεμικών πλοίων που μπορεί να διαταράξουν τις ισορροπίες εν καιρώ πολέμου.

Το ρουμανικό έντυπο υποστήριζε επίσης ότι η Τουρκία δεν έβαζε στην ομάδα ναρκαλίευσης τη Ρουμανία, κάτι που διαψεύδεται σήμερα στην πράξη -τρεις χώρες θα έχουν ναρκαλιευτικά στην περιοχή και η Ρουμανία θα είναι μία από αυτές. Αναμένεται πάντως να διαπιστωθεί στην πράξη αν θα συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία μόνον με ναρκαλιευτικά των τριών χωρών ή αν η υπογραφή ανοίγει “παραθυράκι” για το ΝΑΤΟ εν γένει.

Υπενθυμιζεται ότι η Βρετανία είχε υποσχεθεί στην Ουκρανία να στείλει ναρκαλιευτικά και η Τουρκία αρνήθηκε να δώσει άδεια διέλευσης επικαλούμενη τη Συνθήκη του Μοντρέ. Αν το ρουμανικό Newsweek επαληθευτεί, τότε θα εμφανιστούν στη Μαύρη Θάλασσα και βρετανικά ναρκαλιευτικά, κάτι όμως που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε προ δεκαπενθημέρου ότι η συμφωνία «μέχρι στιγμής αφορά μόνον πλοία αυτών των τριών κρατών που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα».

Το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας πάντως αναφέρεται πιο ξεκάθαρα στην έμμεση παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, καθώς ανακοίνωσε ότι «η πρωτοβουλία αυτή θα διοικείται εκ περιτροπής και αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της συμμαχικής στάσης αποτροπής και άμυνας της ανατολικής πτέρυγας». Η αναγγελία ότι τελικά υπογράφεται κάτι που συζητείται από τον Αύγουστο, δεν σχολιάσθηκε ούτε από τη Ρωσία ούτε από την Ουκρανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx