Επιστολική: Ψηφίζουν άνθρωποι συνομήλικοι του Παύλου Μελά – Οι θέσεις των κομμάτων

Επιστολική ψήφος: Στα "κάγκελα" η αντιπολίτευση με την τροπολογία Κεραμέως – Τί λέει το υπουργείο

Οι θέσεις των κομμάτων για την επιστολική ψήφο και το πρόβλημα των εκλογικών καταλόγων που είναι γεμάτοι υπεραιωνόβιους

Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, αίρει όλα τα εμπόδια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, υπογράμμισε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι οι τιθέμενες διατάξεις εξασφαλίζουν την αμεσότητα και την καθολικότητα στη δυνατότητα ψήφου δι’ επιστολής, ενώ υπάρχουν και οι ασφαλιστικές δικλείδες για το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας.

Ο κ. Γκιουλέκας σχολίασε τις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τα οποία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο, θα έπρεπε να προβλεφθεί στην περίπτωση των εκλογέων εντός της επικράτειας, μόνο όταν συντρέχουν αντικειμενικές δυσκολίες και ευαλωτότητα.

«Θυμίζω ότι χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα από την αντιπολίτευση, πριν από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε τον Ιούλιο για τη διεξαγωγή τους, γιατί πολλοί νέοι λείπουν στα νησιά, ή εδώ ή εκεί, σε δουλειές και δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Μα αυτό ακριβώς έρχεται να κάνει – όχι ο Μητσοτάκης – το παρόν νομοσχέδιο: να άρει τους περιορισμούς. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν, γιατί άκουσα στο δημόσιο διάλογο κάποιες αιτιάσεις, κάποιες αντίθετες τοποθετήσεις, «μα γιατί αίρουμε τους περιορισμούς στο εσωτερικό».

«Επιτέλους!», σχολίασε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Το τραγικό είναι ότι κάποιοι από αυτούς, οι οποίοι επικαλούνται τώρα αυτά τα επιχειρήματα, ήταν οι ίδιοι που έψεγαν την κυβέρνηση γιατί επέλεξε τον Ιούλιο μήνα, αποκλείοντας κάποιους συμπολίτες μας, στο εσωτερικό πάντοτε, εντός της ελληνικής επικράτειας να μπορέσουν να ψηφίσουν. Μα αυτό κάνουμε λοιπόν: ουσιαστικά αίρουμε όλα τα εμπόδια για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε ανθρώπους με αναπηρία, συμπολίτες μας που είναι εποχικοί υπάλληλοι και απασχολούνται σε άλλα μέρη από το μέρος που είναι η κατοικία τους ή ο τόπος της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, φοιτητές, σπουδαστές, εν πάση περιπτώσει ανθρώπους οι οποίοι επιλέγουν να εκφράσουν την κυρίαρχη βούλησή τους σε μια δημοκρατία. Δηλαδή να εκλέξουν, να επιλέξουν εκείνους τους οποίους θέλουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκείνους που θέλουν να τους εκπροσωπήσουν στα ευρωπαϊκά όργανα, μέσα από την επιστολική ψήφο».

Οι εκλογικοί κατάλογοι με τους νεκρούς

Ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. «Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει ηλικιακά ανθρώπους πάνω από τα 80, που είναι περίπου περισσότεροι από ό,τι εμφανίζεται ο συνολικός πληθυσμός της χώρας. Ως δικηγόρος θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι είχα ψηφοφόρους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους όταν πήγαινα δικαστικός αντιπρόσωπος, οι οποίοι ήταν περίπου συνομήλικοι με τον Παύλο Μελά, δηλαδή έπρεπε να έχουν πολεμήσει στον Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους ίσως τρίτα ανίψια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ήταν ακόμη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους», ανέφερε ο Κώστας Γκιουλέκας.

Αναφέρθηκε επίσης και στο κώλυμα υποψηφιότητας για τις ευρωεκλογές. «Να ξεκαθαρίσουμε, επειδή μπροστά μας έχουμε τις ευρωεκλογές του 2024 του Ιουνίου. Ναι, δεν μπορεί κανείς να είναι και εν ενεργεία βουλευτής και να είναι και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Δεν γίνεται. Δεν γίνεται, διότι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος εκείνων οι οποίοι δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα», είπε ο κ. Γκιουλέκας και πρόσθεσε: «Πριν ανακηρυχθεί οποιοσδήποτε υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα πρέπει προηγουμένως απαραίτητα να έχει παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα από τη βουλευτική του θέση. Είναι μια πολύ σημαντική πρόβλεψη, που αν το θέλετε, όχι απόλυτα, αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό φέρνει μία ισορροπία. Μια ισορροπία η οποία πράγματι είχε διαταραχθεί έντονα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Εμείς χαιρετίσαμε εξ αρχής την ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για τη διευκόλυνση της συμμετοχής περισσότερων συμπολιτών μας στις εκλογικές διαδικασίες», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου, για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και στα εθνικά δημοψηφίσματα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σχεδίασε αυτή τη μεταρρύθμιση με βιαστικές ενημερώσεις των κομμάτων, και ότι το κατέθεσε εσπευσμένα, αν και πρόκειται για ζήτημα ύψιστης σημασίας.

«Η διασφάλιση της εμπιστοσύνης στο σύστημα της εκλογικής διαδικασίας, είναι ύψιστη προτεραιότητα, γιατί κάθε αμφισβήτηση της τήρησης των αρχών και των διαδικασιών, σηματοδοτεί την αμφισβήτηση του πολιτεύματος», είπε η Γιώτα Πούλου και υπογράμμισε ότι πολλές διατάξεις δημιουργούν πρόσθετα ζητήματα ασφάλειας και δεν διασφαλίζουν συμβατότητα με τις συνταγματικές επιταγές, κυρίως τις αρχές της αμεσότητας και της μυστικότητας, αλλά ούτε και είναι συμβατές με το θεσμικό πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, δηλαδή την Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου.

«Αυτοί οι Οργανισμοί παροτρύνουν τις κυβερνήσεις στην αναζήτηση τρόπων διευκόλυνσης και συμμετοχής των πολιτών, όπως η επιστολική ψήφος. Ταυτόχρονα όμως θέτουν κανόνες για την προστασία από τη χειραγώγηση της ψήφου, για τη διασφάλιση της μυστικότητας, και προτείνουν την εφαρμογή της μόνο σε ειδικές κατηγορίες πολιτών. Όμως στο παρόν νομοσχέδιο, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει αυτές τις οδηγίες αφού δεν προβλέπει ουσιαστικά μέτρα αποφυγής της χειραγώγησης και της νοθείας της εκλογικής βούλησης», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχουμε κοινή υποχρέωση και ευθύνη, ως πολιτικό σύστημα να διαφυλάξουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των πολιτών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και να μην δημιουργήσουμε νέα προβλήματα, με το πρόσχημα της διευκόλυνσης της συμμετοχής», είπε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως παρατήρησε:

»Απουσιάζει από τις διατάξεις για την επιστολική ψήφο, η παρέμβαση τρίτης έμπιστης οντότητας, δηλαδή μια δημόσια αρχή και αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής, που θα διασφάλιζε και τη μυστικότητα και την αμεσότητα της διαδικασίας, την αποτροπή εκφοβισμού ή εξαγοράς του εκλογέα, ή άλλων αθέμιτων παρεμβάσεων στην εκλογική βούληση.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί στη διευκόλυνση συμμετοχής των εκτός της Επικράτειας πολιτών στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι για τις βουλευτές εκλογές, σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως οι πολίτες του εξωτερικού πρέπει να εκπροσωπούνται στη βάση ειδικών εκλογικών Περιφερειών, εκλέγοντας τους δικούς τους υποψηφίους στο εθνικό Κοινοβούλιο.

»Σε σχέση με την εγγραφή σε ειδικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, εντός της επικράτειας, των ατόμων με αναπηρία, υπερήλικων ή ασθενών, ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί, με την προϋπόθεση ότι η πολιτεία θα εξαντλήσει όλα τα μέσα διευκόλυνσης της πρόσβασής τους στα εκλογικά τμήματα, για λόγους ισότητας και συμπερίληψης. Απαιτείται ο προσδιορισμός αυτών των ομάδων του πληθυσμού, με αυστηρά κριτήρια.

»Η αντιμετώπιση της αποχής είναι σύνθετο πολιτικό ζήτημα και δεν είναι πρόβλημα τεχνικής φύσης, αλλά σχετίζεται με την ποιότητα της δημοκρατίας, τη φερεγγυότητα και αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος. Η πραγματική πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας, είναι να ξεπλύνει τους βαθύτερους λόγους της αποχής, και για την οποία ευθύνεται και στην οποία έχουν συμβάλει οι πολιτικές της, για τις οποίες ισχυρίζεται ότι επιβάλλονται από εξωγενείς κρίσεις.

»Με τις αλλαγές στο εκλογικό μέτρο και την κατανομή των εδρών, η Νέα Δημοκρατία νομοθετεί με βάση τη λαϊκή ρήση «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει». Λειτουργεί καλπονοθευτικά και δεν προσμετρά το σύνολο των έγκυρων ψήφων στον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου, και τα λευκά. Προσδοκά να εξασφαλίσει περισσότερες έδρες στην α΄κατανομή σε βάρος των μικρότερων κομμάτων.

»Η κυβέρνηση αγνοεί τις επισημάνσεις της Επιτροπής Βενετίας, για τη μη θεσμοθέτηση αλλαγών θεμελιωδών στοιχείων του εκλογικού νόμου, ένα χρόνο τουλάχιστον πριν τις ευρωεκλογές.

»Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι ήδη παρωχημένη, γιατί αφορά μια μη ψηφιακή μέθοδο, και υπογράμμισε ότι το κόμμα της διαφωνεί για τους εντός επικρατείας εκλογείς, να προβλέπεται καθολική δυνατότητα επιστολικής ψήφου για όλους, χωρίς χαρακτηριστικά ευαλωτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει επίσης πιο καινοτόμα ψηφιακά μέσα, όπως ο ηλεκτρονικός εκλογικός κατάλογος, αφού γίνουν οι εκκαθαρίσεις. «Η πρόταση αυτή», είπε η Γιώτα Πούλου «πληροί την αμεσότητα και τη μυστικότητα, με την εγγύηση μιας τρίτης έμπιστης οντότητας».

Το ΠΑΣΟΚ

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής είπε σχετικά τα εξής:  «Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου, τουλάχιστον για τους εκτός της επικράτειας εκλογείς. Για τους εντός της επικράτειας, όμως, είμαστε υπέρ της επιστολικής ψήφου, γι΄αυτούς που πράγματι έχουν ένα αντικειμενικό κώλυμα να πάνε να ψηφίσουν με φυσική παρουσία, η οποία φυσική παρουσία.

»Δεν είμαστε αρνητικοί απέναντι στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου, τουλάχιστον για τους εκτός της επικράτειας εκλογείς. Υποτίθεται, όμως, ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει κανόνες καλής νομοθέτησης. ‘Αρα δεν έπρεπε να προχωρά σε σαλαμοποίηση των διατάξεων, δηλαδή πρώτα να έρχεται η ψήφος των αποδήμων υπό προϋποθέσεις, μετά να έρχεται χωρίς προϋποθέσεις και τώρα να έρχεται η επιστολική ψήφος, η οποία καταργεί την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκτός της επικράτειας εκλογέων», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν επιδίωξε τη συναίνεση των άλλων κομμάτων ενόψει της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, διότι δεν ακολούθησε την πρακτική της διακομματικής επιτροπής προτού φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, όπως είχε γίνει στην πρώτη φάση της διαδικασίας για το δικαίωμα ψήφου των εκτός της επικράτειας εκλογέων. «Ο τρόπος με το οποίο ασκείται το εκλογικό δικαίωμα, ζητεί συναινέσεις. Δεν είναι συναίνεση να ακούμε επί μήνες ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν, είτε με λίστα, είτε με το σύστημα των εκλογικών περιφερειών και ξαφνικά να συνειδητοποιούμε ότι όχι απλώς δεν υπάρχει λίστα, αλλά θα γίνει δι΄ επιστολικής ψήφου», είπε ο κ. Δουδωνής και επισήμανε ότι:

«Η επιστολική ψήφος, με το νομοσχέδιο, πάει πακέτο για ευρωεκλογές και εθνικά δημοψηφίσματα. Αυτό το κάνει η κυβέρνηση διότι οι εθνικές εκλογές απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία, με βάση το σύνταγμα για τις όποιες αλλαγές. Η πραγματικότητα όμως είναι το εθνικό δημοψήφισμα είναι εγγύτερα στις αποφάσεις για τις οποίες το σύνταγμα προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία. Αυτός ο χειρισμός αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη συναίνεση και ότι προχωρά μόνη της.

»Η υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενη στο δικαίωμα επιστολικής ψήφου, για τους εκλογείς εντός της επικράτειας, διερωτάται γιατί πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί. Μα γιατί η επιστολική ψήφος είναι μια κάμψη της αρχής της μυστικότητας της ψήφου, έτσι, όπως προβλέπεται. Τον τρόπο που τίθεται, ως επιλογή του εκλογέα εντός της επικράτειας, πρέπει να τον ξανασκεφτούμε, διότι το Σύνταγμα θέτει την επιστολική ψήφο ως μια επιλογή διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, όταν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Εμείς τη θέλουμε την επιστολική ψήφο, σε περίπτωση που υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Μια τέτοια δυσκολία είναι να βρίσκεται εκλογέας εκτός επικράτειας. Μια τέτοια δυσκολία είναι όσοι εργάζονται μακριά από τον τόπο που ψηφίζουν. Πράγματι υπάρχει ζήτημα. Ζήτημα είναι οι χρονίως πάσχοντες, τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να προβλεφθεί μια τέτοια διευκόλυνση, ως κάμψη της αρχής της μυστικότητας και σε ένα βαθμό της καθολικότητας προσέλευσης στην ψηφοφορία.

»Εμείς είμαστε υπέρ της επιστολικής ψήφου, γι΄αυτούς που πράγματι έχουν ένα αντικειμενικό κώλυμα να πάνε να ψηφίσουν με φυσική παρουσία, η οποία φυσική παρουσία διασφαλίζει κατ΄απόλυτο τρόπο, τη μυστικότητα της ψηφοφορίας. Η κυβέρνηση λέει ότι είναι επιλογή να πάει να ψηφίσει κάποιος δι΄ επιστολικής ψήφου, για τους εντός της επικράτειας εκλογείς, αντί να προβλέπει ότι αυτό θα γίνεται για λόγους συγκεκριμένους.

»Τονίζουμε το δυσάρεστο, ότι η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων θα λάβει χώρο μετά τις ευρωεκλογές».

Η Νέα Αριστερά

Η κυβέρνηση επιδιώκει τον ασφυκτικό έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας, κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο βουλευτής προειδοποίησε ότι με το νομοσχέδιο θα υπάρξουν ζητήματα στρέβλωσης των πολιτικών συσχετισμών. «Ξέρω πάρα πολύ καλά, ότι είναι πολλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, φοβούμενα τη συμμετοχή των αποδήμων στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες, δεν τολμάνε να βάλουν ζητήματα τα οποία θα τα βρουν τα ίδια μπροστά τους. Διότι, μπροστά μας θα βρούμε ζητήματα πραγματικής στρέβλωσης του πολιτικού και κοινωνικού συσχετισμού στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η προσπάθειά σας είναι, με διάφορες επιμέρους αποσπασματικές – κατά τα φαινόμενα – ρυθμίσεις, να «σαλαμοποιήσετε» την όλη διαδικασία, έτσι ώστε να ελέγξετε ασφυκτικά τους όρους διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας και να ελέγξετε τελικά ασφυκτικά το σύνολο της κρατικής δομής και των δημοκρατικών λειτουργιών της. Αυτό είναι που σε τελευταία ανάλυση θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ως λειτουργία καθεστώτος. Παίρνοντας την ευκαιρία μάλιστα από την κρίση που υπάρχει στην δημοκρατική και προοδευτική αντιπολίτευση τους τελευταίους μήνες, επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία και φέρνετε άλλη μία αποσπασματική ρύθμιση για να την περάσετε με fast track διαδικασίες, χωρίς να υπάρχει καμία σύνδεση της όλης συζήτησης με όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα της κυβέρνησης», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η επιστολική ψήφος, και από το Σύνταγμα, προβλέπεται ως μια εξαιρετική διαδικασία για όσους κατοικούν εκτός Ελλάδας. Και σήμερα εσείς τι κάνετε; Αντί να ορίζετε την επιστολική ψήφο ως μια ειδική εξαιρετική δυνατότητα που δίνεται σε κάποιες κατηγορίες πολιτών, μετατρέπετε την επιστολική ψήφο από εξαίρεση σε κανόνα. Δεν βάζετε απολύτως καμία προϋπόθεση, γενικεύετε τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου χωρίς καμία απολύτως δικλείδα ασφαλείας και ανοίγετε πάρα πολλά συνταγματικά νομικά και πολιτικά ζητήματα», είπε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έθεσε και ζητήματα διαβλητότητας της διαδικασίας, δεδομένου ότι θα συμμετέχουν ιδιωτικές εταιρείες στη μεταφορά των φακέλων. «Πώς είναι δυνατόν να εγγυηθεί το κράτος το μη διαβλητό της διαδικασίας, όταν θα εμπλέκονται ακριβώς σε αυτή τη διαδικασία – προσέξτε, όχι σε ό,τι αφορά την καταγραφή των αποτελεσμάτων, αλλά την ίδια αυτή τη διαδικασία της ψήφου – ιδιωτικές εταιρείες;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς αναφέρθηκε και στην αλλαγή του τρόπου κατανομής των εδρών στις ευρωεκλογές. «Τι κάνετε; Κάνετε κάτι που εκ πρώτης όψεως φαντάζει ευνοϊκό για τα μικρότερα κόμματα και μάλιστα, δεν αφορά κυρίως τα μικρά κόμματα που βρίσκονται στο όριο του 3%, αφορά το τρίτο κόμμα, το τέταρτο κόμμα, το πέμπτο κόμμα. Δηλαδή σε κόμματα τα οποία ενδεχομένως να διεκδικούν δεύτερη και τρίτη έδρα, όχι στα κόμματα που διεκδικούν πρώτη έδρα. Το λέω για να μην θεωρήσετε ότι εδώ υπάρχει και κάποιου είδους πολιτική σκοπιμότητα για την τοποθέτησή μου αυτή. Λέω, τι κάνει; Μειώνει μεν το εκλογικό μέτρο, όμως με τον τρόπο με τον οποίο στη συνέχεια γίνεται η κατανομή των εδρών, ευνοεί στο σύνολο των περιπτώσεων. Τρέξτε όσα πιθανά εκλογικά αποτελέσματα θέλετε, ή παρακολουθήστε τα εκλογικά αποτελέσματα από το 1994 μέχρι και σήμερα όπου ισχύει ο νόμος αυτός και δείτε πώς γίνεται η κατανομή των εδρών. Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτός που ευνοείται ξέρετε ποιος είναι; Αποκλειστικά το πρώτο κόμμα», σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος.

Η Ελληνική Λύση

Ο Παύλος Σαράκης από την “Ελληνική Λύση” είπε: «Εκφράζουμε επιφυλάξεις, διότι θεωρούμε ό,τι δεν διασφαλίζεται η διαφάνεια των εκλογών. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς, ο ψηφοφόρος να προσέρχεται στην κάλπη και να επιλέγει και να κατοχυρώνεται η μυστικότητα της ψήφου».

Ο βουλευτής χαρακτήρισε κρίσιμο, ιδίως για τους εκλογείς του εσωτερικού, να ενθαρρύνεται η παρουσία τους στην κάλπη. «Η δυνατότητα σε ό,τι αφορά την επιστολική ψήφο για το εσωτερικό, είναι ένα κομμάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να παροτρύνεται ο πολίτης να προσέρχεται στα εκλογικά τμήματα, είτε αυτά είναι στον τόπο κατοικίας του, είτε σε τμήματα ετεροδημοτών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ασκεί ο ψηφοφόρος το εκλογικό του δικαίωμα στην κάλπη», είπε ο Παύλος Σαράκης και επισήμανε: «Πώς είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου, όταν κάποιος μπορεί να ψηφίσει από το σπίτι του μέσω της επιστολής, χωρίς να γνωρίζουμε πώς προστατεύεται το ελεύθερο της βούλησής του, η ανεξαρτησία της σκέψης του και αν αυτός δεν δέχεται την οποιαδήποτε πίεση από τον οποιονδήποτε να δει ποια είναι η ψήφος του, για να στηρίξει συγκεκριμένο πρόσωπο σε διάφορα ζητήματα τα οποία έχει;».

Η ΝΙΚΗ

Ζητήματα νόθευσης της λαϊκής βούλησης και αποπολιτικοποίησης των εκλογέων, ήγειρε ο ειδικός αγορητής της “Νίκης” Γιώργος Αποστολάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

«Οι ενστάσεις και αντιρρήσεις της ΝΙΚΗΣ για την επιστολική ψήφο, έτσι όπως προτείνεται και στην παρούσα στιγμή από την κυβέρνηση, εστιάζονται τόσο στη δημοκρατικότητα του μέτρου και την πρακτική του διάσταση αναφορικά με τον κίνδυνο νοθείας, όσο και στην αποπολιτικοποίηση των ψηφοφόρων», είπε ο ειδικός αγορητής της Νίκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής. Ο κ. Αποστολάκης έθεσε και ζήτημα αντισυνταγματικότητας. «Ο συνταγματικός κανόνας είναι η ζώσα ψηφοφορία, με ταυτόχρονη μυστική ψηφοφορία σε εκλογικό τμήμα, με παραβάν και δικαστικό αντιπρόσωπο. Είναι δημοκρατική κατάκτηση και δεν πρέπει, επουδενί, να εξοβελιστεί από την επιστολική ψήφο, με τη δικαιολογία της εξυπηρέτησης. Επομένως, η επιστολική ψήφος δεν μπορεί παρά να θεσπίζεται ως εξαίρεση στον κανόνα. Αυτό όμως, δεν γίνεται σεβαστό από το νομοσχέδιο για το μεγάλο εκλογικό σώμα των αποδήμων. Εκεί η εξαίρεση γίνεται ανεπίτρεπτα κανόνας», είπε ο κ. Αποστολάκης.

Ο βουλευτής επισήμανε εξάλλου, ότι εισάγεται η επιστολική ψήφος ως μοναδικός τρόπος ψηφοφορίας, χωρίς προηγούμενα να έχουν καταγραφεί οι ανά τον κόσμο επιθυμούντες και δικαιούμενοι να ψηφίσουν, ώστε να ξέρουμε την ανά χώρα τάξη μεγέθους των ψηφοφόρων και των αντίστοιχων επιστολικών ψήφων που θα προκύψουν. «Η εκκαθάριση των εκλογικών μητρώων από τις χιλιάδες των πεθαμένων ψηφοφόρων, που κατά βάση είναι απόδημοι, θα γίνει μετά τις Ευρωεκλογές. ‘Αρα, η απάτη δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεν είμαστε, λοιπόν, πρόθυμοι να στηρίξουμε πρόχειρα μέτρα, που στο όνομα της διευκόλυνσης των πολιτών για την άσκηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων, θέτουν σε κίνδυνο το ανόθευτο της λαϊκής θέλησης, δηλαδή, τα ίδια τα δημοκρατικά τους δικαιώματα», είπε ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ.

Οι “Σπαρτιάτες”

«Οι Σπαρτιάτες είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου για τους ομογενείς, αλλά υπό προϋποθέσεις», ανέφερε ο ειδικός αγορητής τους Ιωάννης Κόντης.

Ο κ. Κόντης αναφέρθηκε εμφατικά στην ανάγκη να υπάρξει ειδική μέριμνα για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους ναυτικούς της ποντοπόρου ναυτιλίας. «Μετ’ επιμονής, έχω πει ότι υπάρχει μια κατηγορία Ελλήνων οι οποίοι είναι ψηφοφόροι και είναι εκτός Ελλάδος. Είναι οι Έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες- μπορεί είναι και 70 και 100.000- τους οποίους κανείς δεν υπολογίζει και δεν τους δίνει τη δυνατότητα ή δεν προτίθεται να προσδιορίσει, πώς θα ψηφίζουν αυτοί.

»Οι ναυτικοί δεν είναι αυτοί που βλέπετε μόνο στα πλοία εδώ Πειραιά, Κρήτη και στα νησιά μας. Είναι οι ποντοπόροι ναυτικοί, είναι η ραχοκοκαλιά της ναυτιλίας μας, οι οποίοι μπορεί να τυχαίνει την ημέρα των εκλογών να είναι στην Ιαπωνία, στην Αμερική. Δεν πρέπει να προσδιοριστεί για αυτούς ένας τρόπος που να τους δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζουν, είτε στα αρμόδια λιμεναρχεία, είτε στο τελευταίο λιμεναρχείο προσέγγισης ή τόπο προσέγγισης, είτε προξενικές αρχές λίγο πριν τις εκλογές; Θα έπρεπε να υπάρχει δυνατότητα να εξυπηρετηθούν τουλάχιστον αυτοί που θα μπορούσαν», είπε ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών.

Ο βουλευτής εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προωθούμενες διατάξεις δεν διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας και αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενθαρρύνονται οι εκλογείς να προσέρχονται στην κάλπη. «Πρέπει να δίνουμε κίνητρα και να πείθουμε τους Έλληνες του εξωτερικού κυρίως, και του εσωτερικού, να μπορούν να ψηφίζουν. Εάν δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, να ζητήσουν να υπάρξουν εκλογικά τμήματα, είτε στις Πρεσβείες, είτε κοντά στις πόλεις τους, ακόμα και σε δημόσιες υπηρεσίες του εξωτερικού θα μπορούσε, όπως κάνουν άλλες χώρες. Το κάνει η Βραζιλία σε άλλες χώρες. Θα μπορούσαν να προσελκύουν ομάδες ομογενών από τα βάθη της χώρας, της κάθε χώρας, να πηγαίνουν να ψηφίζουν», σημείωσε.

Ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών αναφέρθηκε και στην εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. «Μας κάνει μεγάλη εντύπωση, γιατί να πρέπει να γίνει διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους μετά τις Ευρωεκλογές, δηλαδή μετά τον Οκτώβριο του 2024. Την ίδια στιγμή που υπερηφανευόμαστε σαν κράτος, ότι έχουμε προχωρήσει ψηφιακά και γνωρίζουμε, πλέον, ποιοι είναι οι νεκροί, που συνήθως, αυτοί είναι οι επιπλέον ευρισκόμενοι σε καταλόγους», είπε ο κ. Κόντης.

Το ΚΚΕ

«Απορρίπτουμε συλλήβδην το μέτρο της επιστολικής ψήφου, ως αντιδραστική και επικίνδυνη τομή», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. «Αλλάζει όλη η φιλοσοφία και η λογική της συμμετοχής του λαού στις εκλογές. Ταυτόχρονα δημιουργούνται και πολύ σοβαροί κίνδυνοι, για τη χειραγώγηση της ψήφου», είπε ο κ. Γκιόκας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι: «Η επιστολική ψήφος δεν αφορά μόνο μια τεχνική διευκόλυνση στους απόδημους ή σε κάποιες ειδικές κατηγορίες εκλογέων. Για τους απόδημους, το νομοσχέδιο, συνεχίζει στο δρόμο που άνοιξε η κυβέρνηση με τον προηγούμενο νόμο, δηλαδή τον δρόμο της αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, χωρίς κριτήριο. Συμπεριλαμβάνει στις διευκολύνσεις κόσμο που δεν έχει κανέναν οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με τη χώρα, δεν έχει γνώση της πολιτικής πραγματικότητας και των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και είναι εκλογείς που δεν θα υφίστανται τις συνέπειες της πολιτικής τους επιλογής.

»Με το νομοσχέδιο, οι απόδημοι δεν έχουν καν την υποχρέωση, ως δείγμα ενδιαφέροντος, να προσέλθουν σε ένα εκλογικό τμήμα, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, παρά μόνο να ταχυδρομήσουν ένα φάκελο, ή να το ταχυδρομούν και να το συμπληρώνουν άλλοι, εξ ονόματος τους.

»Σε σχέση με τους εκλογείς του εξωτερικού, γίνεται το εξής πρωτοφανές: καθιερώνεται η υποχρεωτικότητα της επιστολικής ψήφου. Υποχρεωτικά όποιος, από τους απόδημους συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία, δεν έχει τη δυνατότητα να πάει αυτοπροσώπως, σε εκλογικό τμήμα, να μπει στο παραβάν, να γίνει ταυτοπροσωπία. Θα πρέπει υποχρεωτικά να ψηφίσει με επιστολική ψήφο.

»Η κυβέρνηση λειτουργεί με δύο και δύο σταθμά. Ακολουθεί άλλη διαδικασία για τους εκλογείς του εσωτερικού, που θα επιλέγουν, είτε την αυτοπρόσωπη παρουσία, είτε την επιστολική ψήφο και πρέπει αυτό να το δικαιολογήσει.

»Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ έχει επισημάνει τους κινδύνους για τη μυστικότητα της ψήφου και για την προστασία του αδιάβλητου της όλης διαδικασίας. Οι κίνδυνοι δεν έγκεινται μόνο στην παραλαβή και την αποστολή φακέλων, τη μεταφορά ψηφοδελτίων, την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών, το ενδεχόμενο διπλοψηφίας. Ο κίνδυνος είναι οι πιέσεις χειραγώγησης ψήφου να ασκούνται πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά, να ασκούνται πιέσεις από την οικογένεια, μέχρι το περιβάλλον εργασίας. Σήμερα όμως με το ισχύον πλαίσιο, τουλάχιστον στο παραβάν είσαι μόνος σου, εσύ και η συνείδησή σου και μπορείς να αποκρούσεις πιέσεις και εκβιασμούς. Με την επιστολική ψήφο, αυτό χάνεται.

»Η επιστολική ψήφος ουσιαστικά αλλάζει τη στάση απέναντι στην εκλογική διαδικασία. Στην ουσία καθιερώνει και υποβιβάζει τη συμμετοχή του λαού στην εκλογική διαδικασία στο επίπεδο του κάθομαι στον καναπέ και στέλνω ένα φάκελο. Διαμορφώνει δηλαδή, μια πολύ πιο παθητική στάση απέναντι στις εκλογές, μακριά από την όποια πολιτική ζύμωση και την όποια πολιτική αντιπαράθεση».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου

«Είναι υποχρέωση της πολιτείας να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που θέλει να ψηφίσει και δεν του το επιτρέπει η διαδικασία», ανέφερε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Ήμασταν εκείνοι που πρωτοπορήσαμε και ουσιαστικά επισπεύσαμε με την τοποθέτησή μας την ανακοίνωση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τους Έλληνες του εξωτερικού. Η Πλεύση Ελευθερίας έχει δηλώσει ότι δεν πρέπει να αποκλείονται οι Έλληνες της διασποράς, οι ομογενείς και οι Έλληνες του εξωτερικού από την εκλογική διαδικασία. Έτσι ανακοινώθηκε, στο τέλος των προγραμματικών δηλώσεων, αυτό το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ξέρετε πολύ καλά και πόσο το στηρίξαμε και πόσο το υπερασπιστήκαμε, ακριβώς γιατί πιστεύουμε στην συμμετοχή», ανέφερε .

Η επιστολική ψήφος, είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, είναι μία πάρα πολύ σημαντική δυνατότητα για τους ανθρώπους, που δεν μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα την ημέρα των εκλογών. «Γι’ αυτό, θεωρούμε ότι είναι θετική πρωτοβουλία επί της αρχής. Από την άλλη πλευρά, όμως και η συμμετοχή στη ζωντανή εκλογική διαδικασία την ημέρα των εκλογών, είναι ένα κορυφαίο δικαίωμα. Έτσι, λοιπόν, εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών να κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρχουν εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών και στις φοιτητουπόλεις και στις έδρες των πανεπιστημίων και στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα όπου υπάρχουν εργαζόμενοι, εποχικοί κ.ο.κ.», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, στηρίζοντας την επιστολική ψήφο, δεν την καταγγέλλουμε, καθόλου, ίσα ίσα, θεωρούμε ότι είναι ένα θετικό βήμα και είναι μία λύση για τους ανθρώπους εκείνους, που δεν θα μπορέσουν να πάνε σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε ότι αυτή δεν μπορεί να σημαίνει την εξάλειψη και κατάργηση εκλογικών τμημάτων. Γι’ αυτό και είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση της φυσικής διαδικασίας ψήφου στα Προξενεία, όπως διενεργείται όλα αυτά τα χρόνια».

Νωρίτερα, ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας επισήμανε ότι:

– Δεν κατανοητό γιατί το νομοσχέδιο (άρθρο 5) διατηρεί το κατώφλι του 3% για την εκλογή ευρωβουλευτή, που ήδη υπάρχει στον νόμο 4255/2014. «Παρότι δεν συμφωνούμε με το κατώφλι του 3% και για τις εθνικές εκλογές, διότι μειώνει σημαντικά την αναλογικότητα του εκλογικού συστήματος και ενισχύει τα μεγαλύτερα κόμματα, καταλαβαίνουμε τουλάχιστον τη λογική του στο βαθμό που κατά την άποψη της κυβέρνησης οι εθνικές εκλογές πρέπει να βγάζουν μονοκομματικές κυβερνήσεις. Στις ευρωεκλογές, όμως, οι πολίτες δεν εκλέγουν κυβέρνηση, αλλά μόνο βουλευτές. Συνεπώς η ανάγκη δικαιότερου και αναλογικότερου εκλογικού συστήματος είναι πανίσχυρη. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι τουλάχιστον στις ευρωεκλογές το κατώφλι του 3% δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης και πρέπει να καταργηθεί», είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας.

– Αν με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση εισάγει την επιστολική ψήφο για να μειώσει την αποχή όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως, τότε με το να διατηρεί το κατώφλι του 3%, κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιθυμεί. Δηλαδή απωθεί πολλούς πολίτες που θα ήθελαν να ψηφίσουν μικρότερα κόμματα του 1% ή του 2% να μείνουν μακριά από την κάλπη.

– Ζήτημα ανακύπτει και με την κατανομή των αδιάθετων εδρών. Η ρύθμιση αυτή ευνοεί πάλι το πρώτο κόμμα. Όμως στις ευρωεκλογές δεν εκλέγουμε κυβέρνηση. Συνεπώς, η Πλεύση Ελευθερίας είναι αντίθετη προς τον τρόπο με τον οποίο το νομοσχέδιο προτείνει την κατανομή των αδιάθετων εδρών.

-Η Πλεύση Ελευθερίας, συμφωνεί με την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου, κυρίως διότι θα διευκολύνει τη συμμετοχή στις εκλογές κάποιων κατηγοριών του πληθυσμού που συχνά δεν μπορούν να ψηφίσουν, όπως είναι οι υπερήλικες, τα άτομα με αναπηρία, οι ασθενείς, οι Έλληνες του εξωτερικού, οι ναυτικοί, οι εποχικοί εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι μαθητές σε περιόδους εξετάσεων.

-Η Πλεύση Ελευθερίας προσεγγίζει το ζήτημα της επιστολική ψήφου από τη σκοπιά της ίσης πρόσβασης στα δικαιώματα μεταξύ των πολιτών. Στην προκειμένη περίπτωση της ίσης πρόσβασης στο δικαίωμα της ψήφου και συνεπώς θεωρεί ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβάλλει στη συμπεριληπτικόττα. Επίσης, επειδή οι ελεύθερες εκλογές είναι μία από τις κορυφαίες διαδικασίες κάθε σύγχρονης δημοκρατίας, θεωρεί ότι η επιστολική ψήφος μπορεί επίσης να συμβάλλει, έστω και λίγο, στη διεύρυνση και καλύτερη άσκηση της δημοκρατίας στη χώρα.

-Επιφυλάξεις ωστόσο υπάρχουν για τα εξής σημεία: πρώτον υπάρχουν κίνδυνοι εκβιασμού και εξαγοράς της ψήφου και γι΄αυτό θα έπρεπε να προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις σε όσους επιχειρήσεις να επηρεάσουν το ανεξάρτητο δικαίωμα ψήφου. Σημειωτέον ότι με το νομοσχέδιο, επιτρέπεται να παραλάβει τον φάκελο εξουσιοδοτημένο, από τον εκλογέα, άτομο. Δεύτερον, υπάρχει προβληματισμός γιατί με το νομοσχέδιο, σε περίπτωση που η επιστολική ψήφος καθυστερήσει να φτάσει το Σάββατο στις 5 η ώρα το απόγευμα, όχι με υπαιτιότητα του ίδιου του ψηφοφόρου, αλλά της μεταφορικής εταιρείας ή σε περίπτωση που η επιστολική ψήφος χαθεί, τότε η ψήφος δεν θα προσμετρηθεί. Τρίτον, δεν είναι βέβαιο ότι ελέγχεται πλήρως η περίπτωση της διπλοψηφίας, δηλαδή του ενδεχομένου κάποιος πολίτης να ψηφίσει και επιστολικά το Σάββατο και ξανά την Κυριακή στο εκλογικό κέντρο. Επιπλέον, δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα δημιουργηθούν επιπλοκές από τη μεταφορά των επιστολικών ψηφοδελτίων, αφού συγκεντρωθούν στα κέντρα συλλογής, προς τα κέντρα στα οποία θα προσμετρηθούν οι ψήφοι. Τέταρτο, για τους Έλληνες του εξωτερικού όπου η Επιστολική Ψήφος είναι πράγματι χρήσιμη και σύμφωνα με το νομοσχέδιο η μοναδική επιλογή για να ψηφίσει κανείς, η «Πλεύση Ελευθερίας» δεν κατανοεί γιατί δεν παρέχεται παράλληλα και το δικαίωμα ψήφου σε εκλογικά κέντρα σε όσους το επιθυμούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx