Ανταποδίδει το Πακιστάν τα χτυπήματα στο Ιράν – Οι αντιδράσεις από ΗΠΑ και Κίνα
18/01/2024Τουλάχιστον τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν σε ένα από τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσε σήμερα το Πακιστάν εναντίον του Ιράν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Το Πακιστάν επιτέθηκε σε χωριό κοντά στα σύνορα μευραύλους», ανέφερε η Τεχεράνη. «Τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά, που δεν είχαν ιρανική υπηκοότητα, σκοτώθηκαν», πρόσθεσε, επικαλούμενη τον αντικυβερνήτη της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, τον Αλιρεζά Μαρχμαματί.
Το χωριό βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την κοινότητα Σαραβάν, κοντά στα σύνορα. Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι σημειώθηκαν πλήγματα με πυραύλους και drones, κάνοντας λόγο για πολλούς τραυματίες. Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν επιβεβαίωσε πως ο στρατός της χώρας εξαπέλυσε «πλήγματα εναντίον κρησφύγετων τρομοκρατών στο Ιράν». Η επίθεση του Πακιστάν έρχεται λίγες ώρες μετά ιρανική επίθεση στην πακιστανική επικράτεια που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο παιδιά. Σήμερα το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναανί, καταδίκασε την επίθεση που πραγματοποίησε ο πακιστανικός στρατός και ανακοίνωσε ότι θα γίνουν όλα απαραίτητα διπλωματικά διαβήματα προς το Ισλαμαμπάντ.
Το Ισλαμαμπάντ απέσυρε τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη και αποφάσισε να μπλοκάρει την επιστροφή του Ιρανού πρεσβευτή, ο οποίος βρίσκεται στην Τεχεράνη του αυτό το διάστημα. Σε ανακοίνωσή του ο στρατός του Πακιστάν αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία χρόνια, στις δεσμεύσεις μας με το Ιράν, το Πακιστάν έχει μοιραστεί με συνέπεια τις σοβαρές ανησυχίες του σχετικά με τα ασφαλή καταφύγια που απολαμβάνουν οι τρομοκράτες πακιστανικής καταγωγής που αυτοαποκαλούνται Sarmachars σε ακυβέρνητες περιοχές μέσα στο Ιράν. Το Πακιστάν μοιράστηκε πολλούς φακέλους με αποδείξεις για την παρουσία και τις δραστηριότητες αυτών των τρομοκρατών. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης δράσης από το Ιράν σχετικά με τις σοβαρές ανησυχίες μας, οι Sarmachars συνέχισαν να χύνουν το αίμα αθώων Πακιστανών με ατιμωρησία».
Και οι δύο κατά της τρομοκρατίας
Στη δήλωση υπογραμμίζεται ότι το Πακιστάν «σέβεται πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και ο μοναδικός στόχος της σημερινής ενέργειας ήταν η επιδίωξη της ασφάλειας και του εθνικού συμφέροντος του Πακιστάν, το οποίο είναι υψίστης σημασίας και δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο». Και η δήλωση καταλήγει: «Το Ιράν είναι μια αδελφική χώρα και ο λαός του Πακιστάν έχει μεγάλο σεβασμό και αγάπη για τον ιρανικό λαό. Πάντα δίναμε έμφαση στον διάλογο και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της απειλής της τρομοκρατίας και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την εξεύρεση κοινών λύσεων».
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν επέμεινε πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν είχαν στο στόχαστρο την «ιρανική τρομοκρατική οργάνωση» Τζάις αλ Αντλ, που κατά την Τεχεράνη έχει βάσεις στο Πακιστάν. Η Τζάις αλ Αντλ (Στρατός της Δικαιοσύνης), που ιδρύθηκε το 2012, έχει κάνει σειρά επιθέσεων στο ιρανικό έδαφος τα τελευταία χρόνια. Μια εξ αυτών στοίχισε τη ζωή σε 11 αστυνομικούς τον Δεκέμβριο.
Χθες το Ιράν ανακοίνωσε πως η οργάνωση σκότωσε μέλος των Φρουρών της Επανάστασης στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Το Πακιστάν και το Ιράν αλληλοκατηγορούνται εδώ και καιρό ότι υποθάλπουν μαχητικές ομάδες που πραγματοποιούν επιθέσεις από περιοχές κατά μήκος των κοινών συνόρων τους. Αλλά η επίσημη στρατιωτική δράση μεταξύ του Πακιστάν και του Ιράν για το θέμα αυτό σηματοδοτεί μία νέα φάση στις σχέσεις των δύο χωρών που διατηρούν καλές, αν και εύθραυστες, σχέσεις.
Το Πακιστάν έχει θέσει τον στρατό του σε επιφυλακή εν μέσω κλιμάκωσης με το Ιράν, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανώτερο Πακιστανό αξιωματούχο: «Οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε εξαιρετικά υψηλό συναγερμό», ανέφερε η υπηρεσία ενημέρωσης του στρατού σε ανακοίνωσή της. Εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε πρόκληση από την ιρανική πλευρά θα λάβει και πάλι ισχυρή απάντηση από το Ισλαμαμπάντ.
Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Κίνα
O εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ δήλωσε χθες το βράδυ ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται για να αποτρέψει την έκρηξη σύγκρουσης πλήρους κλίμακας στη Μέση Ανατολή: «Έχουμε δει το Ιράν να παραβιάζει τα κυρίαρχα σύνορα τριών γειτόνων του μόλις τις τελευταίες δύο ημέρες», είπε, αναφερόμενος στο Πακιστάν, το Ιράκ και τη Συρία. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο το Πακιστάν (ένας μακροχρόνιος σύμμαχος των ΗΠΑ) να προβεί σε αντίποινα εναντίον του Ιράν, ο Μίλερ είπε: «Ελπίζουμε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί ειρηνικά».
Πυροσβεστική παρέμβαση έκανε η Κίνα που έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες τις οποίες κάλεσε σε διάλογο για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Μετά την ανταπόδοση των χτυπημάτων από την πλευρά του Πακιστάν στο Ιράν, ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας κάλεσε εκ νέου τις δύο χώρες σε διάλογο.
Επίθεση των ΗΠΑ στους Χούτι
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο χθες για τέταρτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της εβδομάδας, θέσεις στα εδάφη που ελέγχουν οι Χούτι στην Υεμένη, προχωρώντας σε πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούτι οι οποίοι επιτίθενται εβδομάδες τώρα εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι νέες επιδρομές των ΗΠΑ ανακοινώθηκαν μερικές ώρες αφού η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε ξανά τρομοκρατική οργάνωση τους Χούτι. Σύμφωνα με το Αλ Μασίρα, τηλεοπτικό δίκτυο προσκείμενο στους Χούτι, τα πλήγματα σημειώθηκαν στις επαρχίες Χοντάιντα, Τάιζ, Νταμάρ, Αλ Μπάιντα και Σαάντα.
Γύρω στη 01:00 (ώρα Ελλάδας), «οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον 14 πυραύλων των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι, έτοιμων να εκτοξευθούν», ανέφερε η διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») μέσω X (του πρώην Twitter). «Οι πύραυλοι αυτοί σε εξέδρες εκτόξευσης συνιστούσαν άμεσο κίνδυνο για εμπορικά πλοία και σκάφη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ανά πάσα στιγμή», συνεχίζει η ανακοίνωση, γεγονός που «ώθησε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να ασκήσουν το δικαίωμα και την υποχρέωσή τους να αμυνθούν. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύουμε ζωές αθώων ναυτικών», υπογράμμισε ο επικεφαλής της CENTCOM, ο στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, πάντα κατά το ανακοινωθέν.
Επιβεβαιώνει το πρακτορείο των Χούτι
Αξιωματούχος των Χούτι από την πλευρά του τόνισε σε δηλώσεις του στο Αλ Μασίρα ότι το κίνημα θα «συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, ανεξαρτήτως των όποιων αμερικανο-βρετανικών επιθέσεων στην προσπάθειά τους να μας εμποδίσουν». Στα ανοικτά της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, οι αντάρτες, που πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης για περίπου μιάμιση δεκαετία, εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ.
Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες αποφάσισαν να αναστείλουν μέχρι νεωτέρας τα δρομολόγια των πλοίων τους μέσω Ερυθράς Θάλασσας εξαιτίας των επιθέσεων. Οι αμερικανικές δυνάμεις και αυτές των συμμάχων τους στην περιοχή έχουν αναχαιτίσει και καταστρέψει επανειλημμένα πυραύλους και drones που εξαπολύθηκαν από την Υεμένη, όπου το κίνημα Ανσαραλά, ή Χούτι όπως είναι πιο γνωστό από το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, ελέγχει μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα.