Η Ουκρανία αγόρασε από τη Γαλλία έξι οβιδοβόλα έναντι 3,5 εκατ. έκαστο – Οι Ρώσοι ζητούν εξηγήσεις για Γάλλους μισθοφόρους
18/01/2024Η Ουκρανία αγόρασε έξι οβιδοβόλα Caesar, δήλωσε σήμερα ο Γάλος υπουργός Άμυνας προσθέτοντας ότι το Παρίσι θα στέλνει 50 τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους τον μήνα στο Κίεβο «για να βοηθήσει τον αγώνα του ενάντια στη ρωσική εισβολή»
Η Ρωσία εν τω μεταξύ, κάλεσε σήμερα τον Γάλλο πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών, επειδή εντόπισε Γάλλους μισθοφόρους στην Ουκρανία.
Όσον αφορά στους μισθοφόρους, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ένα πλήγμα ακριβείας την Τρίτη με στόχο ένα κτίριο που στέγαζε «ξένους μαχητές» στο Χάρκοβο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι μαχητές ήταν κυρίως Γάλλοι μισθοφόροι και το κτίριο καταστράφηκε.
«Σε σχέση με την καταστροφή από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ενός προσωρινού σημείου ανάπτυξης ξένων μαχητών στο Χάρκοβο, μεταξύ των οποίων ήταν δεκάδες Γάλλοι, ο Γάλλος πρέσβης εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα στην ενημέρωση των συντακτών, σύμφωνα με το TASS.
Λίγο νωρίτερα σήμερα το Παρίσι αντέκρουσε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί παρουσίας Γάλλων μισθοφόρων στην Ουκρανία. «Η Γαλλία βοηθά την Ουκρανία με προμήθειες στρατιωτικού υλικού και στρατιωτική εκπαίδευση, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία στη μάχη της να υπερασπιστεί την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Γαλλία δεν έχει μισθοφόρους, ούτε στην Ουκρανία ούτε πουθενά αλλού, σε αντίθεση με ορισμένους άλλους», πρόσθεσε.
Τα οβιδοβόλα
H κατασκευάστρια εταιρεία Caesar Nexter κατάφερε να μειώσει στο μισό τον χρόνο παραγωγής του οβιδοβόλου, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 78 μονάδες θα είναι διαθέσιμες φέτος. Όπως είπε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας η Ουκρανία αγόρασε για πρώτη φορά όπλα γαλλικής κατασκευής από την έναρξη του πολέμου. Κάθε οβιδοβόλο στοιχίζει περίπου 3,4 εκατομμύρια ευρώ. Η Ουκρανία διέθετε πάντως ήδη 49 οβιδοβόλα Caesar που της τα είχαν δωρίσει Γαλλία και Δανία.
«Θέλουμε τρόπον τινά να μοιραστούμε τον λογαριασμό και να δώσουμε τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν τα οικονομικό βάρος», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ επρόκειτο να μεταβεί σήμερα στο Παρίσι για μια διάσκεψη σχετικά με τη βελτίωση των προμηθειών πυροβολικού στο Κίεβο, αλλά η επίσκεψη ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.
«Η έλλειψη πυρομαχικών και οβίδων είναι ένα πολύ πραγματικό πιεστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος οι Ένοπλες Δυνάμεις μας. Χρειαζόμαστε να βρούμε τον τρόπο για να το αντιμετωπίσουμε από κοινού», δήλωσε ο Ουμέροφ στη συνάντηση που έγινε με βιντεοδιάσκεψη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική συνομιλία, για τη συνδρομή του Παρισιού στην παραγωγή δεκάδων οβιδοβόλων Caesar και πυρομαχικών αυτό το έτος.
Ο Μακρόν θα επισκεφθεί τον Φεβρουάριο την Ουκρανία για να οριστικοποιήσει μια συμφωνία βάσει της οποίας το Παρίσι θα στείλει πιο εξελιγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς και θα παράσχει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις στους τομείς της πολιτικής, της αρωγής και της ανοικοδόμησης.
Ο Λεκορνού δήλωσε ότι η Γαλλία θα στέλνει επίσης 50 τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας Α25Μ μηνιαίως, αρχίζοντας από τον τρέχοντα μήνα, και ότι αυτοί θα προσαρμόζονται στα σοβιετικού τύπου αεροσκάφη. Ο ίδιος είπε ότι η Γαλλία θα αρχίσει επίσης να παράγει από εφέτος 3.000 οβίδες των 155mm μηνιαίως, περίπου 36.000 ετησίως, από τις περίπου μόλις 2.000 το 2023. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν 5.000-10.000 οβίδες ημερησίως.