Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για τα F-35

Πέντε λόγοι που δεν πρέπει να αγοράσουμε τα πανάκριβα F-35, Ζαχαρίας Μίχας

Η συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην εκπομπή “NEWSROOM” στο ΕΡΤNEWS

 

Για την αγορά των F-35 για την ελληνική πολεμική αεροπορία, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε τα εξής:

«Είμαστε υπέρ της αμυντικής θωράκισης της Χώρας. Σε ό, τι αφορά τη νέα συμφωνία, επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να ανταποκρίνεται και να ικανοποιεί υπαρκτές επιχειρησιακές ανάγκες, πάντοτε υπό την εισήγηση των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, γιατί δυστυχώς, στο παρελθόν είδαμε την κυβέρνηση να προχωράει σε εξοπλισμούς ύψους 15 δισ. ευρώ, δίχως να ωφελείται η ελληνική αμυντική βιομηχανία ούτε ένα ευρώ από αυτό το τεράστιο ποσό. Εμείς, ως κυβέρνηση, είχαμε κάνει συγκεκριμένες κινήσεις και για τα F-35, αποδεικνύοντας πως επιδιώκαμε -και επιδιώκουμε- την ενίσχυση της άμυνας της Χώρας, προσπαθώντας να τη συνδέσουμε με τις ανάγκες της αμυντικής βιομηχανίας μας, ώστε να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας.

Όμως, με αφορμή τον νέο εξοπλισμό, προκύπτουν και κάποια ερωτήματα: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του μας διαβεβαίωναν ότι η άμυνα της Χώρας είναι θωρακισμένη με την αγορά των Rafale. Τώρα, τι άλλαξε και προχωράμε σε μια νέα αγορά; Υπάρχουν οι σχετικές εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων; Θα πρέπει, επίσης, να μάθουμε τι περιλαμβάνει αυτή η νέα αμυντική συμφωνία σε σχέση με την Τουρκία, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως η Τουρκία δεν θα πάρει τα F-16, ή αν θα γίνει αυτό, θα πραγματοποιηθεί υπό συγκεκριμένους όρους.

Όλα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν γιατί αφενός το επιπλέον ποσό των 8,2 δισ. ευρώ είναι πολύ μεγάλο, αφετέρου διαπιστώνουμε πως για την κυβέρνηση χρήματα για άλλους κρίσιμους τομείς όπως η δημόσια υγεία και παιδεία, δεν υπάρχουν. Θα πρέπει, λοιπόν, να λαμβάνονται υπόψη και οι κοινωνικές και δημοσιονομικές ανάγκες της Χώρας, αλλά και η διαφάνεια και η λογοδοσία σχετικά με τους εξοπλισμούς. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος με τα σκάνδαλα του παρελθόντος στους εξοπλισμούς.»

Για τον αναβρασμό που επικρατεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εξαιτίας της πρόθεσης της κυβέρνησης να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο Διονύσης Καλαματιανός τόνισε: «Το βασικό ερώτημα είναι, γιατί οι φοιτητές, η εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα αντιδρούν και διαμαρτύρονται; Προφανώς το κάνουν, επειδή η κυβέρνηση προκαλεί με την πρόθεσή της να προχωρήσει στην αντισυνταγματική ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη Χώρα. Εμείς διαρκώς υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται διάλογος για το πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Αντίθετα, με αυταρχισμό και καταστολή δεν επιλύονται αυτά τα θέματα. Πρέπει, λοιπόν, να συζητήσουμε μαζί με τους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους τρόπους ενίσχυσης του Δημοσίου Πανεπιστημίου, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει υπονομευτεί από την πολιτική της κυβέρνησης. Βλέπουμε τις ανακοινώσεις των Συγκλήτων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, για το πόσο έχει μειωθεί η χρηματοδότηση στα Δημόσια Πανεπιστήμια και επίσης, πόσο έχει μειωθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Επομένως, η σοβαρή συζήτηση πρέπει να είναι για το πώς θα ενισχυθεί και θα γίνει καλύτερο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, που παρά την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη στελέχωσης, έχει προσφέρει πάρα πολλά, ευρισκόμενο μάλιστα πολύ ψηλά στις διεθνείς αξιολογήσεις. Ειδικά για την υποχρηματοδότηση, αποκαλυπτικό είναι το γεγονός πως ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ποσό δημόσιας χρηματοδότησης που αναλογεί ανά φοιτητή είναι στα 11.000 ευρώ, ενώ στη Χώρα μας το ποσό αυτό είναι μόλις 2.500 ευρώ. Αντίστοιχα, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι 1 καθηγητής ανά 13 φοιτητές, ενώ στη Χώρα μας είναι 1 καθηγητής ανά 50 φοιτητές.

Χρειάζεται, λοιπόν, διάλογος για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Βέβαια, η πρωτοβουλία οφείλει να είναι της κυβέρνησης. Δυστυχώς, όμως, αντί να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, προχωράει σε μια αντισυνταγματική και οπισθοδρομική αντιμεταρρύθμιση, δίχως να υπεισέρχεται σε διαδικασίες διαλόγου.»

Η Νέα Αριστερά

Τον δρόμο του διαλόγου και της διπλωματίας καλεί την κυβέρνηση να ακολουθήσει η Νέα Αριστερά προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη. Σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά ασκεί κριτική στην εξαγγελία της κυβέρνησης για την αγορά των F-35 λέγοντας: «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες πέτυχαν έναν ακόμη γύρο στο σπιράλ στρατιωτικών εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξασφαλίζοντας δεκάδες δισεκατομμυρίων στις πολεμικές τους βιομηχανίες. Την αγορά των F-35 θα χρηματοδοτήσει ο Έλληνας φορολογούμενος σε βάρος επενδύσεων στην παιδεία, την υγεία και τις υποδομές της χώρας».

Ασκεί κριτική στον πρωθυπουργός υποστηρίζοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης το αποσιωπά και κομπάζει πως πέτυχε να μας δοθούν πλεονάσματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ως αποτέλεσμα της πλήρους ευθυγράμμισης του με τις πολιτικές της Ουάσιγκτον. Αποσιωπά και πως οι Αμερικανοί θα πουλήσουν στην Τουρκία τα F-16, παρά τις επιβεβαιώσεις και τους πανηγυρισμούς περί του αντιθέτου».

Κλείνοντας υπογραμμίζει ότι «Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή άμυνα, όχι όμως μια ατέρμονη και πολυδάπανη κούρσα εξοπλισμών με τη γείτονα, που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο ελληνοτουρκικός διάλογος, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες με βάρος στην διπλωματία και στόχο την ειρηνική συνύπαρξη. Καλούμε την κυβέρνηση να ακολουθήσει χωρίς διφορούμενα και με αποφασιστικότητα αυτόν τον δρόμο. Η πομπώδης διαφήμιση της αγοράς πανάκριβων όπλων κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Αριστερά θα ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής όπου ο υπουργός Άμυνας κ. Δένδιας θα ενημερώσει διεξοδικά για την επιστολή Μπλίνκεν και το εξοπλιστικό πρόγραμμα που προβλέπει.

Πηγή: ΑΠΕ:ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι