Κύπρος και Γάζα: Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά του Διεθνούς Δικαστηρίου
01/02/2024Ακόμη κι αν η χρήση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία δεν επιτραπεί να παραβιάζει την κυριαρχία άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ (κάτι που ήδη οι Τούρκοι ξεκίνησαν να διαψεύδουν) αφήνει έκθετη σε επιθέσεις της τουρκικής αεροπορίας την Κύπρο, που δεν μετέχει στη Βορειοατλαντική “συμμαχία”.
Η πρόσφατη, ενδιάμεση, απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, προέτρεψε την άμεση διακοπή της ισραηλινής εισβολής στην Γάζα, για να αποφευχθεί ενδεχομένη… “γενοκτονίας” των Παλαιστινίων, κατόπιν προσφυγής του κράτους της Νοτίου Αφρικής. Η απόφαση του ενδεχομένου δόλου αφορά όχι μόνο την κυβέρνηση του Ισραήλ, αν δεν την σεβαστεί, αλλά και τις ιδιωτικές εταιρίες πολεμικού εξοπλισμού, όπως την Lockheed Martin κι άλλες πολλές αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες που εφοδιάζουν την Τουρκία με σύγχρονα όπλα.
Προγενέστερη απόφαση του ΟΗΕ, καθιστά συνυπεύθυνες τις εταιρίες παραγωγής όπλων, σε περίπτωση διεξαγωγής γενοκτονίας μ’ αυτά. Δυστυχώς, η απόφαση αυτή του ΟΗΕ ήταν μεταγενέστερη της τουρκικής εισβολής της Κύπρου, αλλά θυμίζομε το αμερικανικό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, από τον πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ και παρά τις αντιρρήσεις του Χένρι (Χάνς) Κίσινγκερ, υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ και συνεργού στη γενοκτονία του κυπριακού λαού.
Η στάση του Διεθνούς Δικαστηρίου
Το ερώτημα σήμερα είναι: Γιατί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αφορά μόνον την Γάζα κι όχι την Κύπρο; Εκεί, από 50ετίας, μπορεί να έχουν σταματήσει οι εχθροπραξίες του εισβολέα τουρκικού στρατού, αλλ’ η γενοκτονία του κυπριακού λαού συνεχίζεται στο βόρειο, κατεχόμενο τμήμα της Μεγαλονήσου. Διακόσιες χιλιάδες Ελληνοκυπρίων ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και 2.500 εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους Τούρκους στρατιώτες του νέου “πορθητού” Μπουλέντ Ετζεβίτ.
Διατί άραγε “δύο μέτρα και δύο σταθμά” του Διεθνούς Δικαστηρίου για Παλαιστινίους και Κυπρίους και δεν τίθεται από το αμερικανικό Κογκρέσο, ως όρος της πωλήσεως των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, η αποφυγή χρησιμοποιήσεως στον εναέριο χώρο της Κύπρου, αναγνωρισμένου κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Διατί η διάκριση εις βάρος της Κύπρου, κύριε Γεραπετρίτη;