Τι “έσυρε” η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Κομισιόν και τον Μαργαρίτη Σχοινά
01/02/2024«Η δημοκρατική νομιμοποίηση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα ζητούμενο, που δεν έχει κατακτηθεί και είναι άμεσα σχετιζόμενο ζητούμενο με την εμπιστοσύνη ή το έλλειμμα εμπιστοσύνης που έχουν οι πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ίδια την Ένωση», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου στη συζήτηση που έγινε σήμερα στη Βουλή με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.
«Τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα αυτά με την μικρότερη νομιμοποίηση, δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αυτό το ιδιόμορφο, άτυπο όργανο, το Eurogroup, έδωσαν στον εαυτό τους εξουσίες υπέρβασης της έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης. Και φτάσαμε βέβαια στην πολύ τραυματική για τη χώρα μας περίοδο όπου τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -τότε ήσασταν αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- θέλησαν να επιβάλουν στους πολίτες της χώρας, στους πολίτες της Ελλάδας και στους πολίτες άλλων χωρών, της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, διαφορετική πολιτική και διαφορετική βούληση από εκείνα που εξέφραζαν δημοκρατικά», σχολίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναφέρθηκε και στο χαρτοφυλάκιο του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής του κ. Μαργαρίτη Σχοινά. «Εμένα κάπως μου προκαλεί ανατριχίλα αυτός ο τίτλος, γιατί δεν ξέρω τι σημαίνει, ποιων μαζί είναι αυτός ο τρόπος ζωής και κυρίως δεν ξέρω ποιους συμπεριλαμβάνει. Έχω πολύ μεγάλη αγωνία να συμπεριλαμβάνει όλους τους ανθρώπους αυτός ο Τρόπος Ζωής. Έχω πολύ μεγάλη αγωνία να μην είναι διακήρυξη ενός κλειστού κλαμπ που αποκλείει όποιους θεωρεί ότι δεν συμμερίζονται τον κοινό μας Τρόπο Ζωής. Έχω την αγωνία να συμπεριλαμβάνει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ομάδες προς τις οποίες εκφράζονται πολιτικές διακρίσεων σταθερά δυστυχώς παρά τις διακηρύξεις. Έχω την αγωνία να περιλαμβάνει μειονότητες και φυλετικές μειονότητες. Να περιλαμβάνει τους Ρομά που μπορεί να συμμερίζονται διαφορετικές παραδόσεις. Να περιλαμβάνει κατηγορίες κοινωνικές που μπορεί να μην θεωρούνται πλειοψηφικές. Υπ΄αυτήν την έννοια και υπ΄ αυτό το πρίσμα, κύριε Αντιπρόεδρε, η δική μας στάση απέναντι και στην Επιτροπή και στις ευρωεκλογές είναι να προσκαλέσουμε τους πολίτες, όσο το δυνατόν περισσότερο, να συμμετάσχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας στάθηκε ιδιαίτερα και στα ζητήματα του κράτους δικαίου. «Υπάρχει σοβαρή πρόθεση monitoring και αξιολόγησης της πραγματικής εφαρμογής των κανόνων του κράτους δικαίου και στα κράτη μέλη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Στο Ευρωκοινοβούλιο εκκρεμεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, που είναι μία έκθεση κόλαφος. Η Πλεύση Ελευθερίας, σίγουρα, αυτό δεν το ξεχνά, ούτε θα το αφήσει, ούτε θα το παραμερίσει, τη στιγμή μάλιστα που δοκιμάζονται οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου στη χώρα μας και εν σχέσει με την κατάλυση του απορρήτου των επικοινωνιών και εν σχέσει με την έλλειψη εγγυήσεων ανεξαρτησίας των δικαιοδοτικών θεσμών, σε πάρα πολλά επίπεδα», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Παράλληλα, η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε πως πρέπει να δοθούν απαντήσεις «γιατί δεν παύει η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους πολέμους», «γιατί δεν παύει η χρηματοδότηση της βιομηχανίας του πολέμου» και «γιατί η ΕΕ δεν παίρνει μια πιο ξεκάθαρη περίτρανη στάση, καταδικάζοντας αυτά τα οποία θεσμοθετήθηκαν ως διεθνή εγκλήματα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ