Σε αμερικανικό εξοπλισμό της Ουκρανίας μέσω Ελλάδας αναφέρεται το Forbes
01/02/2024Δημοσίευμα του περιοδικού Forbes για την στρατιωτική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα.
Με τίτλο Joe Biden Is Arming Greece So Greece Can Arm Ukraine—And Pro-Russia Republicans Can’t Stop Him (“Ο Τζο Μπάιντεν εξοπλίζει την Ελλάδα ώστε η Ελλάδα να εξοπλίσει την Ουκρανία και το φιλό-Ρωσο Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο δεν μπορεί να τον σταματήσει) το Forbes συσχετίζει την αμερικανική βοήθεια στην χώρα μας, με τον εξοπλισμό της Ουκρανίας. Οι πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού και των αυλικών του είναι εν κενώ και άνευ αντικρίσματος. Συνιστούν, δε, εξαπάτηση του ελληνικού λαού με ψευδείς αναφορές στο μείζον εθνικό θέμα της αμυντικής θωράκισης της χώρας.
Το περιοδικό χαρακτηρίζει δωρεές πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα ως την αμερικανική εκδοχή του κυκλικού εμπορίου όπλων της Γερμανίας, το αποκαλοιύμενο Ringtausch. Το υλικό είναι στρατιωτικό πλεόνασμα διαθέσιμο στην Ελλάδα δωρεάν βάσει της νομικής αρχής των ΗΠΑ “πλεονάζοντα αμυντικά είδη” (excess defense articles-EDA).
Ως αντάλλαγμα, οι Αμερικανοί επιθυμούν οι Έλληνες να δωρίσουν περισσότερα όπλα στους Ουκρανούς. «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταφέρει ή να πουλήσει στην Ουκρανία» έγραψε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με το Forbes. «Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία και εν αναμονή της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την αμερικανική κυβέρνηση, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη χρηματοδότηση των ξένων Ενόπλων Δυνάμεων έως και 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα».
Δεν είναι τυχαίο, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι ταυτόχρονα με την ελληνική συμφωνία για τα όπλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε έγκριση στην Τουρκία να δαπανήσει 23 δισ. δολάρια για 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 79 συστήματα αναβάθμισης για τα παλαιότερα F-16, αλλά και πυρομαχικά για τα μαχητικά. Η συμφωνία ήταν, επίσης, ανταμοιβή για την Τουρκία που τελικά συναίνεσε στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Το πρόγραμμα Ringtausch της Γερμανίας επιτάχυνε την αποστολή στην Ουκρανία δεκάδων αρμάτων μάχης και άλλων βαρέων όπλων. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα με παλιά όπλα που θα μπορούσε να δώσει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν κάτι σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό.
Πηγή: Forbes