ΥΓΕΙΑ

Ποια προϊόντα περιορίζουν την κατάθλιψη σύμφωνα με νέα έρευνα

Ποια προϊόντα περιορίζουν την κατάθλιψη σύμφωνα με νέα έρευνα, Νίκος Ζερβάς

Περίπου 39 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων και μυκήτων, ζουν μέσα στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Συλλογικά αποκαλούμενοι μικροβίωμα, αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι κρίσιμοι για τη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα βακτήριο που βρίσκεται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και στο γιαούρτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την κατάθλιψη και το άγχος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανισορροπία των μικροβίων μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Προηγούμενη έρευνα από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια διαπίστωσε ότι το βακτήριο που ονομάζεται Lactobacillus βοήθησε στη βελτίωση των διαταραχών της διάθεσης και χάθηκε μετά από ψυχολογικό στρες.

Χρησιμοποιώντας τα βακτήρια, οι ερευνητές θα μπορούσαν ακόμη και να αντιστρέψουν την κατάθλιψη σε ποντίκια εργαστηρίου. Στη νέα τους μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συλλογή βακτηρίων, γνωστών ως Altered Schaedler Flora, συμπεριλαμβανομένων δύο στελεχών Lactobacillus και έξι άλλων βακτηριακών στελεχών. Οι ερευνητές δημιούργησαν ποντίκια με και χωρίς Lactobacillus, παρακάμπτοντας την ανάγκη για αντιβιοτικά.

Ενώ είναι μια τυπική μέθοδος μελέτης, η χρήση αντιβιοτικών για τη διακοπή της μικροχλωρίδας και τον αποικισμό της με τα βακτήρια που μας ενδιαφέρουν, το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα βακτήρια Lactobacilli διατηρούν τα επίπεδα ενός ανοσολογικού μεσολαβητή που ονομάζεται ιντερφερόνη-γ που ρυθμίζει την απόκριση του σώματος στο στρες και βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης. Τα ευρήματα μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες για την κατάθλιψη και άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας, λένε οι συγγραφείς. Για παράδειγμα, η θεραπεία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένα προβιοτικά συμπληρώματα που θα βελτιστοποιήσουν τα επίπεδα Lactobacillus τους.

Πώς να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου

Απαιτούνται μεγάλες κλινικές δοκιμές με ανθρώπους προτού τα προβιοτικά Lactobacillus μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη ή τη θεραπεία της κατάθλιψης. Ωστόσο, η διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη γαστρεντερικών καταστάσεων, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), καθώς και η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και η ατοπία. Το τι μικροβίωμα έχει ένα άτομο εξαρτάται από τα οικογενειακά γονίδια, το περιβάλλον και τη χρήση φαρμάκων.

Το φαγητό που τρώνε είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την υγεία του εντέρου. Το Βρετανικό Ίδρυμα Υγείας συνιστά την κατανάλωση 30 φυτικών τροφών την εβδομάδα, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Η δυσκοιλιότητα, η διάρροια ή οι κράμπες στο στομάχι μπορεί να είναι σημάδια της ανισορροπίας του μικροβιώματος, αλλά πολλοί άνθρωποι με ανθυγιεινό έντερο δεν θα εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα. Ενώ τα προβιοτικά συμπληρώματα χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Oρισμένα τρόφιμα είναι φυσικές πηγές προβιοτικών:

  • Γιαούρτι και κεφίρ
  • Λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση (ξινολάχανο)
  • Tempeh (προϊόν σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση)
  • Kimchi (ένα πικάντικο πιάτο που παρασκευάζεται κυρίως από ζυμωμένο λάχανο)
  • Kombucha (μαύρο ή πράσινο τσάι που έχει υποστεί ζύμωση)
  • Τουρσιά

Μια ολιστική-εναλλακτική διατροφή που προάγει την υγεία είναι το κλειδί για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και την πρόληψη ασθενειών. Η μελέτη δείχνει πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία διαταραχών ψυχικής υγείας με Lactobacillus. Ωστόσο, τα προβιοτικά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη φαρμακευτική αγωγή και την ψυχοθεραπεία. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, συζητήστε τα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

 


 

Ο Νίκος Ζέρβας είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx