Στην Ουάσιγκτον ο Γιώργος Γεραπετρίτης – Συνάντηση με Μπλίνκεν
08/02/2024Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για να έχει συνομιλίες με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, αλλά και να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και τελετή για την ένταξη της Ελλάδας στο διαστημικό πρόγραμμα “Άρτεμις” της NASA.
Αύριο , Παρασκευή, ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Εν συνεχεία οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη «του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ», στον οποίο θα συμμετάσχουν η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.
Στον διάλογο αυτό θα καλυφθούν όπως ανακοινώθηκε ως θέματα «οι περιφερειακές εξελίξεις, η άμυνα και ασφάλεια, οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών, η ενέργεια και το περιβάλλον, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το εμπόριο και οι επενδύσεις, αλλά και οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών».
Ο κ. Γεραπετρίτης θα υπογράψει και την πράξη προσχώρησης της Ελλάδας στις συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis». Το πολυεθνικό πρόγραμμα Άρτεμις (Artemis) ξεκίνησε το 2017 και αφορά στην αποστολή επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων υπό την ηγεσία της NASA για την εξερεύνηση της Σελήνης, με στόχο την πρώτη προσεδάφιση στον σεληνιακό νότιο πόλο μέσα στο 2024. Η τελευταία επανδρωμένη αποστολή της NASA εκεί, είχε γίνει το 1972. Στο πρόγραμμα πλέον μετέχουν και ιδιωτικές εταιρείες.
Ο Έλληνας υπουργός θα μιλήσει, επίσης στην εκδήλωση του Wilson Center «Αντίστροφη Μέτρηση για το Our Ocean, Ελλάδα 2024: Ένας Ωκεανός με Δυναμική» και θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι. Ο κ. Γεραπετρίτης, τέλος, θα είναι επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Georgetown με τίτλο «Προκλήσεις και ευκαιρίες: Το μέλλον της Ευρώπης, σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Ελλάδας στο παγκόσμιο στερέωμα».