Τέμπη: Συγγενείς θυμάτων επικαλούνται πραγματογνωμοσύνη που διαφέρει πολύ από το “πόρισμα επιτροπής Γεραπετρίτη”
09/02/2024Στην ύπαρξη εύφλεκτων και εκρηκτικών ουσιών, οι οποίες δε δικαιολογείται να εντοπίζονται σε ρούχα και προσωπικά αντικείμενα ορισμένων εκ των 57 επιβατών, που βρήκαν τραγικό θάνατο στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών καταλήγει συνοπτική έκθεση πραγματογνώμονα ειδικού στις πυρκαγιές, στον οποίο απευθύνθηκαν συγγενείς των θυμάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Έθνους”.
Η προκαταρκτική έκθεση, η οποία βασίστηκε μεταξύ άλλων και στα αποτελέσματα εξέτασης δειγμάτων από το Γενικό Χημείο του Κράτους, που ζητήθηκε από τις αρχές κατόπιν αιτήματος συγγενών επτά μήνες μετά το δυστύχημα, σε υπολείμματα ρούχων, υποδημάτων, κλειδιών και τσαντών βρέθηκαν τρεις πτητικές ουσίες, οι οποίες κατά τον πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη, ο οποίος συνέταξε την έκθεση, δεν είχαν λόγο να εντοπίζονται εκεί. Πρόκειται για την ουσία ξυλόλιο, που είχε βρεθεί και κατά τη δειγματοληψία του χώρου, αλλά και για βενζόλιο και τολουόλιο.
Οι συγγενείς προσκόμισαν την Παρασκευή την έκθεση στον ανακριτή, ο οποίος δεσμεύτηκε να ορίσει πλέον για τις έρευνες και χημικό μηχανικό. Σύμφωνα με τον Χρήστο Κωνσταντινίδη, σύζυγο θύματος των Τεμπών, που παρέδωσε την έκθεση στις δικαστικές αρχές, η έρευνα αυτή πρέπει να φτάσει σε βάθος καθώς μπορεί να αλλάξει ακόμα και το κατηγορητήριο:
«Από τα 57 θύματα, τα 28 ήταν απανθρακωμένα. Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις έψαξαν κυρίως τον τρόπο του θανάτου, αλλά δεν προχώρησαν περαιτέρω. Πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν κάποιοι από τους ανθρώπους πέθαναν από τη φωτιά και όχι από τη σύγκρουση των τρένων. Είπαμε ήδη στον ανακριτή ότι θα πρέπει να γίνουν έρευνες ανάταξης γενετικού υλικού και αν αυτό δεν μπορεί να γίνει από τις δομές της Ελλάδας, ας απευθυνθούμε σε χώρες όπως ο Καναδάς ή Αγγλία. Αν κριθεί απαραίτητο από τα ευρήματα, ίσως θα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα και σε εκταφές», λέει στο «Εθνος» ο κ. Κωνσταντινίδης.
Αναφορικά με τα αποτελέσματα των δειγμάτων ο πραγματογνώμων κ. Κοκοτσάκης, τονίζει στην έκθεση ότι προκύπτει σε προσωπικά αντικείμενα θυμάτων η παρουσία ξυλολίου και τολοουλίου, ενώ απουσιάζει παντελώς το έλαιο σιλικόνης. Αντίστοιχα αναφέρει ότι από τις εκθέσεις εξέτασης δειγμάτων του Γενικού Χημείου του κράτους, που ελήφθησαν από τις εξωτερικές επιφάνειες των τρένων αλλά και το έδαφος στο σημείο του συμβάντος, προκύπτει με σαφήνεια (μεταξύ άλλων) η παρουσία ξυλολίου, βενζολίου, τολουολίου, καθώς και ελαίου σιλικόνης.
«Για τα τρία πρώτα από τα παραπάνω, δεν δικαιολογείται η παρουσία τους στον χώρο από την λειτουργία των τρένων, το δε τέταρτο έλαιο σιλικόνης, αποτελεί συστατικό στοιχείο λειτουργίας των μετασχηματιστών τάσης των ηλεκτραμαξών και η παρουσία του δικαιολογείται απολύτως», σημειώνεται στην έκθεση.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το ξυλόλιο, βενζόλιο και τολουόλιο είναι υλικά που χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές εφαρμογές νομίμως, αλλά και παρανόμως στη νόθευση των καυσίμων κινητήρων εσωτερικής καύσης, κυρίως της βενζίνης.
Ο κ. Κωνσταντινίδης, με βάση και την έκθεσή το πραγματογνώμονα, εκτιμά ότι αυτά τα νέα ευρήματα αποδομούν τη θεωρία περί πρόκλησης της φωτιάς από το έλαιο σιλικόνης, η οποία αναφέρεται αρκετά συνοπτικά στο πόρισμα της επιτροπής Γεραπετρίτη. Ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, πάντως, αναφέρει στη συνοπτική του έκθεση πως θα επανέλθει με αναλυτικότερες εκτιμήσεις, ενώ η ανάλυση επί των ευρημάτων του Γενικού Χημείου συνεχίζεται «γιατί υπάρχουν και άλλες εύφλεκτες ουσίες που χρήζουν διερεύνησης», όπως τονίζεται.
Ο πραγματογνώμων από πλευράς του αναφέρει ότι «η παρουσία εύφλεκτων, τοξικών και πτητικών ουσιών στον χώρο του περιστατικού, βεβαιώνεται από τον τραυματισμό τεσσάρων πυροσβεστών της ομάδας πυρόσβεσης οι οποίοι έφεραν αποδεδειγμένα ιατρικά χημικά εγκαύματα χωρίς να έλθουν σε επαφή με φλόγες, ή μη μόνον κατά πάσα πιθανότατα από παρασυρμένα νερά πυρόσβεσης».