Πέντε της ΝΔ -μέχρι στιγμής- δήλωσαν στη Βουλή ότι δεν θα υπερψηφίσουν τον γάμο ομόφυλων
14/02/2024Ο Στέλιος Πέτσας καταγράφεται ως ο δεύτερος βουλευτής που θα απέχει από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου, μετά τον Θάνο Πλεύρη και ως ο πέμπτος που δήλωσε ανοιχτά ότι διαφωνεί, μετά και τους Μίλτο Χρυσομάλλη, ‘Αννα Καραμανλή και Ευρυπίδη Στυλιανίδη, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν.
Μεταξύ των λόγων που επικαλέστηκε ο κ. Πέτσας για τη διαφωνία του, είναι το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, για το οποίο υποστήριξε ότι ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στην παρένθετη κύηση, στην οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει την πόρτα – κι αυτό γιατί μετά την ψήφιση του νόμου, παιδί που αποκτάται με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο στο εξωτερικό, αναγνωρίζεται αυτομάτως στο εσωτερικό.
«Είναι πραγματικά οξύμωρο να θέλεις να απαγορεύσεις κάτι, και όμως με το σχέδιο νόμου να το επιτρέπεις. Επιπλέον αυτή η αντίφαση είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε καταδίκη της Ελλάδας στο Ειδικό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς το μόνο κριτήριο για την απαγόρευση της παρένθετης κύησης για ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα θα είναι ο τόπος γέννησης ενός παιδιού, κάτι που υπογραμμίζεται και στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής».
Ο κ. Στυλιανίδης είχε πει ότι δεν μπορούμε να δηλώνουμε Χριστιανοί σε ό,τι μας βολεύει: «Για την Ορθοδοξία ο γάμος είναι το σημαντικότερο μυστήριο, σκληρός πυρήνας του θρησκευτικού δόγματος. Πώς, λοιπόν, γίνεται κάποιος να δηλώνει Χριστιανός Ορθόδοξος αλά καρτ;», είπε.
«Δεν ξέρω πότε η έννοια της οικογένειας έχασε την ιερότητά της και φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται οκ ένα παιδί να μην πει ποτέ μαμά, ούτε πότε ο βράχος των παιδικών μας χρόνων, ο πατέρας, έγινε ανώνυμο σπέρμα. Αν αυτό είναι πρόοδος τότε είμαι συντηρητική και οπισθοδρομική. Αν όμως είναι ένα μοιραίο βήμα για την αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής, τη διάλυση των δεσμών που ξεκινούν από την οικογένεια και καθορίζουν όλη μας τη ζωή, τότε όχι δεν μπορώ να συναινέσω και γι’ αυτό καταψηφίζω το νομοσχέδιο» για τα ομόφυλα ζευγάρια, δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Καραμανλή, από το βήμα της Βουλής.
Ο κ. Χρυσομάλλης είπε: «Είμαστε λαϊκό κόμμα με αρχές. Δεν μπορώ να φανταστώ μια κοινωνία, που ο πατέρας και η μητέρα θα αντικατασταθούν από τον γονέα 1 και γονέα 2 και τα παιδιά θα στερούνται από όσα προσφέρει η μητέρα και ο πατέρας. Έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε ό,τι κληρονομήσαμε, να προστατεύσουμε την κοινωνία και πάνω από όλα τα παιδιά μας».
Ο κ. Πλεύρης, που μίλησε και πρώτος, είπε: «Δεν μπορώ να ψηφίσω τις διατάξεις αλλά ωστόσο θα επιλέξω στάση που δεν θα δώσει δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευθεί τη διαφωνία μου για μικροπολιτικούς λόγους. Έχω μια διαφωνία αξιών και όχι ομοφοβικού παραληρήματος. Και αυτή τη διαφωνία δεν θα τη χαρίσουμε στους ακραίους ανθρώπους. Δεν μπορεί να υπάρχει αρχηγός κόμματος (σ.σ. εννοεί τον κ. Βελόπουλο) που καλεί να πουν οι βουλευτές αν είναι ομοφυλόφιλοι ή όχι για να κρίνεται η ψήφος τους; Κι αν κάποιοι είναι π.χ. Χριστιανοι δεν θα πρέπει να ψηφίζουν για θρησκευτικά θέμα; Είναι δυνατό να λέμε τέτοια πράγματα; Δεν δέχομαι η διαφωνία να εκφράζεται από αυτούς τους ανθρώπους; Όχι».
Ο κ. Πλεύρης εξήγησε πως διαφωνεί «με την οικογένεια με δύο πατέρες ή δύο μητέρες. Δεν είναι αριθμητικό το ζήτημα των γονιών. Το παιδί χρειάζεται πατέρα και μητέρα. Το νομοσχέδιο δεν υιοθετεί την woke ατζέντα. Για τη ΝΔ είναι σημαντικό αυτό που γίνεται σήμερα. Είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ΝΔ, γιατί ακούμε να διαφωνούν 10 βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ αλλά δεν μιλάνε και από τον ΣΥΡΙΖΑ κάποιος φοβάται τα ύψη».