Η πίτα των Αζτέκων είναι η γνωστή μας Τορτίγια
15/02/2024Η τορτιγία αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπημένα φαγητά παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη ιστορία, έχει βαθιές ρίζες στη μεξικάνικη κουζίνα και αναφέρεται ότι προέρχεται από τους αρχαίους Αζτέκους. Αρχικά, η τορτίγια χρησιμοποιούταν ως μέσο για τη μεταφορά τροφίμων, όμως στη σημερινή εποχή αποτελεί ένα δημοφιλές και γευστικό φαγητό. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή, με διαφορές σε σχήμα, γεύση, υλικά, ακόμη και στη διατροφική τους αξία.
Πως φτιάχνεται η τορτίγια και πόσα είδη υπάρχουν: Η τορτίγια είναι ένα είδος ψωμιού, όπου ψήνεται γρήγορα σε έναν καυτό πάγκο ή σε μια σχάρα. Χρησιμοποιείται κυρίως ως βάση για τάκος, fajitas, burritos και άλλα πιάτα που περιλαμβάνουν κρέας, λαχανικά, σάλτσες και τυριά.
Η παρασκευή της περιλαμβάνει συνήθως αλεύρι, νερό, αλάτι και, καμιά φορά, μαγιά για να ζυμωθεί και να δώσει σχήμα στη ζύμη. Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές της τορτίγιας που περιλαμβάνουν διάφορα υλικά όπως σιτάρι ολικής αλέσεως, άσπρο ή κίτρινο καλαμπόκι, σίκαλη, αλεύρι χωρίς γλουτένη, ή ακόμη και αλεύρι από σπανάκι ή κουνουπίδι.
Διατροφική αξία
Η διατροφική αξία της τορτίγιας εξαρτάται από τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή της. Γενικά, προσφέρει σημαντικές ποσότητες ενέργειας, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιλαμβάνει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ειδικά ριβοφλαβίνη (Β2) και νιασίνη (Β3). Επιπλέον, περιέχει μικρές ποσότητες πρωτεΐνης και λιπαρών, κυρίως από το ελαιόλαδο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζύμη. Στο πίνακα πιο κάτω αναφέρετε αναλυτικά η διατροφική αξία της κάθε τορτίγιας. Όπως θα δείτε η τορτίγια ολικής αλέσεως περιέχει τις περισσότερες φυτικές ίνες και τα λιγότερα σάκχαρα συγκριτικά με τις υπόλοιπες επιλογές.
Λόγω του ότι συνήθως παρασκευάζετε από καλαμποκάλευρο ή αλεύρι σίτου αποτελεί εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, παρέχοντας σταθερά επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη κατανάλωση τορτίγιας, ειδικά ολικής αλέσεως, είναι οι φυτικές ίνες που περιέχει όπου προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού και συμβάλει στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου.
Τι να προσέξετε
Όταν επιλέγετε το είδος της τορτίγιας, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων. Παρακολουθήστε τη λίστα των συστατικών και αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν υψηλές ποσότητες τεχνητών προσθέτων, όπως τεχνητά χρώματα, γεύσεις, και συντηρητικά. Για να απολαύσετε την τορτίγια με ισορροπημένο τρόπο, μπορείτε να την συνοδεύσετε με φρέσκα λαχανικά εποχής προσθέτοντας κάποιο είδος πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι ή τυρί χαμηλό σε λιπαρά. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση τυριού ή φρέσκιας κρέμας, καθώς αυτά μπορούν να προσθέσουν πολλές θερμίδες και λιπαρά.
Προτάσεις για συνδυασμούς
Πιο κάτω είναι μερικές προτάσεις γευμάτων όπου μπορείτε να δοκιμάσετε:
- Τορτίγια μαζί με κοτόπουλο, αβοκάντο και γιαούρτι και λαχανικά όπως λάχανο, καρότο
- Μαζί με κιμά κοτόπουλο, τριμμένο τυρί και σαλάτα εποχής
- Μαζί με γαλοπούλα και τυρί χαμηλό σε λιπαρά και λαχανικά όπως ντομάτα, καρότο
- Μαζί με πράσινη σαλάτα, ντομάτα, πιπεριές χλωρίνης και χούμους. Τορτίγια μαζί με κόκκινα φασόλια, αβοκάντο, τυρί τριμμένο, λάχανο, ντομάταtortillas eating
- Γιατί όχι να μην φτιάξετε και κάποιες γλυκές συνταγές μαζί με τη τορτίγια;
- Μαζί με φυστικοβούτυρο και μπανάνα. Τορτίγια μαζί με τυρί cottage και χαρουπόμελο.
Συνοψίζοντας, η τορτίγια είναι ένα πολύ αγαπημένο φαγητό όπου υπάρχει σε πολλές παραλλαγές και μπορείτε να το απολαύσετε φτιάχνοντας διάφορες συνταγές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τορτίγια, όπως και κάθε άλλο τρόφιμο, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Όταν επιλέγετε τορτίγια, είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες και να προσέχετε τα συστατικά, ιδίως αν έχετε συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες ή περιορισμούς.
Η Ελευθερία Παναγιώτου είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος
Σε συνεργασία με το medNutrition