ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κτήμα Αργυράκη: “Οινοποιείο με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα”

Κτήμα Αργυράκη: "Οινοποιείο με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα", Φίλης Καϊτάτζης

Σπύρος Αργυράκης, ιδιοκτήτης κτήματος Αργυράκη: “Πιστεύουμε πως οι ενεργειακές επενδύσεις αξίζουν οικονομικά και συμβάλλουν στον κοινό στόχο για ένα βιώσιμο μέλλον”.

-Πότε ξεκίνησε το βιοκλιματικό οινοποιείο – εφαρμόζονται στο σύνολο των μονάδων τεχνολογίες ΑΠΕ;

Η κατασκευή του οινοποιείου ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015. Ο σχεδιασμός του ωστόσο είχε ξεκινήσει πολύ πιο πριν, κατά τη διάρκεια της μεταπτυχιακής μου διατριβής, όπου το βιοκλιματικό οινοποιείο αποτελούσε το αντικείμενο μελέτης. Η σκέψη είναι απλή, προσπαθούμε να μειώσουμε την κατανάλωση στο ελάχιστο και παράγουμε την δικής μας ενέργεια.

Συγκεκριμένα έχουμε τοποθετήσει κατάλληλα το οινοποιείο ώστε να εκμεταλλευόμαστε πλήρως τον αέρα και τον ήλιο. Στόχος μας είναι να μπορούμε να διατηρήσουμε μια σταθερή θερμοκρασία καλοκαίρι χειμώνα με την ελάχιστη δαπάνη ενέργειας. Μειώσαμε στο μέγιστο τις απώλειες ενέργειας προς το εξωτερικό περιβάλλον, με κατάλληλη μόνωση και μείωση των ανοιγμάτων (πόρτες, παράθυρα).

Στο κομμάτι της παραγωγής, όλα τα μηχανήματα που επιλέξαμε να χρησιμοποιούμε έχουν στόχο την μείωση της απαιτούμενης ενέργειας. Τα φωτιστικά του οινοποιείου είναι τύπου LED. Χρησιμοποιούμε ηλιακούς συλλέκτες για όλα τα ζεστά νερά χρήσης του οινοποιείου. Επίσης τοποθετήσαμε τα αντίστοιχα φωτοβολταϊκά πάνελ 25kw, προκειμένου να είμαστε πλήρως αυτόνομοι. Έτσι καταφέραμε η ενεργειακή κατηγορία του οινοποιείου να είναι Α+.

-Έχετε κάνει οικονομική απόσβεση της επένδυσης;

Αν και αρχικά εκτιμούσαμε πως η απόσβεση θα γινόταν σε έξι χρόνια, η χρήση προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ μείωσε αυτόν τον χρόνο στο μισό! Πιστεύουμε πως οι ενεργειακές επενδύσεις αξίζουν οικονομικά και συμβάλλουν στον κοινό στόχο για ένα βιώσιμο μέλλον.

-Ποιο είναι το αποτέλεσμα σε κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, τι έχετε κερδίσει ενεργειακά από τότε που πρωτο-λειτούργησε ως βιοκλιματικό το οινοποιείο;

Τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά, ήδη από το 2018 οι λογαριασμοί του ρεύματος έγιναν μηδενικοί. Σίγουρα, υπάρχουν κάποια τέλη που πληρώνουμε, όπως για την ΕΡΤ, όμως όσον αφορά την κατανάλωση ρεύματος από το δίκτυο, είναι μηδενική.
Σκεφτείτε ότι ένα οινοποιείο του δικού μας μεγέθους θα είχε καταναλώσεις της τάξης των 900-1100 ευρώ τον μήνα, ενώ για εμάς είναι 0€. Οικονομικά, αυτή η αλλαγή συνιστά μια σημαντική μείωση των εξόδων λειτουργίας μας. Εκτός από το περιβαλλοντικό όφελος, το οποίο θεωρούμε πρωταρχικό, στο οικονομικό κομμάτι η διαφορά είναι μεγάλη για εμάς και τη βιωσιμότητα του οινοποιείου.

 

-Ποιο είναι συγκεκριμένα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επιχείρησή σας;

Ως προς τη λειτουργία του οινοποιείου το ενεργειακό αποτύπωμα τείνει στο μηδέν. Εκεί που έχουμε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας είναι στη διανομή του κρασιού, καθώς χρησιμοποιούμε πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο. Ωστόσο από τις αρχές του 2024 θα αντικατασταθεί το βαν της εταιρίας, με νέο ηλεκτρικό, το οποίο θα φορτίζει από τα panels του οινοποιείου. Με αυτό τον τρόπο θα μηδενίσουμε και το ενεργειακό αποτύπωμα της διανομής του κρασιού. Οι κινήσεις αυτές έχουν πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς το κρασί που φτάνει στον καταναλωτή έχει παραχθεί και παραδοθεί χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια.

-Η τεχνολογία που εφαρμόζεται έχει παίξει ρόλο στην παραγωγική διαδικασία;

Όλος ο σχεδιασμός του βιοκλιματικού οινοποιείου έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Οι θερμοκρασίες που επιτυγχάνονται είναι οι ιδανικές για το κρασί σε κάθε φάση του. Οπότε ναι επηρεάζει την παραγωγική διαδικασία θετικά.

-Ποιας δυναμικότητας είναι το οινοποιείο σε επίπεδο εμφιάλωσης και από τι ποικιλίες προέρχεται ο οίνος – η παραγωγή διατίθεται στην εγχώρια αγορά ή κάνετε και εξαγωγές;

Είμαστε ένα boutique οινοποιείο από τη Βέροια, με εξειδίκευση και αγάπη για την τοπική ποικιλία του ξινόμαυρου. Ο αμπελώνας μας βρίσκεται στον Τρίλοφο στη ζώνη ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ) Νάουσα, μια περιοχή που δίνει κρασιά με έντονο χαρακτήρα.

Στόχος μας είναι η ισχυροποίηση της έκφρασης της διαφορετικότητας του terroir μας (τοπικό) και η εξερεύνηση των δυνατοτήτων της πανίσχυρης ποικιλίας του ξνόμαυρου, με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και τους ανθρώπους που το παράγουν και το καταναλώνουν.

Η συλλογή μας περιλαμβάνει συνολικά 5 ετικέτες. Η σειρά “Άτι” αποτελείται από 3 μοναδικά blends του ξινόμαυρου, που βοηθάνε το κοινό να μυηθεί στα χαρακτηριστικά αυτής της ποικιλίας. Η σειρά “Chronos” παράγεται από 100% ξινόμαυρο σε δύο εκδοχές, λευκό (blanc de noir) και ερυθρό, και δίνει πολύπλοκα, δυναμικά κρασιά που έχουν δυνατότητα μακράς παλαίωσης.

Τα κρασιά μας δεν είναι απλά προϊόντα, αλλά εκφραστές του χαρακτήρα και της παράδοσης της περιοχής μας. Η συνολική μας δυναμικότητα είναι 25.000 φιάλες το χρόνο. Παράλληλα με την παρουσία στην εγχώρια αγορά, συνεχίζουμε να εξάγουμε περίπου το 40% της ποσότητας, κυρίως σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με στόχο να μοιραστούμε τον πολιτισμό και τη γεύση του ξινόμαυρου πέραν των συνόρων.

-Πόσο έχει επηρεάσει η κλιματική κρίση την παραγωγή σας;

Βλέπουμε ότι έχει αλλάξει ο καιρός, το φετινό καλοκαίρι αποτέλεσε πρόκληση. Η απρόβλεπτη εξέλιξη του καιρού δημιούργησε δυσκολίες στον έλεγχο των συνθηκών στο αμπέλι, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν ασθένειες. Στο ξινόμαυρο, ήμασταν τυχεροί που δεν επηρεαστήκαμε τόσο , είχαμε μία μικρή μείωσης της ποσότητας, της τάξης του 15%, που θεωρούμε ότι θα επηρεάσει θετικά την ποιότητα του κρασιού. Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που αναμφίβολα θα επηρεάσει την δουλειά μας στο αμπέλι και την καθημερινότητας μας. Το να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα δεν είναι πλέον πολυτέλεια, είναι υποχρέωση.

-Είστε πολιτικός μηχανικός και είστε και στο ΔΣ στην ένωση οινοποιών Βορείου Ελλάδος) καθώς και στο σύνδεσμο οινοποιείων Νάουσας, οι συνάδελφοί σας συμμερίζονται την εφαρμογή ΑΠΕ για τις επιχειρήσεις τους, υπάρχει πρόοδος;

Η ΕΝΟΑΒΕ αποτελείται συνολικά από 35 οινοποιεία από την περιοχή της Βορείου Ελλάδος, ενώ ο σύνδεσμος Νάουσας από 25 οινοποιεία από την περιοχή της Νάουσας. Τόσο στην ΕΝΟΑΒΕ (ένωση οινοποιών Βορείου Ελλάδος) όσο και στο σύνδεσμο Νάουσας υπάρχει πολύ μεγάλη θέληση για εξέλιξη και ευαισθητοποίηση απέναντι σε περιβαλλοντικά θέματα. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω και στα δύο αυτά συλλογικά όργανα γιατί διακατέχονται από πνεύμα συνεργασίας και όρεξης για εξέλιξη.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, η αλήθεια είναι πως τα τελευταία τρία χρόνια, όλο και περισσότερα οινοποιεία προχωρούν στην χρήση τους.
Σε αυτό συμβάλλουν πολύ τα προγράμματα του υπουργείου Γεωργίας που επιδοτούν την εγκατάσταση ΑΠΕ σε οινοποιεία με στόχο την ενεργειακή τους αυτάρκεια. Είμαι σίγουρος πλέον, πως σε βάθος 5ετίας τα περισσότερα οινοποιεία θα βασίζουν την λειτουργία τους σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ, γεγονός που με κάνει πολύ αισιόδοξο για το μέλλον και τη συμβολή του κλάδου μας στην κλιματική αλλαγή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx