Ούτε χαραμάδα για εκεχειρία στη Γάζα – Νέο αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας
20/02/2024Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μεταφερθεί και πάλι απόψε το αδιέξοδο των διπλωματικών συνομιλιών για τη Γάζα, με το Ισραήλ να επιμένει ότι θα εξαπολύσει γενική επίθεση και στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν βρει καταφύγιο οι εκτοπισμένοι από την υπόλοιπη Λωρίδα. Η Αλγερία προωθεί ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός, όμως οι ΗΠΑ αντιπροτείνουν δικό τους σχέδιο ψηφίσματος για προσωρινή παύση, εφόσον απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατάει η Χαμάς.
Έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες πολέμου, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ σημαίνουν συναγερμό για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Όπως υπογραμμίζουν, τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό σπανίζουν ολοένα περισσότερο και το 90% των μικρών παιδιών έχει μολυνθεί από μολυσματικές ασθένειες.
«Η Λωρίδα της Γάζας οδεύει να δει έκρηξη του αριθμού των θανάτων παιδιών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», κάτι που «θα επιδείνωνε το ήδη αφόρητο επίπεδο θανάτων παιδιών» σε αυτήν, τόνισε ο Τεντ Τσάιμπαν, υποδιευθυντής του τμήματος ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).
Η κυβέρνηση Νετανιάχου έδωσε τελεσίγραφο στη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους μέχρι τις 10 Μαρτίου που αρχίζει το ραμαζάνι και να παραδοθεί. Κατά ισραηλινές πηγές, παραμένουν στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας 130 και πλέον ισραηλινοί όμηροι -εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε πρόσφατα πως τουλάχιστον 31 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί-, από τους περίπου 250 που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου.
Πλήρες αδιέξοδο στο ΣΑ του ΟΗΕ
Η προοπτική επίθεσης στη Ράφα ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα. Οι 26 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ ζήτησαν «άμεση ανθρωπιστική παύση», διαφώνησε η Ουγγαρία. Αλλά οι ελπίδες πως θα κηρυχθεί νέα ανακωχή μοιάζουν ολοένα περισσότερο να σβήνουν.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να εκφραστεί σήμερα για νέο κείμενο, που καταρτίστηκε στην πορεία των τελευταίων εβδομάδων από την Αλγερία και ζητεί «άμεση κατάπαυση του πυρός». Το σχέδιο αυτό ενδέχεται να ασκήσουν βέτο οι ΗΠΑ. Αν ασκηθεί, θα είναι το τρίτο από το ξέσπασμα του πολέμου.
Η πιο πρόσφατη εκδοχή του κειμένου, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, «ζητεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που πρέπει να τηρηθεί από όλα τα μέρη», ενώ απορρίπτει «τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού» και αξιώνει να σταματήσει αμέσως αυτή η «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», την ώρα που το Ισραήλ λέει πως εξετάζει την κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων ενόψει επίθεσης στη Ράφα.
Η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί το σχέδιο απόφασης του Αλγερίου αποδεκτό. «Δεν πιστεύουμε ότι θα βελτίωνε την κατάσταση στο πεδίο, επομένως εάν τεθεί σε ψηφοφορία δεν θα περάσει», επανέλαβε χθες ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ.
Αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος
Η αμερικανική αντιπροσωπεία κυκλοφόρησε δικό της σχέδιο απόφασης, το περιεχόμενο του οποίου αναφέρεται σε «προσωρινή παύση» των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας από τη στιγμή που αυτό θα είναι «εφαρμόσιμο και στη βάση φόρμουλας» που θα συμπεριλαμβάνει «την απελευθέρωση όλων των ομήρων». Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης εκφράζει ανησυχία για τη Ράφα, προειδοποιώντας πως «δεν μπορεί να λάβει χώρα χερσαία επίθεση στις σημερινές συνθήκες».
Στο σχέδιο αυτό είναι βέβαιο πως η Ρωσία θα ασκήσει βέτο. Το ΣΑ του ΟΗΕ, βαθιά διχασμένο για το ζήτημα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης επί χρόνια, δεν έχει μπορέσει να υιοθετήσει για το ζήτημα παρά δυο ψηφίσματα, κυρίως ανθρωπιστικού χαρακτήρα, από την 7η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.