ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αποχωρήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης από την Εξεταστική για τα Τέμπη με κατηγορίες για “συγκάλυψη”

Αποχωρήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης από  την Εξεταστική για τα Τέμπη με κατηγορίες για “συγκάλυψη”

Την αποχώρησή τους από την Εξεταστική Επιτροπή για το δυστύχημα των Τεμπών ανακοίνωσαν εκπρόσωποι κομμάτων της  αντιπολίτευσης, όταν απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης να σταλεί από την Εισαγγελία η σχετική δικογραφία, και επειδή έχει ζητηθεί κλήτευση μαρτύρων που ακόμα δεν έχουν κλητευθεί. Στις 11 Μαρτίου θα συζητήσει το πόρισμά της η εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

Στην αποχώρηση σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η ΝΔ μέσω των εκπροσώπων της, αρνήθηκε να κάνει δεκτά τα αιτήματα. ‘Ενταση σημειώθηκε όταν απορρίφθηκε από την πλειοψηφία το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να διαβιβαστεί στον Δικαιοσύνη η κατάθεση στην Επιτροπή, του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ως ύποπτο τέλεσης του αδικήματος της ψευδορκίας, όπως έγινε και με τον νυν Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellenic Train, Μ. Καποτόρτο.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποχωρήσει από τις εργασίες της Επιτροπής, κάνοντας λόγο «για απροκάλυπτη μεθόδευση συγκάλυψης».  Όπως είπε, «στο όνομα τόσο της μνήμης των θυμάτων όσο και της απόδοσης δικαιοσύνης, η θεσμική μας υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα η συνείδησή μας, επιβάλλουν την αποχώρησή μας από την Εξεταστική Επιτροπή καταγγέλλοντας αυτήν την απροκάλυπτη προσπάθεια μεθοδευμένης συγκάλυψης. Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε αυτήν τη μεθόδευση. Η πλειοψηφία οδηγεί τη λειτουργία της επιτροπής σε αδιέξοδο και εμείς αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε μεθόδους συγκάλυψης της αλήθειας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός ξεκαθάρισε ότι «δεν θα συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης, καταγγέλλουμε την προσπάθεια και αποχωρούμε, εφόσον επιμένετε να μην καλέσουμε τους μάρτυρες και δεν λαμβάνουμε την δικογραφία». Νωρίτερα, ο Βασίλης Κόκκαλης κατήγγειλε ότι η ΝΔ θέλει να ρίξει την αυλαία στην Εξεταστική Επιτροπή, χωρίς να έχουν καταθέσει κρίσιμοι μάρτυρες και ενώ στην επιτροπή δεν γνωρίζουν την ποινική δικογραφία.

«Δεν θα συμμετέχουμε σε μια ελλειμματική Εξεταστική. Καταγγέλλουμε τη συμπεριφορά του προεδρείου. Να σας λυπηθεί ο Θεός και να σας συγχωρέσει», τόνισε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης.

Νωρίτερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσων Φωτήλας, είχε υπογραμμίσει ότι η Επιτροπή «έκανε το χρέος της και είναι σε θέση να βγάλει πόρισμα, έχει συλλέξει στοιχεία. Τη θέλετε ανοιχτή για να κάνουμε εμπόριο πόνου;» είπε. Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι με ασχήμιες και εξωθεσμικές λειτουργίες η Δημοκρατία πληγώνεται και σήμερα ζήσαμε κάτι που δεν πρέπει να ξαναζήσουμε.

«Ο κ. Κόκκαλης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος γιατί προσπάθησε να παγιδέψει όλο τους βουλευτές με διαρροές και εξωθεσμικές κινήσεις», είπε και συνέχισε: « Δεν είμαι σίγουρος πόσους ενδιέφερε η αλήθεια. Δεν ισοπεδώνουμε προσπάθειες. Δεν είμαι σίγουρος πόσοι ήθελαν το σόου και να γίνει η Επιτροπή αρένα. Κι αν εγώ ήμουν σκληρός ήταν γιατί δεν ήθελα να μετατραπεί σε αρένα».

Για ξεκάθαρη βούληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ρίξει «αυλαία» στην εξεταστική επιτροπή έκανε λόγο ο εισηγητής της μειοψηφίας Β. Κόκκαλης. Αποχωρούμε, διότι δεν υπάρχει ούτε η δικογραφία στην οποία αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα, ούτε έρχονται ουσιώδεις μάρτυρες για την υπόθεση, όπως ο κ. Τριαντόπουλος, ο κ. Τσαλίδης και ο κ. Γενιδούνιας, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο οποίος –όπως είπε– είχε θέσει την περασμένη Παρασκευή ερώτημα στον εισαγγελέα Λάρισας για το πότε θα έρθει η δικογραφία στην εξεταστική επιτροπή.

Δεν έχει νόημα η παραμονή μας στην επιτροπή, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, αφού προηγουμένως είχε καλέσει την πλειοψηφία να αναθεωρήσει την απόφαση για ολοκλήρωση των εργασιών χωρίς να καλέσει επιπλέον μάρτυρες. Για απροκάλυπτη συγκάλυψη μίλησε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα. Δεν μπορούμε να γίνουμε συνένοχοι σε αυτό πρόσθεσε, αποχωρώντας από την αίθουσα.

Επιμένουμε στον στόχο μας να αναδείξουμε τις πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, είπε ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη, Ν. Βρεττός, παραμένοντας στην αίθουσα της εξεταστικής επιτροπής, όπως και η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελ. Καραγεωργοπούλου, η οποία είπε ότι «δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή» στην κυβερνητική πλειοψηφία και ότι «θα μείνουμε για να παλέψουμε». Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Φλώρος είπε ότι, αν και θα έπρεπε να αποχωρήσει, θα το πάει «μέχρι τέλους» για να θέσει ερωτήματα στον κ. Πλεύρη, τα οποία δεν μπόρεσε να θέσει στον κ. Αγοραστό.

Σημειώνεται, τέλος, ότι απορρίφθηκε αίτημα των βουλευτών Π. Δημητριάδη (Κ.Ο. Σπαρτιάτες) και Κ. Φλώρου (ανεξάρτητος) για παραπομπή του Κ. Αχ. Καραμανλή στον αρμόδιο ανακριτή για ψευδορκία στην εξεταστική επιτροπή.

Για συγκάλυψη μιλά η Αυγέρη 

«Αφού μπάζωσε τα Τέμπη και μαζί τους κάθε αποδεικτικό στοιχείο, η κυβέρνηση προχώρησε στο άρον-άρον κλείσιμο των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών», υπογραμμίζει σε μαγνητοσκοπήμενη δήλωσή της η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη.

Η ίδια καταγγέλλει πως «η κυβερνητική πλειοψηφία ολοκληρώνει εσπευσμένα -παρά την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης- τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής» και της προσάπτει πως αρνείται «την κλήτευση κρίσιμων μαρτύρων», «να εξεταστούν οι ειδικοί πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από το Δημόσιο και τους συγγενείς των θυμάτων», «να προσκομίσει κρίσιμα στοιχεία της δικογραφίας του εφέτη – ανακριτή που ενδέχεται να συμβάλουν στην διερεύνηση των ευθυνών της κυβέρνησης, «να αποσταλεί η κατάθεση του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή στον αρμόδιο Εισαγγελέα προς διερεύνηση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της ψευδορκίας».

«Ό,τι και αν κάνει η κυβέρνηση, να γνωρίζει ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί αργά ή γρήγορα από τη Δικαιοσύνη και μαζί της οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών», σημειώνει και καταγγέλλει: «Στο φως θα έρθει και η απροκάλυπτη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών.

Όσο και να προσβάλει ο πρωθυπουργός το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφερόμενος σε ‘ψευδείς εντυπώσεις’, ‘μύθους’ και ‘ανυπόστατα συμπεράσματα’, ας γνωρίζει ότι οι πολίτες έχουν ήδη βγάλει τα συμπεράσματά τους».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx