ΑΠΟΨΗ

Η Ευρώπη υποφέρει, η Γερμανία ονειρεύεται…

Η Ευρώπη υποφέρει, η Γερμανία ονειρεύεται… Δημήτρης Χρήστου

Στα τρακτέρ των μπλόκων στους δρόμους και στις σιδηροδρομικές γραμμές των Πολωνών αγροτών που επιχείρησαν να κλείσουν τους δρόμους από όπου εισάγονται τα εκτός ελέγχου αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας, εμφανίστηκαν κόκκινες και… σοβιετικές σημαίες με σφυροδρέπανα! Μάλιστα ένα χαρακτηριστικό σύνθημα (φωτογραφία εξώφυλλου) ήταν: «Πούτιν βάλε τάξη στην Ουκρανία, στις Βρυξέλλες και στην κυβέρνησή μας»!

Είναι ένα σαφές μήνυμα του πρωτογενούς τομέα στις ελίτ που παρατεταμένα αποφεύγουν τα προβλήματα κρύβοντας τα κάτω από το χαλί! Πλην όμως οι κινητήριες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Βαβέλ και πρωτίστως η Γερμανία, δείχνουν αποφασισμένες να αναλάβουν την ηγεσία του μετώπου κατά της Ρωσίας με κάθε κόστος!

Μάλιστα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προανήγγειλε την ίδρυση αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης και θέση Επίτροπου Άμυνας. Η Γερμανική κυβέρνηση αλλάζει επικίνδυνα τη ρητορική της. Ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους επιμένει ότι η Γερμανία πρέπει να είναι «ικανή να διεξάγει πόλεμο» και εγείρει την πιθανότητα σύγκρουσης με τη Ρωσία «μέσα σε πέντε έως οκτώ χρόνια»! Και όλα αυτά με την Γερμανική οικονομία σε ύφεση και την Ευρώπη εύθραυστη από την ενεργειακή αναστάτωση και τις αναταραχές στις ροές του διεθνούς εμπορίου.

Μάλιστα η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει ήδη κοστίσει στη Γερμανία περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Marcel Fratzscher. «Το υψηλό ενεργειακό κόστος λόγω της ουκρανικής κρίσης και της καταστροφής των αγωγών στη Βαλτική οι οποίοι ήταν περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας (!) οδήγησε σε πτώση της οικονομικής ανάπτυξης κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, ή 100 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, και το ίδιο ποσό από το 2023 έως τώρα», συμπλήρωσε στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Rheinische Post.

Νέος γερμανικός στρατός;

Ποιο μπορεί να είναι το αντάλλαγμα για αυτές τις θυσίες; Η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Γερμανίας για να καλύψει το κενό της ύφεσης στον ευρύτερο βιομηχανικό τομέα, που για να μείνει ανταγωνιστικός, επενδύει εκτός Γερμανίας και κυρίως στην Κίνα, όπως έκαναν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες; Και τι άλλο περιλαμβάνεται εκτός από την αμυντική βιομηχανία, ως κίνητρο για το Βερολίνο;

Μήπως το ελεύθερο για τη “νομιμοποίηση” του γερμανικού στρατού μετά την απαγόρευση που αποφασίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως έκανε ο Χίτλερ που έσπασε το αντίστοιχο εμπάργκο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, με τις γνωστές συνέπειες; Ας μην βιαστούμε να τα χαρακτηρίσουμε όλα αυτά ως υπερβολικά σενάρια.

Κατά συνέπεια το ερώτημα που προκύπτει είναι, πώς και πόσο θα αντέξουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών στο κοινωνικό κράτος, την κλιματική κρίση και τις νέες απειλές για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας; Ποιες απαντήσεις μπορεί να καθησυχάσουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που ήδη αισθάνονται τους κινδύνους αφανισμού τους;

Τι νόημα έχει να πληρώνεις στον Ζελένσκι δισεκατομμύρια για να συνεχίσει ένα πόλεμο που όλοι συμφωνούν πως δεν μπορεί να κερδίσει, απλά για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και τις προεκλογικές ανάγκες του Μπάιντεν, θυσιάζοντας χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες για να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία; Δυστυχώς τα πιόνια στην παγκόσμια σκακιέρα είναι ολόκληρες χώρες. Και αν έως τώρα η κινδυνολογία και η χειραγώγηση στον δυτικό κόσμο αποδίδει, αυτό δεν σημαίνει πως εύκολα θα συνεχιστεί. Και θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά για να έχουμε αντίληψη των μεγεθών, ότι πληθυσμιακά στη Δύση κατοικεί το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το υπόλοιπο 80% είναι η Ασία, η Αφρική και η Λατινική Αμερική. Η περίοδος της αποικιοκρατίας έχει λήξει προ πολλού και δύο νέες παγκόσμιας ισχύος οικονομικές και τεχνολογικές δυνάμεις ανατέλλουν ταχύτατα, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Εφιαλτικό το καλοκαίρι του 2024

Πρόσεξε άραγε κανείς τις προγνώσεις του Ερευνητικού Κέντρου (JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καλοκαίρι του 2024,όπου η ξηρασία και οι συνέπειες στην αγροτική παραγωγή θα είναι μεγαλύτερες από το αντίστοιχο της περσινής περιόδου; Πόσοι έμαθαν ότι ειδικότερα για την Ελλάδα, καθώς και για τις γειτονικές Ιταλία και Ισπανία, η ξηρασία έχει ήδη επηρεάσει τις σοδειές του χειμώνα και την καρποφορία των δέντρων. Την ίδια στιγμή, χώρες της βόρειας Αφρικής όπως η Αλγερία και το Μαρόκο, είδαν έντονη μείωση στην ανάπτυξη των σοδειών τους. Και τελικά, ο Ιανουάριος του 2024 ανακηρύχτηκε επισήμως ως ο «θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί στα χρονικά»!

Και δεν είναι μόνο αυτά. «Όσον αφορά την εφετινή Άνοιξη, αναμένεται πως θα είναι ακόμα πιο θερμή από ό,τι συνήθως, ενώ η σοβαρότητα της ξηρασίας επίσης προβλέπεται πως θα επιμείνει. Οι προβλέψεις αυτές εντείνουν την ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην γεωργία, τα οικοσυστήματα, την διαθεσιμότητα πόσιμου νερού και την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, η χαμηλότερη του φυσιολογικού ποσότητα χιονιού στις Άλπεις αναμένεται να επιφέρει μικρότερη ποσότητα νερού στα ποτάμια της Ευρώπης μέσα στους επόμενους μήνες». 

Μπορεί οι Πολωνοί και γενικότερα οι Ευρωπαίοι αγρότες να υποχωρήσουν προσωρινά από έκτακτες επιδοτήσεις. Μετά τι γίνεται, όταν οι κοινωνικοί πόροι πηγαίνουν σε όπλα, και τρόφιμα δεν θα υπάρχουν, με την Ευρώπη να γίνεται υπερεξαρτημένη από τις εισαγωγές; Όταν οι καμένες εκτάσεις δεν αναδασώνονται και έργα υποδομών για τις αγροτικές αρδεύσεις δεν γίνονται; Καλά είναι τα όπλα αλλά δεν τρώγονται!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx