Βουλγαρία: Με την Hyundai προσθέτουν μονάδες στο Κοζλοντούι – Απόφαση με μία ψήφο διαφορά

Βουλγαρία: Με την Hyundai προσθέτουν μονάδες στο Κοζλοντούι – Απόφαση με μία ψήφο διαφορά

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε με πλειοψηφία μόνον μίας ψήφου σήμερα να αρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ της διοίκησης του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι και της Hyundai Engineering & Construction Co. που προκρίθηκε ως δυνητικός ανάδοχος για την κατασκευή, τον σχεδιασμό, την παράδοση και τη λειτουργία νέων μονάδων του εργοστασίου στον χώρο του υπάρχοντος πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι.

«Οι μελλοντικές μονάδες του πυρηνικού εργοστασίου θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία AP1000 της Westinghouse», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Επίσης γνωστοποιήθηκε ότι η Hyundai Engineering & Construction ήταν η μόνη “επαρκής υποψήφια” για την κατασκευή και τη λειτουργία των μονάδων 7 και 8 στο Κοζλοντούι.

Αρχικά οι βουλευτές απέρριψαν την πρόταση για τις συνομιλίες με τη Hyundai, η οποία ωστόσο εγκρίθηκε σε επαναψηφοφορία, όταν τελικά μεταπείσθηκαν τρία κόμματα, αλλά και πάλι η “πλειοψηφία” οφειλόταν σε μόλις μία ψήφο. Ανάμεσα στις ενστάσεις ήταν και το γεγονός ότι είναι απαράδεκτο ένα τόσο μεγάλο έργο να έχει μόνον μία ανάδοχο εταιρεία ως ενδιαφερομένη και να μην πληρεί τις προϋποθέσεις καμία άλλη.

“Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε σε έκθεση ότι τουλάχιστον δύο εταιρίες θα έπρεπε να μπουν στη λίστα και υπήρχε ένα σχέδιο ψηφίσματος για αυτό, αλλά το GERB, το MRF και το TISP αποφάσισαν ότι μόνο μία εταιρία μπορεί να κατασκευάσει το έργο”, αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της. «Αυτό μπορεί να σημαίνει όμως ότι ίσως δεν θα μας δώσουν την φθηνότερη προσφορά για το έργο και τότε όλοι οι Βούλγαροι θα πληρώσουν την υψηλή τιμή μέσω του λογαριασμού που παίρνουν για το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτά συμβαίνουν όταν δεχόμαστε να υπάρχει μόνον ένας εργολάβος».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx