ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τέμπη: Ο Συντονιστής της Πυροσβεστικής διαψεύδει τον Τριαντόπουλο για το μπάζωμα

Τέμπη: Ο Συντονιστής της Πυροσβεστικής διαψεύδει τον Τριαντόπουλο για το μπάζωμα

Τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο διέψευσε ο Ευάγγελος Φαλάρας, Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τριαντόπουλος είχε ισχυρισθεί μιλώντας στη Βουλή, πως δεν έδωσε εκείνος την εντολή για το μπάζωμα στον τόπο του δυστυχήματος των Τεμπών, αναφέροντας πως η διαμόρφωση του χώρου έγινε από το Συντονιστικό Όργανο μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής που επιχειρούσε στο σημείο.

Ο συντονιστής της Πυροσβεστικής εξέφρασε την πικρία του για όσα δήλωσε ο υφυπουργός, αλλά ήταν πολύ σαφής στη διάψευσή του: «Όχι. Εγώ, δεν ζήτησα εκχωμάτωση, ζήτησα από το ΣΟΠΠ (Συντονιστικό) να μου φέρουν τον εξοπλισμό για να μου δώσει την ευχέρεια να ελέγξω και να εντοπίσω νεκρούς και ζωντανούς. Για τις μετέπειτα παρεμβάσεις, εγώ την Παρασκευή που έφυγα είχαμε ελέγξει ακόμα και αν υπήρχε κάτι κάτω από τις λαμαρίνες, οι οποίες ήταν πολύ κοντά στο τούνελ. Ήταν, δηλαδή, το τελευταίο σημείο και είχαν “φύγει” και τα βαγόνια που δεν είχαν εμπλοκή στη σύγκρουση».

Αφού, λοιπόν, διέψευσε τον κ. Τριαντόπουλο, δηλώνοντας σαφώς ότι η Πυροσβεστική δεν είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στο τσιμέντωμα, πρόσθεσε πως τα απροσδιόριστα εγκαύματα των πυροσβεστών δεν προκλήθηκαν από τα υγρά ψύξης που υπήρχαν στα τρένα. Ουσιαστικά, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς πως στο ένα τρένο υπήρχε κάποιο εύφλεκτο φορτίο, που δεν αναφέρεται στο επίσημα έγγραφα και το οποίο προκάλεσε τους περισσότερους θανάτους.

Ο ισχυρισμός Τριαντόπουλου

Μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα, που κάλεσε τον υφυπουργό να δώσει εξηγήσεις για το μπάζωμα, ο κ. Τριαντόπουλος είπε: «Οι ισχυρισμοί δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Το είχα υπογραμμίσει και το Νοέμβριο το κάνω και τώρα… Οι αρμόδιοι του Συντονιστικού μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής προχώρησαν στην διαμόρφωση του χώρου μετά από ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα. Οι λεπτομέρειες έχουν απαντηθεί από αυτούς που είχαν την υπηρεσιακή ευθύνη, ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες και να εντοπιστούν τα θύματα. Διαμόρφωσαν τον χώρο όπως οι ίδιοι έκριναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και τις επιχειρησιακές ανάγκες. Όχι με εντολές. Προχώρησαν σε ενέργειες ώστε να ολοκληρώσουν το έργο τους και να προχωρήσουν την έρευνα, να ανταποκριθούν στις ανάγκες οικογενειών. Τίποτα περισσότερο».

Απαντώντας παράλληλα σε όσους υποστηρίζουν ότι ο ίδιος έδωσε την εντολή για την διαμόρφωση του χώρου είπε: «Δεν έδωσα εντολές για κάτι. Δεν είχα τέτοιο ρόλο. Δεν είχα τέτοιες αρμοδιότητες. Δεν συμμετείχα καν στο Συντονιστικό. Δεν αναφέρομαι στο εξώδικο του κ. Αγοραστού άλλωστε το έχει δηλώσει και ο ίδιος. Ήμουν εκεί για να βοηθήσω όσους επιχειρούσαν. Τα λέω όλα αυτά με σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων και στην Δικαιοσύνη που θα ρίξει φως σε όλα. Μέλημα μας το “ποτέ ξανά” να γίνει πραγματικότητα».

Να σημειωθεί πως η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού έχει δηλώσει πως ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, της είπε πως ο “χώρος μπαζώθηκε με άνωθεν εντολή”, αναφερόμενος στον κ. Τριαντόπουλο. Χτες, ο κ. Αγοραστός ανέφερε πως δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί της κ. Καρυστιανού, αλλά δεν διευκρίνισε ποιος έδωσε την εντολή, διαχέοντας την ευθύνη. Να σημειωθεί πως ο πρώην Περιφερειάρχης είναι ένας εκ των 34 κατηγορουμένων για Τέμπη και αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος που αφορούν το εσπευσμένο μπάζωμα του χώρου που ενδέχεται να οδήγησε σε εξαφάνιση στοιχείων.

Βορίδης: “Να σβηστούν τα ονόματα”

Ευκρινή θέση για όσα έγιναν σχετικώς με την αναγραφή των ονομάτων των νεκρών των Τεμπών, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, πήρε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στα “Παραπολιτικά”. Αναλυτικώς, δήλωσε ότι «το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη είναι το σπουδαιότερο σημείο μνήμης, ένας τόπος ιερός και αφορά στους πεσόντες κατά τη διάρκεια των αγώνων του έθνους. Εκεί είναι γραμμένα τα ονόματα των μεγάλων μαχών που έχουμε δώσει. Είναι ένα μνημείο, με το οποίο τιμάμε τη μνήμη όλων των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Δεν έχει καμία θέση η οποιαδήποτε αναγραφή οποιουδήποτε άλλου πράγματος εκεί. Θέλουμε να κάνουμε ένα μνημείο να θυμόμαστε το φρικτό δυστύχημα των Τεμπών; Να το κάνουμε. Αυτό δεν μπορεί να είναι στον Αγνωστό Στρατιώτη […] Είναι ένα μνημείο με συγκεκριμένο προορισμό», τόνισε.

Και, εν συνεχεία, ανέφερε ότι «δεν πρέπει» να μείνουν γραμμένα τα ονόματα των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στο συγκεκριμένο χώρο και φυσικά πρέπει να σβηστούν. Και, μάλιστα, «άμεσα» πρέπει να σβηστούν. Στη συνέχεια της συνέντευξης, διευκρίνισε ότι έχει «πολύ ενδιαφέρον» η πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων για ανέγερση μνημείου και «αν σε αυτή τη συζήτηση για το μνημείο για τα Τέμπη πρέπει να εμπλακούν και φορείς της κυβέρνησης, να εμπλακούν. Αλλά, εδώ συζητάμε για τον Αγνωστο Στρατιώτη. Στον Αγνωστο Στρατιώτη δεν θα αναγράφεται τίποτε. Θα αναγράφονται τα ονόματα, τα μέρη, τα σημεία όπου το έθνος πολέμησε και άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις πολεμικές προσπάθειες που έκανε το έθνος για να απελευθερωθεί. Αυτός είναι ο Αγνωστος Στρατιώτης», κατέληξε.

Με αφορμή, εξ άλλου, τη θέση που αναπτύσσουν κόμματα και πολιτικοί για την πορεία των δικαστικών ερευνών, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι «οι πολιτικοί οφείλουν να απέχουν από οποιοδήποτε σχολιασμό εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων. Γιατί το λένε οι ερμηνείες της Συμβάσεως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Το λένε για να μην υπάρχει χειραγώγηση και παρέμβαση στο έργο των δικαστών». Ως εκ τούτου, «θα πρότεινα να συμφωνήσουμε όλοι οι πολιτικοί να δείχνουμε αυτοσυγκράτηση ό,τι αφορά στις ενέργειες της δικαιοσύνης».

Για το μπάζωμα, ειδικότερα, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, σημείωσε ότι μπαζώθηκε μόνον η μία πλευρά, και διερωτήθηκε: «Αν η συγκάλυψη ήταν ο σκοπός, μπάζωσαν μόνο δεξιά και δεν μπάζωσαν αριστερά;». Με αφορμή, τέλος, το ψήφισμα πολιτών για τα Τέμπη, προχώρησε σε δύο διαπιστώσεις: Πρώτον, η βουλευτική ασυλία υπάρχει μόνο για την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών. Και, δεύτερον, «όταν ήρθε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής, η οποία αφορούσε παράβαση καθήκοντος και απιστία για τη (Σύμβαση) 717 και τον Καραμανλή, η Βουλή απεφάνθη και την απέρριψε».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx