ΠΑΣΟΚ: “Οι αμερικανικές κυρώσεις στην Intellexa εκθέτουν την ΝΔ” – Κομματική πειθαρχία για τα πανεπιστήμια

Ανδρουλάκης σε Δούκα: "Δεν έχω αρνηθεί ποτέ τον διάλογο, συμμετείχα σε έξι ντιμπέιτ"

Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναφέρει:  «Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στον όμιλο Intellexa -συμπεριλαμβανομένης και της θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα- καθώς και στον ιδρυτή του, Ταλ Τζόναθαν Ντίλιαν, εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά για την επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών».

Όπως επισημαίνει «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να διερευνήσει τις σχέσεις της Intellexa με κυβερνητικούς παράγοντες που είχαν την έδρα τους στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο αξιοποίησε το παράνομο λογισμικό Predator αλλά έδινε και άδειες εξαγωγής του σε αυταρχικά καθεστώτα τρίτων χωρών κατά παράβαση μάλιστα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι ο πρωθυπουργός δεν εκδίωξε τον αρμόδιο τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Σμυρλή που υπέγραφε τις εν λόγω άδειες εξαγωγής, αλλά τον επιβράβευσε διορίζοντάς τον Γενικό Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του ερχόμενου συνεδρίου της. «’Αραγε είναι και η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης μια ακόμη «συμπαιγνία» εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;», καταλήγει η ανακοίνωση τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ένταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Προηγουμένως,  την απόφαση για καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, επιβεβαίωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μετά από τρίωρη και πλέον συνεδρίαση η οποία ολοκληρώθηκε με τη σαφή προειδοποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη: «Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία».

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως «διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματός μας είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16». Μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να συνταχθεί κείμενο δέσμευσης απ’ όλους, για αλλαγή του επίμαχου άρθρου κατά τη αναθεώρηση του Συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Η συζήτηση ήταν ζωηρή και σε ορισμένες στιγμές έντονη, με τους βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να ασκούν αιχμηρή κριτική, τόσο για το πώς διαμορφώθηκε η αρνητική θέση του κόμματος, όσο και για το γεγονός ότι δεν γίνεται κατανοητή η θέση του. Τέθηκε επίσης θέμα θεσμικής λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας, με τη συζήτηση να μπορούσε να γίνει νωρίτερα, αλλά δεν θα άλλαζε η θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Εξηγώντας τι θέλει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πώς επιδίωξη είναι:

– ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο

– ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια,

– και ισχυρή ρύθμιση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε δριμεία κριτική στον Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων πως τον βοηθά η ανυπαρξία αντιπρότασης. «Δεν μπορεί κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους. Αυτό δεν είναι διευθέτηση» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Εμείς όμως, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση, τόσο για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, όσο και για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου», συμπλήρωσε και τόνισε: «Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, να ιδρύσουν ένα παράρτημα, επί της ουσίας κερδοσκοπικό στη χώρα μας. Η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή εξαίρεση και ο κ. Μητσοτάκης μας καθιστά εκ νέου εξαίρεση, καθώς θα επιτρέπεται η ίδρυση κερδοσκοπικών ξένων παραρτημάτων, αλλά όχι ελληνικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων».

Υπέρ η Γιαννακοπούλου

Θέση υπέρ της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου για την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων πήρε η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου στην επεισοδιακή συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γιαννακοπούλου έστρεψε τα βέλη της κατά άλλων βουλευτών του κόμματος, όπως των Γιώργου Μουλκιώτη και Δημήτρη Μπιαγκή, που υποστήριξαν ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, λέγοντας πως η ίδια προτιμά να ακούει την «κρεμ ντε λα κρεμ» των συνταγματολόγων, όπως τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Γιώργο Καμίνη και τον Νίκο Αλιβιζάτο που έχουν βάλει πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και όχι όσους «αγιογραφούν» τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η βουλευτής είπε, μεταξύ άλλων: «Λενε κάποιοι ότι υπάρχουν θέματα συνταγματικότητας και ότι πρώτα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 16. Πρόκειται για ένα τουλάχιστον ευάλωτο επιχείρημα και θα μου επιτρέψετε να ακούσω κορυφαίους συνταγματολόγους – την κρέμ ντε λα κρεμ – όπως ο Βενιζέλος, ο Αλιβιζάτος, ο Μανιτακης, ο Καμινης που έχουν βάλει πλάτη για την παράταξη και έχουν τοποθετηθεί κάθετα ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα». Όπως πρόσθεσε: «Και να μην ακούω συνταγματολόγους που έσπευσαν απ το καλοκαίρι να γράψουν βιβλίο για το “φαινόμενο Κασσελάκη” και που κάνουν τον πολιτικο σχεδιασμό νεοφυών κομμάτων», αναφερόμενη έμμεσα στον Ξενοφώντα Κοντιάδη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx