Διέψευδε ο Ζελένσκι, αλλά τελικά όντως έστειλε πρέσβυ στη Βρετανία τον αρχιστράτηγο που “απέλυσε”

Ο Ζελένσκι παίρνει πίσω την απόφαση για αποπομπή του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Ζαλούζνι

«Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Ουκρανίας, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, θα αναλάβει πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναν σύμμαχο-κλειδί του Κιέβου στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας», ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο πρόεδρος ενέκρινε την υποψηφιότητα του Βαλέρι Ζαλούζνι» και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας απέστειλε αίτημα στη βρετανική πλευρά, προκειμένου να γίνει αποδεκτός ο διορισμός», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ζαλούζνι, που θεωρείται εθνικός ήρωας επειδή συντόνισε την αμυντική προσπάθεια της Ουκρανίας κατά την εισβολή της Ρωσίας, αντικαταστάθηκε τον Φεβρουάριο από τον διοικητή του στρατού ξηράς Ολεξάντρ Σίρσκι, κατ’ απαίτηση του Ζελένσκι. Σύμφωνα με ουκρανικά αλλά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ζελένσκι φέρεται να απαξίωνε τον Ζαλούζνι με την αιτιολογία ότι απέτυχε στην “μεγάλη αντεπίθεση” που σχεδίασε. Ομως διπλωματικές, πολιτικές και στρατιωτικές πηγές φέρουν τους δύο άνδρες να είχαν από καιρό κακές σχέσεις για άλλους λόγους.

Ο ένας φέρεται να είναι η αυξανόμενη δημοτικότητα του Ζαλούζνι και η άποψη του Ζελένσκι αλλά και του πολιτικού περιβάλλοντός του ότι ο αρχιστράτηγος θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρεία της χώρας ή πάντως σημαίνοντα πολιτικό ρόλο. Αυτό “δένει” και με την αποστολή του Ζελένσκι εκτός Ουκρανίας, σε ένα πόστο που μοιάζει σημαντικό, χωρίς απαραιτήτως να είναι, αφού η Βρετανία είναι ούτως ή άλλως ταγμένη πολέμιος της Ρωσίας. Εξάλλου, η Ουκρανία εδώ και έναν χρόνο δεν είχε πρεσβευτή στη Βρετανία, διότι ο Ζελένσκι απέπεμψε τον προηγούμενο, τον Βαντίμ Πριστάικο, τον Ιούλιο του 2023, επειδή ο διπλωμάτης τον επέκρινε δημοσίως.

Ο δεύτερος λόγος που οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν σε μεγάλο βαθμό ήταν η διαφωνία τους στην τακτική. Ο Ζαλούζνι σε συνέντευξή του στον Economist είχε αναφέρει τα προβλήματα και είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση (πέρσι το Νοέμβριο) στάσιμη και αδιέξοδη. Ο Ζελένσκι ενοχλήθηκε από την κριτική και τους χαρακτηρισμούς του πολέμου, θεωρώντας τους ηττοπαθείς. Επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας, απαιτούσε επιθετικές κινήσεις θεωρώντας και την άμυνα “ηττοπαθή στάση”, ενώ ο Ζαλούζνι φέρεται να ήθελε να ισχυροποιηθεί η άμυνα και όχι οι αναποτελεσματικές επιθέσεις.

Ο στρατιωτικός ηγέτης ζητούσε και άλλα όπλα και πιο αποτελεσματική επιστράτευση, κάτι που ο Ζελένσκι για πολιτικούς λόγους δεν ήθελε να πράξει και που όμως, τελικά, το έκανε -επιστράτευσε και νεότερους. Το έκανε την ίδια μέρα που απέλυσε τον Ζαλούζνι. Στο ζήτημα της ισχυρής άμυνας φέρονται από αμερικανικά μέσα να συμφωνούσαν και οι ΗΠΑ, καθώς με σθεναρή αντίσταση η Ουκρανία θα βρισκόταν κατά τη γνώμη τους σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση όταν θα άρχιζαν κάποια στιγμή οι ειρηνευτικές συνομιλίες, μοιραία κατάληξη όλων των πολέμων.

Ο Ζαλούζνι παρά τις πιέσεις του Ζελένσκι εδώ και τρεις μήνες, αρνείτο να παραιτηθεί. Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ο πρόεδρος της Ουκρανίας του είχε πει «αν παραιτηθείς θα σε στείλω πρέσβυ σε όποια πρεσβεία θέλεις», όμως ο Ζαλούζνι αρνιόταν. Ο Ζελένσκι διέψευδε τα περί πρεσβειών και τις αρνήσεις του Ζαλούζνι, που ήταν όμως κοινό μυστικό.

Τελικά η διχογνωμία των δύο ανδρών και οι συγκρούσεις της απασχόλησαν και τον Μπάιντεν που έμμεσα ζήτησε να σταματήσουν οι “φαγωμάρες” και «η Ουκρανία να ακολουθήσει μια σαφή στρατηγική και τακτική ώστε να ξέρουμε κι εμείς ποιο ακριβώς σχέδιό της για το 2024 υποστηρίζουμε, θα πρέπει να ξέρουμε περίπου το πλάνο». O Ζαλούζνι τελικά αντικαταστάθηκε στις αρχές Φλεβάρη, την ίδια μέρα που προωθήθηκε η απόφαση να επιστρατευθούν πάνω από 250.000 Ουκρανοί και να αυστηροποιηθεί ο νόμος που άφηνε περιθώρια ελιγμών σε δημοσίους υπαλλήλους να αποφεύγουν το στρατό. Έγινε δηλαδή εν μέρει αυτό που ζητούσε ο Ζαλούζνι, αλλά ο Ζελένσκι το “έδωσε” στον διάδοχο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Νωρίτερα σήμερα επισκέφθηκε το Κίεβο ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκραντ Σαπς, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ζελένσκι μέσω της πλατφόρμας Χ. «Πρωταρχικός στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας και τις δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και να καλύψουμε άλλες επείγουσες ανάγκες σε όπλα και πυρομαχικά και να αναπτύξουμε την από κοινού παραγωγή όπλων», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Στις φωτογραφίες της συνάντησης που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ζελένσκι δεν εμφανίζεται ο Ζαλούζνι.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx