VIDEO

Από 300 έως 2.000 ευρώ τα απογευματινά χειρουργεία που “εγκαινιάζονται” σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Από 300 έως 2.000 ευρώ τα απογευματινά χειρουργεία που “εγκαινιάζονται” σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη κάνουν απόψε τρόπον τινά εγκαίνια στα πρώτα απογευματινά χειρουργεία επ΄αμοιβή και θα μεταβεί εκεί επί τούτου ο υπουργός Υγείας. Εντούτοις μέχρι και την Πέμπτη έχουν προγραμματισθεί όλα κι όλα έξι χειρουργεία σε όλη την Ελλάδα. Σειρά μετά τη Θεσσαλονίκη, παίρνει (την Πέμπτη), ο Ευαγγελισμός και ακολουθούν το Σωτηρία, το Γενικό Κρατικό Γ. Γεννήματας, το Αττικόν και το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα γίνουν δύο ορθοπεδικές επεμβάσεις για αρθροπλαστική γόνατος και δύο επεμβάσεις για βουβωνοκήλη. Στο ΑΧΕΠΑ θα γίνει μία επέμβαση και θα αφορά σε βουβωνοκήλη.

Οι περισσότεροι από τους πέντε πρώτους ασθενείς σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη βρίσκονται σε λίστα αναμονής για τακτικό χειρουργείο από το 2020 και το 2021 και οι τιμές κατά τη γνώμη του συμφέρουν, καθώς μία από τις επεμβάσεις που θα γίνουν στους ασθενείς θα κόστιζε στον ιδιωτικό τομέα 1.800 ευρώ ενώ στο Παπαγεωργίου θα κοστίσει στον ασθενή 500. Οι βαριές επεμβάσεις στο “δημόσιο” απογευματινό χειρουργείο θα φθάνουν σε κόστος τα 2.000 ευρώ ενώ θα υπάρχουν και μικροεπεμβάσεις που κοστολογούνται στα 300 ευρώ.

Στα κρατικά νοσοκομεία μικροεπεμβάσεις θεωρούνται ο καταρράκτης και η βουβωνοκήλη (300-500 ευρώ), μέτριες επεμβάσεις θεωρουνται της χολοκυστεκτομής (500 έως 1.200 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα), η αρθροπλαστική γόνατου ή ισχίου θεωρούνται μέτριες έως βαριές (1.200 έως 1.600 ευρώ) και αν η επέμβαση ανήκει στην κατηγορία της πολύ βαριάς, τότε θα κοστίζει στον ασθενή 2.000 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, οι χειρουργοί θα παίρνουν το 50% καθώς τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν σε αναισθησιολόγους, νοσηλευτές και στα έξοδα του νοσοκομείου.

Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με δεκαπέντε ευρώ ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο.

Αυτήν τη στιγμή το σύνολο των πολιτών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής πολλούς μήνες (από 4 έως 12) είναι 31.954. Ο συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων πολιτών στην Λίστα Χειρουργείου στην Ελλάδα, μέχρι και το τέλος του 2023, ανήρχετο στους 102.000 πολίτες. Περίπου οι μισοί από αυτούς περιμένουν γύρω στους 3-4 μήνες το πολύ, αλλά το 30% περιμένει μέχρι και ένα χρόνο, ενώ ο ένας στους τέσσερις ή το 26% περιμένει στη λίστα πάνω από ένα χρόνο.

Σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί της συμπρωτεύουσας (ΕΝΙΘ) κάνουν τρίωρη στάση εργασίας και οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «με την ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το ιδιωτικό έργο των ιατρών ΕΣΥ, η κυβέρνηση ξεπερνάει τον εαυτό της και προχωράει πολλαπλά βήματα περαιτέρω την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ χωρίς να ενισχύσει με προσωπικό το δημόσιο σύστημα Υγείας».

Αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΘΣ) έχει ενστάσεις και σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες η λειτουργία του ΕΣΥ με χειρουργεία τις απογευματινές ώρες -αυτονόητη για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες- καθίσταται άκρως προβληματική» ενώ θέτει και ζήτημα αποσαφήνισης των όρων συμμετοχής ιδιωτών σε δημόσια νοσοκομεία.

Επίσης γεννάται ζήτημα με το πρόβλημα των τυχόν επιπλοκών, που σημαίνει ότι δεν αρκεί κάποιος να έχει μια χειρουργική ομάδα έτοιμη για απογευματινό χειρουργείο, αλλά θα πρέπει να έχει και standby π.χ. καρδιολόγους και άλλες ειδικότητες. Επίσης τονίζουν ότι είναι οξύμωρο, να υπάρχουν τόσο μεγάλες ελλείψεις και να μην καλύπτονται ούτε τα πρωινά χειρουργεία, και να «διαφημίζονται τα επί πληρωμή απογευματινά. Ποιοι θα τα κάνουν;» ρωτούν.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει κάνει η Επιτροπή Χειρουργείου του Παπαγεωργίου, στα απογευματινά χειρουργεία του θα γίνονται 10 έως 15 επεμβάσεις την εβδομάδα. Κατά πληροφορίες, από τα περίπου 125 δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, τα 120 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όμως το γεγονός ότι μετά από τόσο θόρυβο και προσκλήσεις έχουν προγραμματιστεί όλες κι όλες έξι επεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη, δηλαδή μέσα σε τρεις μέρες, δείχνει ότι υπάρχουν πολλές τεχνικές ή και πιο ουσιαστικές δυσκολίες. Στον Ευαγγελισμό για παράδειγμα, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία των Βαλκανίων, έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής μόλις ένα χειρουργείο.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι