Πώς συμβαίνει η κακοποίηση;
Όπως είπαμε, η κακοποίηση της γυναίκας συνήθως ξεκινάει σταδιακά. Μπορεί δηλαδή, να αρχίσει με μερικές προσβολές και στη συνέχεια με την απαγόρευση από τον σύντροφο της να βλέπει τους φίλους ή την οικογένειά της. Οι τσακωμοί μπορεί να οδηγήσουν σε εξευτελισμό και ακόμα και σωματική βία. Η κακοποίηση φτάνει κάποιες φορές στο σημείο να θεωρείται τόσο δεδομένη που το ζευγάρι την βλέπει ως τρόπο επικοινωνίας.
Μετά από τέτοια περιστατικά συνήθως ο θύτης δείχνει μετανοημένος και ζητάει συγχώρεση, κάνοντας ό,τι μπορεί για να φανεί καλός και δοτικός για να διορθώσει τα πράγματα. Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι συχνά οι γυναίκες ως θύματα δικαιολογούν τη βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου τους. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό και ως το “Σύνδρομο της Στοκχόλμης”.
Τι συμβαίνει σε μια κακοποιημένη γυναίκα;
Όταν κάποια γυναίκα κακοποιείται, βιώνει διάφορα συμπτώματα όπως:
- Άγχος
- Χρόνια συμπτώματα, όπως κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες
- Μειωμένη αυτοεκτίμηση
- Σκέψεις ότι αξίζει την τιμωρία
- Αίσθημα ανικανότητας ότι μπορεί να φροντίζει τον εαυτό της ή τα παιδιά της
- Κοινωνική απομόνωση
- Ενοχές
Ποια είναι τα διαφορετικά είδη κακοποίησης;
Η κακοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει σωματική ή ψυχολογική βία:
- Σωματικές επιθέσεις, όπως χτυπήματα, κλωτσιές κ.λπ.
- Εξαναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις
- Λεκτικές επιθέσεις, προσβολές, φωνές, απειλές
- Απομόνωση και περιορισμούς
- Έλεγχο κινήσεων, ειδικά όταν το θύμα προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια.
Πώς βοηθά η ψυχολογική υποστήριξη
Ευτυχώς η ψυχολογία έχει αναπτύξει διάφορες μεθόδους που βοηθάνε μια κακοποιημένη γυναίκα να προχωρήσει στη ζωή της. Μία από αυτές λέγεται γνωστική συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία. Όταν ένα κακοποιημένο άτομο ζητάει βοήθεια από κάποιον ειδικό, συνήθως μαθαίνει να αναπτύσσει και διάφορες στρατηγικές, ώστε να ελέγξει τα αγχωτικά επεισόδια που ενδεχομένως βιώνει.
Με αυτές τις στρατηγικές το θύμα μπορεί να δουλέψει στη σταδιακή χαλάρωση των μυών ή βαθιές ανάσες. Επίσης, η κακοποιημένη γυναίκα μπορεί να μάθει τις γνωστικές θεραπείες που θα τη βοηθήσουν να εντοπίσει συγκεκριμένες σκέψεις για τις οποίες ίσως νιώθει άσχημα ή που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για αυτόν τον λόγο στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία είναι σημαντικό να αναπτύξει κανείς κοινωνικές δεξιότητες. Αυτή η διαδικασία γίνεται είτε ομαδικά είτε ατομικά.
Εξίσου σημαντικό για μια κακοποιημένη γυναίκα είναι να κάνει ψυχοθεραπεία, ώστε να μπορεί να βγάλει από μέσα της όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Αυτό συνεπάγεται την ικανότητα του ψυχολόγου να μπορεί να δημιουργεί ελπίδα, να βοηθάει τη γυναίκα να πάρει αποφάσεις καθώς και να αναγνωρίζει πιθανούς κινδύνους.
Ανάλυση της σχέσης
Είναι σημαντικό το θύμα να πάρει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, ειδικά αν ζει με τον θύτη. Ένας ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει την κακοποιημένη γυναίκα να απευθυνθεί στον κατάλληλο άνθρωπο για βοήθεια και να της υποδείξει πώς μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της, αν κινδυνεύει. Όπως, επίσης, επισημαίνει η καθηγήτρια Ψυχολογίας, Fina Sanz: «Δυστυχώς τα ιδεώδη του ρομαντισμού περιστρέφονται γύρω από ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες».
Και το πρόβλημα μεγαλώνει όταν εμπλέκεται το αίσθημα του έρωτα με στοιχεία, όπως έρωτας με την πρώτη ματιά, θυσίες, δοκιμασίες, υπερβολικές απαιτήσεις ή ακόμα και το να μένει κανείς πίσω με την υπόλοιπη ζωή του. Αυτό απαιτεί μια ακόμα πιο αναλυτική εξήγηση του τι πραγματικά σημαίνει αγάπη, όπως επίσης απαιτεί το να βάζει κανείς πιο ρεαλιστικούς στόχους και να κατανοεί ότι κάθε σχέση διαφέρει. Επιπλέον, πρέπει να καταλαβαίνει κανείς ότι η αγάπη δεν βασίζεται στις θυσίες και δεν απαιτεί από ένα ζευγάρι να αφήσει πίσω τους προσωπικούς του στόχους.
Όλοι χρειαζόμαστε χώρο και χρόνο για τον εαυτό μας ώστε να χτίσουμε την αυτοεκτίμησή μας, πόσο μάλλον μια κακοποιημένη γυναίκα: «Σημαντικό για μια κακοποιημένη γυναίκα είναι να κάνει ψυχοθεραπεία ώστε να μπορεί να βγάλει από μέσα της όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Όταν κάποια γυναίκα κακοποιείται, βιώνει διάφορα συμπτώματα όπως άγχος, κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθηση ότι αξίζει την τιμωρία, κοινωνική απομόνωση και τύψεις».
Σε συνεργασία με το womanidol