Ο “καλός” Ερντογάν αγριεύει μόνο όταν πρόκειται για την Κύπρο!
14/03/2024Την ώρα κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστελνε “θετικά” μηνύματα προς την Αθήνα, για το Κυπριακό ίσχυσε η γνωστή λαϊκή ρήση “τι είχες Γιάννη ό,τι είχα πάντα”! Επανέλαβε τη γνωστή θέση της κατοχικής πλευράς για δυο κράτη και ανέδειξε την ακραία ρητορική της.
Όπως είναι γνωστό, σε ομιλία του στο πλαίσιο δείπνου που παραχώρησε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στους πρέσβεις που βρίσκονται στην Τουρκία μετά το πέρας της ημερήσιας νηστείας του Ραμαζανιού, ο Ταγίπ Έρντογαν υποστήριξε επίσης ότι «δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση στην Κύπρο αγνοώντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ‘’ΤΔΒΚ΄΄και την κυριαρχική της ισότητα» και πρόσθεσε ότι πάντα υποστηρίζουν τα βήματα που συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Για τα ελληνοτουρκικά ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι ελπίζουν πως θα αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα το πρόσφατο θετικό κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με την Ελλάδα( μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).
Δεν εκπλήσσει ο Ερντογάν. Είναι γνωστή η τακτική να αφήσει εκτός των ελληνοτουρκικών το Κυπριακό, καθώς δεν τον ενδιαφέρει η λύση. Τον ενδιαφέρει να διασφαλίσει είτε με συνομιλίες είτε χωρίς, τον στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή θέλοντας να αναδείξει το ρόλο της χώρας του. Πρώτο, σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη Γάζα ενώ κατηγόρησε τον Νετανιάχου χαρακτηρίζοντας τον εγκληματία πολέμου, έφθασε και στο διά ταύτα:
«Είμαστε επίσης έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη ως εγγυητές για να αποτρέψουμε τις σφαγές στη Γάζα και να ανοικοδομήσουμε την περιοχή. Όλοι γνωρίζουν πλέον ότι χωρίς μια δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα, δεν είναι δυνατή η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα ούτε στην περιοχή μας ούτε στον κόσμο. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά ενιαίου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στη βάση των συνόρων του 1967. Όλοι μας οφείλουμε ένα χρέος στα δολοφονημένα παλαιστινιακά παιδιά. Το χρέος αυτό μπορεί να εξοφληθεί μόνο με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές της, θα συνεχίσει να φωνάζει για την αλήθεια και το δίκαιο και δεν θα υποχωρήσει ποτέ μπροστά στους καταπιεστές, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα».
Ο “ειρηνοποιός” Ερντογάν
Εάν είναι δυνατόν! Η κατοχική Τουρκία, η οποία στην περίπτωση της Κύπρου εκμεταλλεύθηκε την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης και εισέβαλε και κατέχει εδάφη, θέλει να παρέχει “ασφάλεια” και σε άλλες χώρες. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ιδέα κατέθεσε και για την Ουκρανία. Να είναι δηλαδή εγγυήτρια χώρα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας! Δεύτερο, σε σχέση με το Ουκρανικό, ο Έρντογαν υποστήριξε ότι η Τουρκία με τη στάση της κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την ειρήνη. «Ενώ εκφράσαμε την υποστήριξή μας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δηλώσαμε επίσης ότι τα ειρηνευτικά σχέδια που αποκλείουν τη Ρωσία δεν θα φέρουν αποτελέσματα», ανέφερε. Σημειώνοντας ότι ο διάλογος με τις δύο γειτονικές χώρες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας συνεχίζεται, ο Ερντογάν είπε:
«Την Παρασκευή φιλοξενήσαμε τον Ουκρανό Πρόεδρο κ. Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη και θα φιλοξενήσουμε τον Ρώσο πρόεδρο κ. Πούτιν μετά τις εκλογές. Εργαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα και το ασφαλές εμπόριο σιτηρών. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφευχθούν οποιαδήποτε βήματα που θα κλιμακώσουν τις συγκρούσεις στην περιοχή και θα προκαλέσουν την εξάπλωσή τους στο ΝΑΤΟ. Με το σύνθημα ότι ο πόλεμος δεν έχει νικητές και η ειρήνη δεν έχει ηττημένους, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την εγκαθίδρυση της ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».
Τρίτο, σε σχέση με το…. όραμα για οικοδόμηση του τουρκικού αιώνα, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η χώρα του συμβάλλει ενεργά στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Υεμένη, το Αφγανιστάν, τη Γάζα και την Ουκρανία και ότι μάχεται εναντίον όλων των μορφών τρομοκρατίας, ιδίως του PKK, του PYD, της FETO και της DAESH. Αναφέρθηκε δε και στις προσπάθειες της τουρκικής δύναμης στον Νότιο Καύκασο. Τέταρτο, θέλησε να υπενθυμίσει και τις προσπάθειες για βελτίωση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Το ακροατήριο του Ερντογάν ήταν εκπρόσωποι χωρών, με τους οποίους η Άγκυρα θέλει να αναπτύξει σχέσεις. Κυρίως της ΕΕ. Τους θύμισε πως η ένταξη παραμένει στρατηγικός στόχος για τη χώρα του, αν και κανείς δεν το πιστεύει. Ούτε ο ίδιος. Την ίδια ώρα, δεν μπορούσε να κρύψει ότι ο σχεδιασμός του είναι επεκτατικός. Μπορεί να ήταν απροκάλυπτος αναφορικά με την Κύπρο, αλλά και για τα άλλα θέματα εύκολα μπορούσε κανείς να διαβάσει πίσω από τις γραμμές!