Φωτιά και λάβρα η Ευρωπαία Εισαγγελέας για τα Τέμπη

Φωτιά και λάβρα η Ευρωπαία Εισαγγελέας για τα Τέμπη

Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών έδωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), η Ρουμάνα νομικός Λάουρα Κιόβεσι, για το «τραύμα των Τεμπών». Χαρακτηρίζει απαράδεκτη την υπουργική ασυλία και κρίνει πως αυτή εμποδίζει την περαιτέρω έρευνα, την αποκάλυψη της αλήθειας και την απονομή δικαιοσύνης.

Υπόσχεται στους συγγενείς των θυμάτων πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποκαλυφθεί η αλήθεια» και ως προς τις πολιτικές ευθύνες, απαντά ότι «όλοι πρέπει να είναι ίσοι έναντι του νόμου».

Με το κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να είναι καταπέλτης συνδέοντας το δυστύχημα στα Τέμπη με τις αστοχίες της σύμβασης 717 για τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση στον σιδηρόδρομο,  η Λάουρα Κιόβεσι επιμένει και λέει μετά το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής τα εξής:

«Θέσαμε το θέμα. Στείλαμε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι, κατά τη διάρκεια των ενεργειών μας, εάν διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν εθνικές προβλέψεις αντίθετες με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τον κανονισμό της EPPO, ενημερώνουμε σχετικά. Έχω την εντύπωση ότι στην Ελλάδα θέλουν να θολώσουν τα νερά, να «πνίξουν» την υπόθεση. Αλλά αυτό δεν γίνεται. Εμείς ως Ευρωπαϊκή Εισαγγελία όσα θέσαμε στο κατηγορητήριο στηρίζονται σε αποδείξεις, στηρίζονται σε έρευνα, σε όσα ανακαλύψαμε ψάχνοντας».

«Οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σταματούν την απονομή δικαιοσύνης. Όπως σε αυτή την υπόθεση, όταν ζητάς την άρση ασυλίας και δεν γίνεται το αίτημα δεκτό, όταν δεν επιτρέπεται η έρευνα για πρόσωπα που βρίσκονται σε άλλες κοινωνικές βαθμίδες. Πίσω από τη συγκεκριμένη έρευνα δεν υπήρχαν άλλοι σκοποί πέραν της απονομής δικαιοσύνης. Για τους γονείς των θυμάτων, για τους συγγενείς, τις οικογένειες και ολόκληρη την κοινωνία».

Και συνεχίζει: «Όταν ξεκινάμε μια έρευνα, θα πρέπει να μας επιτρέπεται να τους ερευνήσουμε όλους. Όποιον βαθμό και αν έχουν, όποια θέση στην κοινωνία και αν κατέχουν. Αν είναι φτωχοί ή αν είναι πλούσιοι. Αυτή είναι η βασική αρχή. Αλλά εδώ, σε αυτή την περίπτωση, επειδή υπάρχει αυτή η διάταξη του Συντάγματος, δεν μπορούμε να ελέγξουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε έρευνα, δεν μπορούμε να βρούμε την αλήθεια όσον αφορά αυτό το τμήμα της έρευνας».

«Αυτό που με συγκλονίζει», λέει, «είναι ότι τον περασμένο Δεκέμβριο απαγγείλαμε κατηγορίες σε 23 πρόσωπα για την υπόθεση, είχαμε ως δυνητικούς υπόπτους και κάποιους πρώην υπουργούς. Και με αυτή την αφορμή ανακάλυψα ότι υπάρχει μια πρόβλεψη στο ελληνικό Σύνταγμα, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε την έρευνα. Και αυτό είναι ενάντια στον κανονισμό και τον ευρωπαϊκό νόμο. Δυστυχώς, έπρεπε να ξεχωρίσουμε αυτό το κομμάτι της έρευνάς μας και να το παραπέμψουμε στη Βουλή. Κατά την άποψή μου ως εισαγγελέα, αυτό είναι απαράδεκτο».

Η Κιόβέσι τονίζει ότι «η ασυλία δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να ανακαλύψουμε την αλήθεια. Η διερεύνηση είναι δουλειά για τους εισαγγελείς και την Αστυνομία, όχι για τη Βουλή. Δεν λέμε εμείς στη Βουλή πώς θα υιοθετήσει νόμους, δεν λέμε στις κυβερνήσεις πώς να διοικήσουν τη χώρα, άρα κανένας από αυτούς δεν πρέπει να μας λέει πώς θα κάνουμε την νομική έρευνα. Αυτό είναι δική μας δουλειά».

Η Λάουρα Κοβέσι ρωτήθηκε και για το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού που στο διαδίκτυο συγκεντρώνει πάνω από 1.300.000 υπογραφές από ανθρώπους που επιθυμούν την άρση ασυλίας υπουργών στην Ελλάδα.

«Υπόσχομαι στους συγγενείς ότι θα κάνω τα πάντα» ανέφερε. «Ειλικρινά τους ενθαρρύνω να μην τα παρατήσουν μέχρι να δικαιωθούν. Να μην τα παρατήσουν μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Δεν έχω λόγια για αυτούς, γιατί δεν βρέθηκα στη θέση τους. Αλλά ως Εισαγγελέας, τους υπόσχομαι ότι θα κάνουμε τη δουλειά μας. Η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει και ελπίζω να αλλάξει».

Σημειωτέον ότι έχει ζήσει παρόμοια τραγωδία και στη χώρα της, όταν πυρκαγιά σε συναυλιακό χώρο στο Βουκουρέστι το 2015  προκάλεσε το θάνατο 27 νέων ανθρώπων, και τελικά πέθαναν άλλοι τόσοι, επειδή εν συνεχεία δεν βρίσκονταν υπερβαρικοί θάλαμοι για τη νοσηλεία των βαριά τραυματιών.

«Οι νεκροί υπερδιπλασιάστηκαν, διότι τα νοσοκομεία δεν διέθεταν τους απαραίτητους υπερβαρικούς θαλάμους, καθώς τα σχετικά κονδύλια είχαν χαθεί στον λαβύρινθο της πολιτικής διαφθοράς. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου οδήγησαν στην παραίτηση της κυβέρνησης. Κατανοώ απολύτως τους γονείς των θυμάτων, τους συγγενείς, τις οικογένειες. Διότι συνάντησα στη Ρουμανία τις οικογένειες εκείνων που πέθαναν εξαιτίας της διαφθοράς. Είναι κάτι που ακόμη με στοιχειώνει καθημερινά. Κατανοώ απολύτως αυτό που προσπαθούν. Οπως είπα, χωρίς δικαιοσύνη, αυτή η πληγή δεν μπορεί να κλείσει».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx